Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Vaccinaties

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

Moet een hond elk jaar ingeŽnt worden?
Het is intussen bekend dat de beschermingsduur tegen diverse ziekten verschillend is. Voor de ziekte van Weil is dat een jaar, dus honden moeten daar echt elk jaar tegen worden ingeŽnt. Voor hondenziekte is de beschermingsduur veel langer, dus daar tegen enten is niet elk jaar noodzakelijk. Daarom wordt tijdens de jaarlijkse controle bekeken welke enting uw hond nodig heeft.

Het buitenland
Ook als u met uw hond naar het buitenland gaat, moet u tijdig een vaccinatie laten geven. Voor alle landen binnen de EU gelden ongeveer dezelfde normen, namelijk minimaal 1 maand voor vertrek moet de hond gevaccineerd worden tegen rabiŽs. Sommige landen (o.a. Engeland en Zweden) eisen ook nog een aanvullend bloedonderzoek om te kijken of het huisdier wel voldoende antistoffen tegen rabiŽs aangemaakt heeft. Voor  andere landen buiten de EU, gelden aparte normen en is het dus raadzaam om tijdig voor vertrek naar het buitenland bij onze praktijk te informeren of bij de desbetreffende ambassade.
Lees meer onder het kopje "op vakantie".

Het pension
Gaat uw hond niet mee op vakantie, maar naar een pension, dan dient u bij het betreffende pension na te gaan welke entingen verplicht zijn. Over het algemeen is het raadzaam een enting tegen kennelhoest te laten geven, omdat op plaatsen waar veel honden bij elkaar komen de besmettingsdruk hoger wordt. Deze enting moet de eerste keer minimaal een maand voor het plaatsen in het pension gegeven worden en na 2 weken herhaald worden. Sommige pensions eisen de kennelhoest neusspray; dit is een kleine hoeveelheid entstof welke in de neus van de hond gedruppeld wordt.
Na de basisvaccinatie, is een jaarlijkse inenting voldoende.

Senioren
Voor oudere honden is het juist belangrijk om ze op tijd in te enten. Oudere honden zijn vaak kwetsbaar omdat hun afweersysteem minder goed werkt of omdat ze een ziekte hebben die de weerstand vermindert. Bovendien wordt tijdens de jaarlijkse controle de hond helemaal onderzocht en kunnen eventuele ziektes of ouderdomskwalen op tijd ontdekt worden. Want voorkomen blijft beter dan genezen! Voor meer informatie over uw senior hond, kijk op de website onder het onderdeel “de oudere hond”.

Bij twijfel, neem gerust contact op met onze praktijk!

Ziekten waar tegen gevaccineerd wordt

Hondenziekte
Hondenziekte, ook wel de ziekte van Carrť genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Hondenziekte komt over de hele wereld voor, ook hier in Nederland. De eerste symptomen zijn soms heel onschuldig, een loopneus en wat hoesten. Het komt ook voor dat de hond acuut erg ziek is. De ziekte wordt overgebracht door een virus dat ontstekingen in verschillende organen veroorzaakt. Ontstekingen ontstaan in de darmen, de ogen, de neus of de longen. Er kan echter ook hersenvliesontsteking ontstaan. Meer dan 50% van de zieke honden overleeft het niet. Honden die het wel halen, lopen een grote kans op blijvend hersenletsel. Gelukkig komt Hondenziekte niet zo vaak meer voor, omdat de meeste honden in Nederland hier tegen ingeŽnt worden.

Parvo
Parvo is een uiterst besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus. Een hond met Parvo overleeft het vaak niet. Het virus verspreidt zich via de uitwerpselen van een zieke hond. Gezonde honden die aan ontlasting van een andere hond snuffelen zijn prompt besmet. Het virus dringt door tot in de darmen, waar het ernstige ontstekingen veroorzaakt. De hond krijgt al snel een stinkende, bloederige diarree. Het dier voelt zich doodziek en gaat soms bloed overgeven. Jonge honden die met het Parvo-virus in aanraking zijn gekomen vallen soms plotseling dood neer. Bij onderzoek blijkt dan meestal dat het virus ook is doorgedrongen tot in het hart, waar het een hartstilstand heeft veroorzaakt.

Ziekte van Weil
De ziekte van Weil, ook wel Leptospirose genoemd, wordt overgebracht door bacteriŽn, meestal afkomstig uit de urine van andere honden en van ratten. Ook andere dieren en zelfs mensen kunnen de ziekte van Weil oplopen. De ziekte komt nog steeds voor. Een hond die in besmet water zwemt, of die van besmet water drinkt, krijgt via de slijmvliezen de bacterie binnen. In het lichaam nestelt de bacterie zich in de lever en de nieren. De hond krijgt hoge koorts, plast donkergele urine en de slijmvliezen worden geel. Honden die de ziekte van Weil overleven, houden er bijna altijd een leveraandoening of beschadigde nieren aan over. Omdat de ziekte kan overgaan op de mens, moet bij de behandeling en verzorging van een besmette hond, de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Jaarlijks inenten tegen de ziekte van Weil is dan ook raadzaam.

Hepatitis (leverontsteking)
Hepatitis is een leverziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het virus wordt onder andere verspreid via de urine van geÔnfecteerde honden. De symptomen variŽren van lichte koorts tot een zeer ernstige ontsteking van de lever. Mits in een vroeg stadium behandeld, is genezing mogelijk. Echter, wanneer de lever is ontstoken loopt de koorts hoog op. Het dier eet niet meer en zal vrijwel altijd dood gaan. Bij jonge honden kan hepatitis een zeer plotselinge dood veroorzaken. Hepatitis is niet altijd even makkelijk te constateren. De symptomen lijken in het begin namelijk sterk op die van hondenziekte.

Kennelhoest
Kennelhoest is een uit de hand gelopen “hondenverkoudheid”. Deze wordt veroorzaakt door een tweetal virussen. De ziekte breekt vaak uit in kennels, waar honden de hele dag tegen elkaar blaffen. Vandaar ook de naam “kennelhoest”. Er is een kans op complicaties met soms langdurige gevolgen. Tengevolge van de door virussen veroorzaakte ontstekingen ontstaan beschadigingen in de voorste luchtwegen die vaak worden verergerd door het intensieve hoesten. Daar kunnen gemakkelijk bacteriŽn in komen. De ziekte wordt dan moeilijker te genezen. Stress en omgevingsfactoren spelen ook een rol, bijvoorbeeld wanneer de hond tijdelijk in een kennel zit. Kennelhoest is erg besmettelijk. Vaccinatie tegen deze ziekteverwekkers is onder bepaalde omstandigheden aan te raden (bijvoorbeeld bij verblijf in een pension of voor een puppycursus).

Hondsdolheid
De oude naam “hondsdolheid” is misleidend. RabiŽs is een betere naam. Alle zoogdieren kunnen namelijk rabiŽs krijgen en bij het uitbreken van de ziekte is het ook gevaarlijk voor de mens. Het gevaar voor deze ziekte blijft aanwezig. In Nederland is een besmetting via vleermuizen een theoretisch risico, maar het echte gevaar loert over de grens. RabiŽs eindigt altijd met de dood. De oorzaak is een virus dat in het zenuwstelsel en in het speeksel zit. Vandaar dat de besmetting via bijtwonden wordt overgebracht. Besmette honden kunnen erg agressief zijn. Alle Europese en niet-Europese landen eisen terecht dat een hond pas de grens over mag als het van tevoren tegen rabiŽs gevaccineerd is. Ook de Nederlandse overheid verlangt bij elke hond die het land binnenkomt een document waaruit blijkt dat de hond is ingeŽnt. Als uw hond meegaat naar het buitenland moet hij minimaal 1 maand voor vertrek gevaccineerd worden tegen rabiŽs. Sommige landen (o.a. Engeland) eisen ook nog een aanvullend bloedonderzoek om te kijken of het huisdier wel voldoende antistoffen tegen rabiŽs aangemaakt heeft.

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer