Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Schildklieraandoeningen

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

De schildklier ligt in de hals net onder het strottenhoofd. De schildklier maakt het hormoon thyroxine aan. Het belangrijkste effect van het hormoon is het verhogen van de hoeveelheid energie die de cel gebruikt en van de hoeveelheid eiwit die de cel aanmaakt. Hoewel de rol van het hormoon niet precies bekend is, is het essentieel voor het leven. Aan de achterkant van de schildklier liggen de bijschildklieren. Deze controloren het calciumgehalte van het lichaam. Calcium is essentieel voor de aanmaak van botweefsel maar ook bij de werking van spieren en zenuwcellen.


Hypothyreo´die bij de hond

Hypothyreo´die betekent een tekort aan schildklierhormoon. Meest voorkomend is de primaire hypothyreo´die: hierbij maakt de schildklier onvoldoende hormoon aan. Ook zien we wel eens de secundaire hypothyreo´die waarbij er een afwijking elders in het lichaam is met als gevolg een te lage hormoonaanmaak in de schildklier.

Primaire hypothyreo´die veroorzaakt een te trage stofwisseling. Soms is het aangeboren maar meestal ontstaat het op latere leeftijd. Bij sommige rassen komt deze aandoening vaker voor dan bij andere rassen:
Golden Retrievers, Dobermans, Spaniels, Airdale TerriŰrs, Shelties, Schnauzers Bouviers en de Wetterhoun

Symptomen bij een hond met hypothyreo´die

 • Sloomheid, traagheid
 • Huidklachten, met name kaalheid, dunne beharing, zwartverkleuring van de huid, soms ook schilferig of ontsteking van de huid. Kaalheid is vaak symmetrisch aan beide zijden van de romp. Kaalheid op de neusrug. Oorontsteking. Vettige vacht met schilfers.
 • Toename van het lichaamsgewicht, soms resulterend in echte vetzucht.
 • Uitblijven van de loopsheid.
 • Een te trage hartslag met een afwijkend ECG.
 • Warme plekken opzoeken
 • Soms is alleen kreupelheid een symptoom van hypothyreoidie
 • Een slome uitdrukking op de kop agv ophoping van vocht in de oogleden

De eerste waarneembare verschijnselen zien we over het algemeen tussen de leeftijd van vier tot zes jaar, en zelden voor het tweede levensjaar. De aandoening komt even vaak voor bij reuen als bij teven.

Diagnose

We stellen de diagnose door middel van het bepalen van de thyroxine (T4) hormoonspiegel in het bloed in combinatie met de TSH bloedspiegel. TSH is het schildklierstimulerend hormoon. Over het algemeen heeft een hond met hypothyreo´die een te hoge TSH spiegel. Maar dit is niet altijd het geval.

Therapie

De behandeling van hypothyreo´die bestaat uit het toedienen van tabletten Forthyron«. Deze tabletten bevatten het schildklierhormoon. Als de diagnose juist was zal de hond na starten van de tabletten al snel opleven en zijn normale gedrag weer gaan vertonen.
De huidklachten worden echter in de loop van de eerste maand eerder erger dan minder erg, gepaard met haaruitval en schilfering. Maar na een maand begint de huid zich te vernieuwen en verschijnt er nieuw haar. Het overgewicht van de hond corrigeert zichzelf. Na drie tot zes maanden zijn de honden weer normaal. Na vier tot acht weken nemen we opnieuw bloed af om te zien of de hormoonspiegel hoog genoeg is. Zodat we de dosering eventueel kunnen aanpassen. Wanneer het dier eenmaal stabiel is, is een jaarlijkse controle voldoende. De behandeling is levenslang!


Hyperthyreo´die bij de kat

Bij oudere katten van 10 jaar en ouder komt een aandoening voor die bekend staat onder de naam hyperthyreo´die. Dit houdt in een te hoge productie van schildklierhormoon. De kat heeft 2 schildklieren, die in de hals aan beide zijden van de luchtpijp liggen. Een normale schildklier is vrijwel niet voelbaar. Bij deze aandoening is de schildklier vergroot en vaak in de hals voelbaar als een verschuifbare erwt of iets groter. Er wordt een overmaat aan schildklierhormoon geproduceerd waardoor de stofwisseling van de kat aangezet wordt en een aantal organen, waaronder hart en nieren, zwaarder belast worden.

Symptomen

 • vermageren ondanks goede eetlust
 • overmatige eetlust
 • onrust
 • regelmatig braken
 • meer drinken
 • veel ontlasting
 • veel mauwen

Deze symptomen hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Soms valt alleen vermageren op. Deze verschijnselen kunnen bij een oudere kat ook andere oorzaken hebben. Zo zie je vermageren, braken en veel drinken ook vaak bij nierproblemen en kunnen onrust en veel mauwen ook door dementie veroorzaakt worden.

Bij onderzoek kan vaak, maar niet altijd, de vergrote schildklier in de hals gevoeld worden. Met bloedonderzoek is de diagnose met zekerheid te stellen. Het schildklierhormoon (=T4) wordt dan in het bloed bepaald. Bij een duidelijke verhoging is er sprake van hyperthyreo´die.

Therapie

Voor de behandeling van deze aandoening zijn 3 mogelijkheden:

 • met medicijnen: met 2x daags 1 tablet Felimazole« (is een schildklierremmer) zijn de klachten goed te onderdrukken. De juiste hoeveelheid hiervan moet periodiek met bloedonderzoek gecontroleerd worden.
 • operatief: de vergrote schildklier wordt operatief verwijderd. Om de stofwisseling te stabiliseren wordt dan eerst 3 weken schildklierremmers gegeven. Dit verlaagt het narcose-risico.
 • Scintigrafie en behandeling met radioactief jodium: met een scan wordt het hyperactieve schildklierweefsel in beeld gebracht, waarna met radioactief jodium dit weefsel selectief bestraald kan worden. Deze therapie is waarschijnlijk de beste, maar is ook erg lastig vanwege veiligheidsmaatregelen die nodig zijn bij het omgaan met radioactief materiaal. Momenteel kan deze therapie daardoor in Nederland alleen in een dierenkliniek in Lienden:De Lingehoeve

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer