Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Castratie/sterilisatie

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

Castratie van de reu

Leeftijd
Vanaf de leeftijd van een half jaar kan uw hond gecastreerd worden. In de meeste gevallen is er een reden om een hond te castreren. Zo wordt castratie geadviseerd bij reutjes met een prostaatontsteking of vergroting van de prostaat. Ook bij gedragsproblemen kan het helpen om uw hond te castreren.

De operatie
U kunt uw hond ’s ochtends brengen en ’s middags weer ophalen. Wij nemen uw hond op, waarna de dierenarts het hart, de longen en de algemene conditie zal controleren. Vervolgens brengen wij uw hond onder narcose door een injectie met narcose middel in het bloedvat te geven. Als uw hond slaapt, krijgt hij een kapje op zodat we uw hond zuurstof kunnen toedienen. Bij rassen met een korte neus brengen we een tube (buisje) in de luchtpijp zodat ze altijd vrij kunnen ademen. Deze maatregelen nemen wij om het narcoserisico zo klein mogelijk te maken. Ook krijgt uw hond voor de operatie pijnstillers toegediend. Na de operatie wordt uw hond onder toezicht van de assistente weer wakker.
De twee testikels worden door middel van een snee in de huid naar buiten gebracht. Vervolgens worden de bloedvaten en de zaadstreng afgebonden en kunnen de testikels verwijderd worden. De huid wordt gesloten met onderhuidse hechtingen en de wond behandeld met wondspray.
De hond krijgt een kap om zodat hij niet bij de wond kan. Deze kap moet hij 10 dagen omhouden. Ook krijgt hij voor drie dagen pijnstillers mee.

Voordelen castratie
- Voorhuidontstekingen kunnen een vervelend terugkerend probleem zijn bij reutjes. Door castratie verdwijnt de voorhuidontsteking.
- Bij prostaatproblemen geeft castratie vaak een blijvende oplossing. Door het wegvallen van de mannelijke geslachtshormonen wordt de prostaat kleiner en verdwijnen de klachten van een vergrote prostaat of prostaatontsteking.
- Dominante of agressieve reuen kunnen na castratie minder dominant en minder agressief worden. Dit is echter niet bij alle reuen zo, soms zit er een gedragscomponent bij.
- Hypersexueel gedrag zoals rijden op verschillende voorwerpen of mensen verdwijnt vaak na castratie.
- Uw hond kan geen teefjes meer ongewenst dekken.
- Uw hond zal niet meer weglopen om op zoek te gaan naar loopse teefjes.

Nadelen castratie
- Na de castratie verloopt de stofwisseling langzamer. Daarom adviseren wij uw hond na de castratie van zijn normale portie eten te geven.
- Aan elke operatieve ingreep is een risico verbonden, met de huidige middelen voor de narcose en de goede bewaking tijdens de narcose is dit tot een minimum beperkt.

Let op!
Uw hond kan een korte tijd na de operatie nog vruchtbaar zijn omdat er nog sperma in de zaadstreng aanwezig is.


Sterilisatie van de teef

Leeftijd
De beste tijd om een teefje te steriliseren is vr de eerste loopsheid op ongeveer 6 maanden leeftijd. Voor de eerste loopsheid steriliseren heeft als voordeel dat de kans op melkkliertumoren enorm afneemt. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is de kans op het krijgen van melkkliertumoren kleiner dan 1%, na de eerste loopsheid ongeveer 8% en na de vierde loopsheid ongeveer 33%. Jong steriliseren is dus erg belangrijk om melkkliertumoren te voorkomen.

Bij een oudere teef is de beste tijd voor sterilisatie tussen 2 loopsheden in, dit is dus twee tot drie maanden na de loopsheid.

De operatie
U kunt uw hond ’s ochtends brengen en ’s middags weer ophalen. Wij nemen uw hond op, waarna de dierenarts het hart, de longen en de algemene conditie zal controleren. Vervolgens brengen wij uw hond onder narcose door een injectie met narcose middel in het bloedvat te geven. Als uw hond buiten bewustzijn is, krijgt zij een kapje op zodat we zuurstof kunnen toedienen. Honden met een korte neus krijgen een tube (buisje) in de luchtpijp zodat ze altijd vrij kunnen ademen. Deze maatregelen nemen wij om het narcoserisico voor uw hond zo klein mogelijk te maken. Na de operatie wordt uw hond onder toezicht van de assistente weer wakker.

Bij de operatie wordt een klein sneetje in de huid van de buik gemaakt. De eierstokken worden verwijderd, de baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uit ziet. Uw hond krijgt voor de operatie een pijnstiller en antibiotica toegediend, zodat deze tijdens de operatie optimaal werken. Ook krijgt u voor enkele dagen antibiotica mee naar huis. De wond wordt gesloten door onderhuidse hechtingen, soms zijn er 1 of 2 hechtingen zichtbaar. Het voordeel van deze manier van hechten is dat de hond geen kap om hoeft. Op de wond zit een pleister die na een aantal dagen zelf loslaat. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u de pleister zelf verwijderen.

Complicaties
Het kan voorkomen dat de huidwond gaat ontsteken. Dit is eenvoudig te behandelen met antibiotica. In zeldzame gevallen kan er een nabloeding optreden. Af en toe zien we zo'n drie weken na de operatie dat de wond wat gaat zwellen. Dit komt door de reactie van het lichaam op het hechtmateriaal. Meestal verdwijnt deze zwelling weer vanzelf.

Voordelen sterilisatie
- Uw hond kan niet meer loops worden en kan dus ook niet meer ongewenst gedekt worden.
- Schijnzwangerschap behoort tot het verleden.
- Het is niet meer mogelijk om op latere leeftijd een baarmoederontsteking te ontwikkelen. Dit is een ziekte die bij niet-gesteriliseerde teefjes vaak voorkomt en die zelfs fataal kan aflopen. De enige behandeling is dan alsnog een sterilisatie, maar onder veel ongunstigere omstandigheden, namelijk bij een ernstig zieke hond.
- Vrijwel geen kans meer op suikerziekte. Suikerziekte komt voornamelijk bij niet-gesteriliseerde teefjes voor.
- Minder kans op melkkliertumoren.

Nadelen sterilisatie
- Aan elke operatieve ingreep is een risico verbonden, met de huidige middelen voor de narcose en de goede bewaking tijdens de narcose is dit tot een minimum beperkt.
- Bij langharige honden van bepaalde rassen kunnen er vachtveranderingen optreden. De vacht wordt dikker, krult meer en is wat lastiger te onderhouden.
- Een klein percentage van de grotere hondenrassen kan op oudere leeftijd urine-incontinentie ontwikkelen (druppels urine verliezen tijdens de slaap). Mocht dit gebeuren, dan is het goed te behandelen met medicijnen.
- Na de sterilisatie verloopt de stofwisseling langzamer. Daarom adviseren wij uw hond na de sterilisatie van haar normale portie eten te geven.
- Dominante teefjes kunnen na de sterilisatie nog wat dominanter of agressiever worden.

Ons advies
Wij adviseren een teef waar u niet mee wilt fokken te laten steriliseren. De voordelen zijn naar onze mening groter dan de nadelen. Ook al is het een hele ingreep voor uw hond, de meeste honden zijn na 1 of 2 dagen weer helemaal zichzelf. Mocht u nog vragen hebben dan staan wij altijd klaar om u te adviseren.

.

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer