Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Euthanasie

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

Helaas is dit een onderwerp waar iedere huisdierbezitter mee te maken zal krijgen. De meeste dieren sterven niet van ouderdom, maar omdat ze op een gegeven moment ziek worden of als gevolg van bijvoorbeeld gewrichtsproblemen zoveel pijn hebben, dat het beter is om ze in te laten slapen.

Wanneer u moeite heeft met het nemen van deze beslissing, kunt u altijd eerst met uw dier langskomen op het spreekuur of op afspraak om met de dierenarts te overleggen.

De euthanasie zelf kan op de praktijk gebeuren. Dan wel het liefst op afspraak zodat u en uw dier niet te lang in de wachtkamer hoeven te wachten. Ook kunt u kiezen voor een euthanasie aan huis. Het dier is dan in zijn eigen vertrouwde omgeving. Als u kiest voor een euthanasie aan huis, kunt u het beste tussen 8:00 en 9:00 's ochtends bellen om een afspraak te maken.

In beide gevallen is het belangrijk dat u erover nadenkt wat er met het lichaam van het dier moet gebeuren. Er zijn meerdere opties:

- u kunt het dier thuis begraven

- u kunt het dier naar een dierenbegraafplaats brengen

- u kunt het dier laten cremeren. Het crematorium haalt het dier op of u kunt het zelf naar het crematorium toe brengen. De as kunt u indien u dit wilt, terugkrijgen in een urn of asbus. kijk hier voor meer informatie.

- u kunt het dier door ons laten afvoeren, dan gaat het via de gemeente naar een destructiebedrijf waar het verbrand wordt.

Hoe gaat de euthanasie in zijn werk

De methode kan per dierenarts wat verschillen. Maar in alle gevallen krijgt het dier eerst een injectie waardoor het in slaap valt. Bij de hond brengen we meestal een infuusje in het bloedvat van de voorpoot waarin we het narcosemiddel kunnen spuiten. Dan valt het dier snel in slaap. Vervolgens krijgt het dier Euthasol toegediend waardoor de ademhaling en hartslag uiteindelijk stoppen.

In sommige gevallen kan het dier voordat het in slaap valt, nog gaan braken als gevolg van het narcosemiddel. Geef daarom de laatste uren voor de euthanasie geen eten meer.

Bij de kat gebruiken we geen infuus. We geven een injectie Euthasol in de buik waardoor het dier langzaam in slaap valt. Als het dier slaapt geven we meestal nog een injectie in de nier. Via de nier wordt het middel snel opgenomen waardoor de ademhaling en hartslag stoppen.

Ook konijnen, knaagdieren en vogels krijgen een injectie Euthasol in de buik.

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer