Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact
 
Nieuwsarchief landbouwhuisdieren

Maart 2014:

Worminfecties

Worminfecties komen vaker voor dan gedacht. Op 10-12 % van de bedrijven in Nederland komen afweerstoffen in tankmelk voor. Dit kan zowel met als zonder zichtbare verschijnselen. Een besmetting kan zich uiten in productiedaling, hoesten, verminderde vruchtbaarheid en groeivertraging bij jongvee.Om inzicht te krijgen in de status op uw bedrijf kunt u in het najaar de tank laten onderzoeken op antistoffen.

Na het doormaken van een infectie met maagdarmwormen of longworm kunnen runderen langdurige afweer opbouwen hiertegen. Om echter groeivertraging en andere verschijnselen te voorkomen is het zaak de besmetting gecontroleerd te laten plaatsvinden. Bij maagdarmwormen kan dit door een goed weide-regime in combinatie met ontwormen op het juiste tijdstip. Een gecontroleerde opbouw van afweer tegen longworm kan verkregen worden door middel van vaccinatie. Deze vaccinatie tegen longworm moet minimaal 6 weken voor het naar buiten gaan gedaan worden. Voor meer informatie over de longworm-enting kunt u contact opnemen met de praktijk.

In tegenstelling tot de maagdarmwormen en longworm bouwen koeien GEEN afweer op tegen leverbot. Geinfecteerde dieren dienen dus altijd behandeld te worden. Behandeling van melkgevende dieren is echter lastig omdat er geen geregistreerd middel voor melkgevende runderen bestaat. Neem voor een gericht advies daarom contact op met uw dierenarts.

Januari 2014:

Gebruik Orbeseal

In het kader van de nieuwe droogstandsrichtlijn wordt er meer gebruik gemaakt van de tepelafsluiter Orbeseal. Een correcte toediening van Orbeseal is erg belangrijk voor een juiste werking. De fabrikant van Orbeseal heeft om deze reden instructiefilmpjes gemaakt. Om deze te bekijken klik dan op de onderstaande links.
Enkeltherapie met alleen Orbeseal
Dubbeltherapie met droogzetantibioticum en Orbeseal

Actie Serious Request

Zoals u wellicht weet heeft het Glazen Huis van 3FM dit jaar in Leeuwarden gestaan. Ook met de praktijk hebben we op diverse manieren geld ingezameld voor Serious Request. Zo zijn er de hele maand december snoepzakjes verkocht voor kinderen, was er een fotoshoot voor eigenaar én huisdier en hebben we meegedaan aan de nachtzwemmarathon in Stiens.

Deze marathon vond plaats in het buitenzwembad van Stiens. Er waren meerdere groepen, verenigingen en bedrijven die mee deden. Wij hebben met ons team en het team van de dierenartsenpraktijk van Stiens de hele nacht volgemaakt met steeds 15 minuten zwemmen tussen 20.00u in de avond en 8.00u in de ochtend. Ieder onderdeel van 15 minuten is gesponsord door vrienden, familie, onze veehouders, diereigenaren en een aantal bedrijven waarmee we samenwerken. Naast een hele leuke ervaring met het hele team heeft deze nacht samen met de andere activiteiten €2150,- opgeleverd voor Serious Request. Een resultaat waarmee wij zeer tevreden zijn.

Graag willen wij daarom iedereen die daaraan bijgedragen heeft hartelijk bedanken!


December 2013:

Nieuwe droogstandsrichtlijn

Sinds enkele weken is de nieuwe voorlopige droogstandsrichtlijn gepubliceerd. Alle melkkoeien standaard droogzetten mag niet meer.

Bekijk hier de flowchart voor meer informatie over de richtlijn.

November 2013:

Boerenavond

Hier enkele foto's van onze boerenavond van 30 oktober 2013. Wij kijken als praktijk terug op een geslaagde avond.


September 2013:

Emailadressen

Binnenkort schakelt de praktijk over op een vernieuwd computer-systeem. In het nieuwe systeem is het mogelijk om visitebrieven direct per email door te sturen naar onze veehouders. Wij vragen u daarom uw emailadres aan ons door te geven, indien u dit niet al eerder gedaan heeft. Alvast bedankt voor de moeite!

Boerenavond voor rundveehouders

Als het goed is heeft u inmiddels de uitnodiging voor de boeren avond ontvangen. Wij hebben een interactief programma voor u in elkaar gezet met als thema jongvee-opfok, gevolgd door een gezellige afsluiting met een hapje en drankje.


Augustus 2013:

Gratis lunch-bijeenkomst

Op dinsdag 1 oktober aanstaande organiseren wij in samenwerking met Boehringer Ingelheim een lunch-bijeekomst met als onderwerp: Trends in pijnmanagement. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via de praktijk of uw eigen dierenarts tot uiterlijk 23 september. Lees hier meer informatie over het programma.

Boeren avond

Zet alvast in je agenda woensdag 30 oktober. Meer informatie over de avond volgt spoedig.


Juni 2013:

Open dag melkveehouderij Zeinstra, Peins

Vrijdag 5 juli a.s. houdt fam. Zeinstra een open dag. Van 10.00 tot 16.00 bent u welkom om de nieuwe ligboxenstal en melkstal te komen bekijken (Riedsterweg 2 Peins). Lees hier meer informatie.

Nieuwsbrief voor veehouders

Lees hier de nieuwsbrief van juni 2013.


Maart 2013:

Nieuwsbrief voor veehouders

Lees hier de nieuwsbrief van maart 2013.


Februari 2013:

Dierenartsenpraktijk Noord West Friesland op televisie!

Op 18 februari om 16.35 uur en op 19, 20 en 21 februari 2013 om 17.05 uur komt Dierenartsenpraktijk Noord West Friesland op televisie. Op Nederland 2.

Vanaf 1 januari is de EO gestart met het programma Geloven op 2. In dit nieuwe programma gaat het over leven en geloven waarbij elke week een andere plaats in Nederland wordt bezocht. Inspirerende bewoners en kleine verhalen die het hart raken zijn het recept van dit nieuwe programma. In een docusoap volgen ze het dagelijks leven van een groepje mensen met een interessante dag invulling en zenden daar elke dag een stukje van uit.

In de periode van 18 t/m 21 februari a.s. gaat de aflevering over Franeker en omgeving. Ze bezoeken in deze afleveringen onder andere onze dierenartsenpraktijk. Ze nemen bij ons een kijkje achter de schermen en kijken mee tijdens afspraken en operaties en volgen hierbij een aantal patiënten. Ook gaan ze met een dierenarts mee tijdens enkele bijzondere visites. Dit word in een docusoap in 4 dagen uitgezonden.

Het programma wordt uitgezonden op 18 februari 2013 om 16.35 uur en 19, 20 en 21 februari 2013 om 17.05 uur op Nederland 2.

Nieuwsbrief voor veehouders

Lees hier de nieuwsbrief van januari 2013.


November 2012:

Nieuwsbrief voor veehouders

Lees hier de nieuwsbrief van november 2012.


Oktober 2012:

Nieuwsbrief voor veehouders

Lees hier de nieuwsbrief van oktober 2012.


Augustus 2012:

Nieuwsbrief voor veehouders

Lees hier de nieuwsbrief van augustus 2012.


Juni 2012:

Nieuwsbrief voor veehouders

Lees hier de nieuwsbrief van juni 2012 over de telefoonbeantwoorder.

April 2012:

Nieuwsbrief voor veehouders

Voor belangrijke informatie kunt u hier de nieuwsbrief van april 2012 lezen. Hierin staat onder andere nieuws over uitbreiding van mogelijkheden voor melkmonsteronderzoek in ons laboratorium.
Februari 2012:

Nieuwsbrief voor veehouders

Voor belangrijke informatie kunt u hier de nieuwsbrief van januari 2012 lezen.Hierin staat onder andere informatie over geneesmiddelen die vanaf januari verboden zijn om zonder uitgebreid laboratoriumonderzoek af te geven.


April 2011:

Nieuwe dierenarts

Michèle Aalders is ons team komen versterken nu Hans Hettinga eind maart met pensioen gegaan is. Misschien heeft u al kennis met haar gemaakt. Ze zal zowel de landbouwhuisdieren en paarden als de gezelschapsdieren behandelen.

Maart 2011:

Hans STOPT!

Na 38 jaar als dierenarts gewerkt te hebben, gaat Hans Hettinga eind maart 2011 met pensioen. Lees hier een brief van Hans met informatie over zijn afscheidsfeest in april.


Januari 2010:

Syts en Johan Sytema met pensioen

Vanaf 1 januari 2010 zult u deze vertrouwde gezichten niet meer tegenkomen binnen onze praktijk. Sinds 2001 waren zij werkzaam binnen DAP Noord-West Friesland, en daarvoor hadden zij al vele jaren hun praktijk in Menaldum. Nu mogen ze van hun pensioen gaan genieten!December 2009:

Nieuwe dependance Menaldum

Vanaf 4 januari kunt u terecht in onze nieuwe dependance in Menaldum. Lees hier meer informatie.


Juli 2008:

Belangrijke wijziging diergeneesmiddelenwet

Bepaalde medicijnen bestemd voor toepassing bij voedselproducerende dieren die vrij verkrijgbaar zijn (o.a. wormkuren voor paarden, antiparasitica, NSAIDs), zijn voortaan alleen op recept of bij de dierenarts verkrijgbaar. Lees hier meer informatie.


Juni 2008:

Website Dierenartsenpraktijk Noord-West Friesland online

Eindelijk is dan ook onze praktijk online. We hopen u via deze website goed te kunnen informeren. U kunt op de site informatie vinden over de faciliteiten die wij bieden. Maar ook kunt u onder het kopje 'dieren' lezen over verschillende belangrijke onderwerpen zoals vaccinaties, voeding etc.


Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer