Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Huidproblemen

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links


Huidproblemen komen zeer vaak voor bij honden en katten. In de meeste gevallen veroorzaken huidaandoeningen jeuk. Als gevolg van het jeuken zullen er open plekken en korsten ontstaan. Hierdoor zal de jeuk weer toenemen.

Wanneer u met uw jeukende hond of kat bij ons komt zullen we u eerst wat belangrijke vragen gaan stellen.

  • Wanneer is de jeuk begonnen?
  • Op welke plek is uw dier begonnen met jeuken?
  • Hoe zagen de eerste plekken eruit?
  • Is er iets in de omgeving veranderd? (denk aan: nieuwe mand/vloerbedekking/meubels/geurkaarsen/geurverspreiders in stopcontact etc.)
  • Bent u van voer veranderd?
  • Heeft u meer huisdieren, zo ja welke en hebben deze ook jeuk?
  • Heeft u zelf ook last van jeukende of rode plekken? (sommige aandoeningen kunnen besmettelijk zijn voor mensen)

Vervolgens zullen wij uw dier volledig onderzoeken. En daarna zullen we ons specifiek op de huid gaan richten.


Vlooien

De meest voorkomende oorzaak van huidproblemen is de vlo. Met een vlooienkam komen we vlooien of vlooienpoepjes (zwarte korstjes, die rood worden als je ze nat maakt) tegen. Jeuk door vlooien begint meestal rond de staart en verspreidt zich vervolgens over de rug. Maar ook kun je rode plekken zien in de liezen en oksels. Bij jeuk door vlooien kan uw dier ineens opspringen alsof hij/zij door iets gebeten wordt.

Steeds meer honden en katten hebben last van vlooienallergie. Ze reageren zeer heftig op het speeksel van vlooien. Daardoor kan n vlooienbeet al extreme jeuk en open plekken veroorzaken.
De eerste stap in het behandelen van een dier met jeuk zal dan ook de vlooienbestrijding zijn. Helaas worden de vlooien steeds meer ongevoelig voor vlooiendruppels. Daarom kan het zo zijn dat wanneer u een duur vlooienmiddel in de dierenwinkel heeft gekocht, dit toch niet voldoende werkzaam is tegen de vlooien.
Wij gebruiken momenteel met name 'Advantage' vlooiendruppels om vlooien te bestrijden. Deze druppels moeten n keer in de maand op de huid toegediend worden.
Wanneer u meer dieren heeft, is het noodzakelijk om alle dieren tegelijk te behandelen. Ook is het noodzakelijk om de juiste dosering te gebruiken omdat het anders niet goed genoeg zal werken. 'Advantage' is verkrijgbaar voor verschillende gewichtsklassen.


Overige parasieten

Vinden we bij ons eerste onderzoek geen vlooien, of is het uitgesloten dat vlooien de oorzaak zijn omdat u al maandelijks 'Advantage' gebruikt, dan moeten we onderzoeken of er geen andere parasieten aanwezig zijn.

Zo geeft bijvoorbeeld oormijt ernstige jeuk in de oren, maar door het krabben kunnen er ook open plekken op de kop ontstaan.

Dan is er ook nog de schurftmijt, deze mijt is moeilijk aan te tonen. We maken een huidafkrabsel en proberen of we hem onder de microscoop kunnen vinden. In veel gevallen vinden we hem niet, maar kan hij toch aanwezig zijn. Bij verdenking op schurft geven we daarom toch pipetjes 'Stronghold' mee. Dit is een middel dat zowel werkt tegen mijten, vlooien en een aantal wormen.

Bij jonge honden zien we af en toe de Demodex mijt. Elk dier heeft deze mijten wel bij zich, maar sommige dieren hebben er zoveel, dat ze problemen gaan geven. Meestal kunnen we deze mijt wel aantonen onder de microscoop.

Tenslotte kan er ook nog een 'huidschimmel' aanwezig zijn. Schimmel veroorzaakt meestal geen jeuk. Wel ontstaan er vaak ronde schilferige kale plekken. Schimmel van huisdieren is zeer besmettelijk voor mensen. Ook bij mensen ontstaan er dan ronde rode schilferige plekken. Dit wordt "ringworm" genoemd.
Bij verdenking op schimmel nemen we haren af en zetten deze op kweek. Na 10 tot 14 dagen weten we hiervan de uitslag. Bij een ernstige verdenking op schimmel, beginnen we soms al voor uitslag van de kweek met behandelen. Zo kan een huidschimmelinfectie eruit zien bij de hond en bij de mens:Allergien

Zijn vlooien en parasieten uitgesloten en de jeuk is nog steeds niet over. Dan kan het zijn dat uw huisdier ergens allergisch voor is.

Voedselallergie

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie voor bepaalde bestanddelen in het voer. In het algemeen is het allergeen een eiwit. De allergie kan op alle leeftijden ontstaan, maar meestal begint het al bij dieren die jonger dan een jaar oud zijn. Voedselallergie kan zowel huidproblemen als maag/darm problemen veroorzaken.

Om voedselallergie uit te sluiten beginnen we met een hypoallergene voeding. Op de praktijk hebben we verschillende merken beschikbaar. Dit voer moet 6 tot 8 weken strikt gegeven worden. Dus geen beloningsbrokjes of kauwbotten etc. In een enkel geval is ook deze commerciele hypoallergene voeding niet betrouwbaar. Dan kan het nodig zijn om 4 weken lang een eigen gemaakt dieet te voeren. Dit bestaat uit bijvoorbeeld rijst of macaroni en gekookte witvis.
Blijkt dat de problemen opgelost zijn na deze periode, dan is het al vrij zeker dat uw dier een voedselallergie heeft. Om het helemaal zeker te weten, kun je weer teruggaan naar het oude dieet. In geval van voedselallergie zal de jeuk dan opnieuw ontstaan.
De oplossing is in zo'n geval om levenslang een hypoallergeen dieet te gaan voeren. Levenslang zelf koken is geen optie, want dan ontstaan er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.


Atopie bij de hond

Een atopie is een overgevoeligheidsreactie voor bepaalde allergenen uit de omgeving. Deze allergenen kunnen worden ingeademd of via het maagdarmkanaal of de huid het lichaam binnenkomen. Door de overgevoeligheidsreactie komen stoffen in het lichaam vrij die huidproblemen of in sommige gevallen problemen van de luchtwegen kunnen geven. Stoffen die vaak een allergie veroorzaken, zijn: gras- en boompollen, plotselinge kou, kunstmest, huishoudproducten, huisstofmijten, voorraadmijten, antibiotica, bloemen en planten of huidschilfers van dieren of mensen.

Atopie kan op alle leeftijden voorkomen, maar we zien het meestal al bij jonge dieren. Het kan in meerdere of mindere mate jeuk veroorzaken. Soms is het enige symptoom overmatig verharen. Bij sommige rassen komt het meer voor, zoals bij o.a. de West Highland White Terrier en de Labrador. Bij katten is nog weinig bekend over atopie.

Symptomen zijn vaak: jeuk aan de poten en rode huid tussen de tenen, kale randen rond de ogen, jeuk aan de oren. In ernstige gevallen zal het dier jeuk hebben over zijn hele lichaam, de huid zal erg rood zijn. De vacht valt uit. Door het jeuken zal de huid dikker worden, de zogenaamde olifantshuid. Ook kan het dier gaan stinken doordat bepaalde huidflora zoals gisten, gaan toenemen. Hierdoor voelen de dieren vaak ook vettig aan.

Door middel van bloedonderzoek kunnen we vaststellen of er sprake is van atopie. Bij een eerste screening wordt er gekeken naar vlooien/mijtenallergie, bomen, pollen/grassen. Blijkt hieruit dat uw dier allergisch is voor een van deze allergenen, dan kan nog verder uitgesplitst worden om welke grassoort, boomsoort of welke mijt (huisstofmijt/voorraadmijt) het precies gaat.

Het is nuttig om dit te weten. Bepaalde allergenen kun je vervolgens proberen te mijden, denk aan bepaalde grassen. Of het voorkomen van voorraadmijt. Wanneer u uw hondenvoer in een ton bewaard, ontstaat onderin de ton een laag stof. In dit stof leeft de voorraadmijt. Het contact met deze mijt is dus te beperken door geen voorraadton meer te gebruiken en alleen maar kleine zakjes voer te kopen.

Als is uitgezocht welk allergeen, of welke allergenen de oorzaak zijn, dan kunt u er ook voor kiezen om uw huisdier te 'desensibiliseren'. Hiertoe laten we een injectievloeistof maken waarin het allergeen of het mengsel van allergenen zit. Vervolgens krijgt uw dier injecties met deze vloeistof volgens een schema. De bedoeling hiervan is om het afweersysteem zodanig te prikkelen, dat het dier uiteindelijk niet meer op de allergenen zal reageren.
Helaas werkt dit 'desensibiliseren' niet voor alle dieren even goed.

Atopie is helaas een probleem wat levenslang zal blijven bestaan. De behandeling bestaat uit het remmen van de jeuk door middel van shampoos, voedingssupplementen (nl. essentiele vetzuren), speciale voeders, goede vlooienbestrijding, en in de ernstige gevallen medicatie.

Prednison is een ontstekingsremmer die bij atopie erg goed werkt om de jeuk te bestrijden. Helaas heeft langdurig gebruik van prednison bijwerkingen tot gevolg. Zoals het risico op suikerziekte, toename van het gewicht, verminderde afweer en spierzwakte. Daarom proberen we het gebruik van Prednison zoveel mogelijk te beperken en met een zo laag mogelijke dosering te werken.
Als alternatief voor Prednison is er het middel Atopica. Dit bevat Cyclosporine en werkt ook jeukremmend zonder de bijwerkingen van Prednison. Maar in de praktijk blijkt dat dit niet bij alle dieren voldoende werkt.
Vaak is er ook een antibiotica kuur nodig om de ergste ontsteking af te remmen.


Tot slot

Tot slot kunnen er ook nog andere aandoeningen een oorzaak zijn van huidproblemen bij uw dier. Zo kunnen schildklierproblemen ook kaalheid veroorzaken. En soms speelt bij katten stress een rol waardoor ze zich extreem gaan wassen wat vervolgens kale plekken veroorzaakt.
Huidproblemen zijn niet altijd eenvoudig op te lossen. We moeten stap voor stap te werk gaan om een juiste diagnose te stellen. Dit kost de nodige tijd.

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer