Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact
 
Gezelschapsdieren nieuws

Oktober 2016

Bravecto in de media

Op dit moment zijn er veel berichten in de media over het gebruik van Bravecto bij honden. Graag brengen wij u op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Bravecto voor de hond is sinds 2014 in Europa en in 60 landen daarbuiten geregistreerd. Het is inmiddels bij meer dan 30 miljoen honden toegediend. De (EMA) European Medicines Agency is de onafhankelijke organisatie waar alle bijwerkingen van geneesmiddelen gedocumenteerd worden. De frequentie van bijwerkingen van Bravecto wordt gemeld als zeldzaam.

In onze praktijk is er inmiddels aan meer dan 500 honden Bravecto-tabletten voorgeschreven, hierbij hebben zich geen ernstige klachten voorgedaan. Wij leven mee met de eigenaren die hun hond hebben verloren en vinden het heel begrijpelijk dat de eigenaar zoekt naar een verklaring. Echter gaan wij af op de wetenschappelijke kennis die beschikbaar is. Voorop staat dat wij, samen met u én onze leveranciers, het beste willen voor uw dier.

Helaas is er niet in alle gevallen van de honden die zouden zijn overleden als gevolg van het gebruik van Bravecto autopsie uitgevoerd. Zeggen dat Bravecto de oorzaak was van het overlijden van deze honden kunnen we dus niet.

Vooralsnog gaan wij uit van de officiële onderzoeken die aantonen dat Bravecto een heel veilig product is. Natuurlijk houden we ontwikkelingen hieromtrent nauwlettend in de gaten. Mochten er twijfels komen over de veiligheid van het product dan laten we u dat direct weten.

Heeft u nog vragen hierover dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk op 0517-392100.


Augustus 2016

Onze wachtkamer is veranderd!

Zoals u wellicht al is opgevallen is onze wachtkamer recentelijk veranderd. Reden voor deze verandering is dat, naast dat iets nieuws natuurlijk altijd leuk is, wij de wachtkamer graag wat katvriendelijker willen inrichten.
Door de wachtkamer onder te verdelen in meerdere nissen, voorkom je directe zichtlijnen van kat naar hond en andersom. Hierdoor ervaart uw kat minder stress. Ook voorkomt het stress en opwinding bij honden die normaal achter katten aanjagen. Eén hoek in de wachtkamer is dan ook gereserveerd voor katten en hun eigenaren.

Uw kat (en hond) is daardoor hopelijk minder gestresst wanneer hij de spreekkamer binnenkomt. Dit is voor zowel kat als baasje als dierenarts erg prettig!

Waarschijnlijk komen er binnenkort nog meer katvriendelijke aanpassingen in onze wachtkamer.

Speciaal konijnenspreekuur RHDV

Volgende week organiseren wij 2 konijnenspreekuren om uw konijn te laten enten tegen de virusziekte RHD 2. Deze spreekuren vinden plaats op:

Woensdag 24 augustus 15.00-15.30u

Vrijdag 26 augustus 16.00-18.00u

Voor dit spreekuur moet een afspraak gemaakt worden. U kunt hiervoor contact opnemen met de praktijk.

Tevens kan uw konijn op dat moment geënt worden tegen myxomatose (voor zover dat nog niet gebeurd is)

Konijnenziekte RHD1 en RHD2

In de media zijn veel berichten te lezen over de virusziekte RHD-1 en RHD-2 bij konijnen en over wel of niet inenten daartegen. Ook vandaag staat het weer op de voorpagina van het Friesch Dagblad. Beide varianten van het virus zijn hele nare ziektes waarbij konijnen kunnen doodgaan aan inwendige bloedingen. Echter is er tot nu nog niet in enorm veel gevallen bevestigd dat het om de type 2-variant gaat. Ook wordt niet in alle gevallen een typering gedaan, dus of het om type 1 of type 2 gaat.

Naast RHD is er ook het myxomatosevirus, waarbij konijnen naast dat ze ernstig ziek worden (snotneus, opgezwollen en vieze ogen, gezwollen oren, opgezette anus) ook bijna altijd overlijden aan de gevolgen van de ziekte. Op dit moment zien wij in onze praktijk heel veel konijnen met myxomatose en overlijden er in ons praktijkgebied meer konijnen aan myxomatose dan aan RHD-1 en 2. Zie ook ons bericht van 30 juni j.l.

Al jaren adviseren wij om jaarlijks uw konijn te laten enten met de entstof tegen myxomatose en RHD-1. Deze entstof beschermt echter niet tegen RHD-2. Tegen RHD-2 is ook een entstof beschikbaar maar die raakt op dit moment in heel het land op. Wij hebben gelukkig nog enkele flesjes op voorraad.

Ons advies is op dit moment om uw konijn vooral te laten enten tegen myxomatose (voor zover dat nog niet gebeurd is) en daarnaast ook tegen RHD-2. Vaccinatie tegen RHD-2 is op dit moment de enige manier om uw konijn zo goed mogelijk te beschermen.
De entstof die wij op dit moment gebruiken tegen RHD-2 moet na 6 weken herhaald worden en is een half jaar werkzaam.

Lees meer over dit onderwerp op de site van de faculteit diergeneeskunde. Klik hier voor deze site.

Daar vindt u ook tips hoe u uw konijnen verder het beste kunt beschermen tegen het oplopen van de ziektes, bijvoorbeeld door contact met wilde konijnen te vermijden.


Juli-Augustus 2016:

Nieuwe pipet tegen vlooien en teken bij de kat: 3 maanden werkzaam!

We hebben nu een nieuwe pipet om uw kat te behandelen tegen vlooien en teken. Deze Bravecto spot on pipet is 3 maanden werkzaam. Het is net als de normale pipetjes een vloeistof voor op de huid in de nek. Door de lange werkingsduur hoeft u uw kat veel minder vaak te behandelen. De pipet is per stuk verkrijgbaar en is er in 3 gewichtsklasses.

Naast deze Bravecto pipet voor de kat, hebben we al langer ook de Bravecto tabletten voor honden. Deze smakelijke tablet is, in tegenstelling tot de meeste antivlooien- en tekenmiddelen, tevens 3 maanden werkzaam tegen vlooien en teken bij de hond.


Juni 2016:

Juni chipmaand

Juni is weer de jaarlijkse chipmaand. U kunt in deze maand uw huisdier laten chippen voor het voordelige tarief van 23 euro in plaats van 33.50!
Komt u alleen om uw dier te laten chippen, dan betaalt u ook geen consult.


Maart 2016:

Consulten aan huis voor uw hond of kat

Wist u dat u ons ook kunt bellen voor consulten aan huis? Wanneer uw hond of kat erg gestrest is bij een bezoek aan de praktijk, u hebt geen auto of u hebt andere moeilijkheden om naar de praktijk toe te komen, is dit voor u misschien een ideale oplossing.
Ook voorkomt het de stress van het in een reismandje stoppen van uw kat of een hond die in de wachtkamer over z'n toeren raakt.

Waar komen wij onder andere voor aan huis?

 • Vaccinaties
 • Oorontsteking
 • Nagels knippen
 • Huidproblemen (bijvoorbeeld jeuk)
 • Anaalklierproblemen
 • Kreupelheid
 • Overige zieke dieren
 • Euthanasie

Op de praktijk hebben we uitgebreidere diagnostische mogelijkheden voor onderzoek van uw dier. Ook is er altijd een assistente aanwezig om te helpen bij het vasthouden van uw hond of kat.
Als u belt om een een afspraak te maken kunt u altijd even overleggen wat het handigste is.

Bij een ernstig ziek dier raden wij u altijd aan naar de praktijk te komen. Meestal is dan verder onderzoek nodig.


Februari 2016:

Korting Advantage, Advantix en Seresto-halsband

Van maart t/m mei 2016 krijgt u bij ons 10 % korting op alle verpakkingen van Advantage, Advantix en de Seresto-halsbanden.

Advantage werkt tegen vlooien en luizen bij honden en katten. Advantix is werkzaam tegen vlooien, teken, zandvliegen en muggen bij de hond. De werkzaamheid van beide middelen is ongeveer een maand.

De Seresto-halsband werkt bij de hond tegen teken, vlooien en luizen. Bij de kat werken de bandjes tegen vlooien en teken. De Seresto halsband biedt 7 tot 8 maanden bescherming van uw huisdier.

Let op: Advantix is NIET voor de kat!

Februari gebitsmaand en castratie/sterilisatie-actie katten!

In februari is het weer de jaarlijke gebitsmaand. Tijdens deze maand is er op de praktijk en in de media extra aandacht voor het gebit van uw huisdier. U vindt in de wachtkamer extra folders met informatie hierover en u kunt op elke dinsdagmiddag in februari tussen 13.00u en 14.00u terecht voor een gratis gebitscontrole. U krijgt dan uitleg over het gebit van uw hond of kat en mogelijke afwijkingen die geconstateerd worden.
Daarnaast hebben wij wegens succes opnieuw deze maand de castratie/sterilisatie-actie waardoor u tegen voordelig tarief uw kater kunt laten castreren of uw poes laten steriliseren. Zie hieronder.


December 2015:

Nieuwe vestiging Harlingen

Per 21 december 2015 is onze vestiging in Harlingen verhuisd naar de Stationsweg 2 (dichtbij het station en de Jumbo). De spreekuren hier worden nog steeds uitgevoerd door dierenarts Gert Hegge.
Spreekuur is iedere werkdag tussen 18.00u en 19.00u, enkel op afspraak. U kunt voor het maken van een afspraak bellen met 0517-392100.

Om onze verhuizing te vieren krijgt iedere hond of kat tot en met eind februari bij een consult een gratis ontworming mee!


Oktober 2015:

Wat als uw hond ouder wordt?

Op 2 november 2015 organiseren wij een interactieve informatie avond over de oudere hond.

De oudere hond kan diverse lichamelijke klachten krijgen die bij ouderdom passen zoals bijvoorbeeld gewrichtsslijtage, tandsteen, nierproblemen, blindheid, doofheid en incontinentie.
Mevr. A.E. Nieuwenkamp, dierenarts en mevr. K. Frankena, voedingsconsulente zullen op 2 november deze onderwerpen bespreken. Waar moet je als baasje op letten en wat kun je doen om de kwaliteit van het leven van de hond te verbeteren?

De avond is in onze praktijk in Franeker aan Het Want 4 en zal beginnen om 19.30u. Aanmelden kan vóór 31 oktober via 0517-392100 of aan de balie in onze praktijk , er zijn geen kosten verbonden aan deze avond.

September 2015:

Open dag dierenartsenpraktijk

Dierenartsenpraktijk Noord-West Friesland doet dit jaar weer mee aan de landelijke open dag voor dierenartsen. Deze dag krijgt u een kijkje achter de schermen van onze praktijk. Een unieke kans om eens bij ons in de operatiekamer en in het laboratorium te kijken, zien hoe röntgenfoto’s worden gemaakt, zien hoe een infuus werkt en natuurlijk de dierenartsen en assistentes alles te vragen wat je maar wilt weten.Augustus 2015:

Consult aan huis

Zoals u wellicht weet is het bij ons ook mogelijk om een dierenarts bij u aan huis te laten komen voor een consult bij uw dier. Echter liever zien wij u met uw huisdier op onze praktijk omdat:

- Het uitvoeren van een algemeen lichamelijk onderzoek in bijna alle gevallen beter uit te voeren is in onze spreekkamers vanwege voldoende licht, ruimte, dier op tafelhoogte en alle instrumenten binnen handbereik.

- Medicatie, voer en benodigdheden zoals vlooien- en ontwormingsmiddelen kunt u direct bij de balie meenemen.

- Er is een betrouwbare weegschaal aanwezig om uw dier te wegen voor het nauwkeurig doseren van medicatie.

- Er is professionele assistentie (gediplomeerde paraveterinairen) aanwezig ter ondersteuning bij bijvoorbeeld bloedafname en vasthouden voor onderzoek.

- Aanvullend onderzoek is in bijna alle gevallen direct uitvoerbaar en u kunt dan wachten op de uitslag voor een (betere) diagnose. Denk hierbij aan:

 • Het aankleuren van een oog met kleurstof voor oogonderzoek
 • Bloedonderzoek
 • Rontgenfoto's maken
 • Echo maken
 • Microscopisch onderzoek van bijvoorbeeld huidafkrabsels of ontlasting
 • - Zieke dieren kunnen infuus krijgen, aan het zuurstof geplaatst worden of warm gehouden worden op een warmtemat of warmtelamp

  - Zieke dieren kunnen ook opgenomen worden ter observatie op de praktijk.

  Voor dieren die veel stress ervaren bij een bezoek aan de praktijk, lastig in een transporthokje te krijgen zijn of voor het inslapen van uw dier kunt u natuurlijk toch altijd een afspraak maken voor een bezoek aan huis.  Juni 2015:

  Juni chipmaand

  Traditioneel staat de maand juni weer in het teken van chippen en registreren van uw huisdier.

  Voor de maand juni is bewust gekozen omdat deze maand vooraf gaat aan de vakantieperiode. Juist in deze periode blijken de meeste eigenaren hun huisdier als vermist op te geven.

  Wij adviseren u dan ook om nog voor de zomervakantie uw huisdier te laten chippen. U kunt bij ons in de praktijk in de maand juni uw hond of kat laten chippen voor de actieprijs van 22.50 i.p.v. 33.50 euro.


  Maart 2015:

  Konijnen-entingsactie

  Myxomatose en RHD (ook wel VHS of VHD genoemd), zijn twee ernstige besmettelijke ziekten bij konijnen. Deze ziekten kunnen worden voorkomen door uw konijn hiertegen in te laten enten.

  Zoals u al gewend bent van ons, is er ook dit jaar weer een konijnen-entingsactie. Dit houdt in dat u uw konijn(en) op specifieke dagen tegen een gereduceerd tarief in kan laten enten tegen Myxomatose en RHD. Dit vaccin is één jaar werkzaam, waardoor er maar éénmaal per jaar hoeft te worden ingeënt.

  • Vaccinatie tijdens konijnenspreekuur: € 14,00
  • Vaccinatie buiten konijnenspreekuur: € 21,00

  • Maandag 23 maart 2015 tussen 17.30-18.00 uur in Menaldum
  • Woensdag 25 maart 2015 tussen 17.30-18.00 uur in Harlingen
  • Vrijdag 27 maart 2015 tussen 17.30-18.30 uur in Franeker

  U kunt tijdens bovengenoemde spreekuren terecht met uw konijn zonder afspraak!


  Februari 2015:

  Korting Advantage, Advantix en Seresto-halsband

  Van maart t/m juni 2015 krijgt u bij ons 10 % korting op alle verpakkingen van Advantage, Advantix en de Seresto-halsbanden.

  Advantage werkt tegen vlooien en luizen bij honden en katten. Advantix is werkzaam tegen vlooien, teken, zandvliegen en muggen bij de hond. De werkzaamheid van beide middelen is ongeveer een maand.

  De Seresto-halsband werkt bij de hond tegen teken, vlooien en luizen. Bij de kat werken de bandjes tegen vlooien en teken. De Seresto halsband biedt 7 tot 8 maanden bescherming van uw huisdier.

  Let op: Advantix is NIET voor de kat!

  Raw food voor honden en katten?

  We zien op de praktijk steeds vaker honden en katten die vers rauw vlees krijgen als voeding. Katten en honden in het wild leven voornamelijk van de prooidieren die ze vangen. Rauw vlees als voeding komt dus dicht bij de voeding die deze dieren in de natuur ook eten. Desondanks willen wij u wijzen op een aantal potentiele risico’s van rauw vlees als voeding voor uw huisdier.

  • Een dieet met voornamelijk vlees bevat veel eiwit. Dit eiwitrijke dieet is voor een wilde kat die bezig is met overleven, voortplanten en over het algemeen maar een jaar of 8 oud wordt een prima dieet. De huiskat daarentegen heeft een heel ander leven, hoeft zich vaak niet voort te planten en wordt gemiddeld een jaar of 14 oud. Hierdoor heeft een huiskat andere voedingsbehoeften dan de wilde kat. Zo’n eiwitrijk dieet is bijvoorbeeld niet goed voor de nieren van de kat, dit gaat juist op oudere leeftijd een rol spelen.
  • Let op dat uw dier alle voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten etc. , in voldoende mate en in de juiste verhouding binnen krijgt. Langdurige verstrekking van inadequate voeding kan leiden tot tekorten of intoxicatie. Beoordeling van een zelf samengestelde voeding betekent veelal de berekening van de nutriënten voorziening, aan de hand van rantsoen- en ingrediënten samenstelling. Door je huisdier “compleet” versvlees voeding van de fabrikant te geven kan je ervan uitgaan dat de voeding alle nutriënten in juiste hoeveelheid bevat en dat door dit te voeren geen tekorten en intoxicaties ontstaan.
  • Rauw vlees bevat nogal eens ziekteverwekkende kiemen zoals Salmonella, E.Coli, Campylobacter (afhankelijk van het soort vlees). Deze kiemen kunnen bij uw huisdier maagdarmklachten veroorzaken en uw dier goed ziek maken. Ook kunnen deze kiemen door uw huisdier weer uitgescheiden worden via de ontlasting en dan in de omgeving (ook in uw huis) terechtkomen. Hierdoor lopen ook gezinsleden van het huisdier het risico om van deze ziekteverwekkende kiemen ziek te worden. (Mensen met minder weerstand zoals kinderen, zwangere vrouwen, oude mensen of chronisch zieken lopen meer risico om ziek te worden) Om dit probleem te voorkomen kunt u het vlees eerst koken voordat u het aan uw dier geeft. Op deze manier worden de ziekteverwekkers gedood en is het vlees veilig als voeding. Het spreekt natuurlijk voor zich dat u bij het bereiden van de maaltijd de hygiëne in acht houdt. Sommige versvlees fabrikanten gebruiken voor hun product vlees dat geschikt is bevonden voor humane consumptie. Dit is een stuk veiliger dan bijvoorbeeld slachthuis-‘afval’.

  Januari 2015:

  Uitkomst enquete

  Onder onze gezelschapsdierenklanten hebben wij onlangs per e-mail een enquête verspreid. Het aantal klanten wat deze enquête heeft ingevuld is waanzinnig hoog! Ontzettend bedankt hiervoor!

  Gemiddeld gaf u ons een 8!

  Hierdoor krijgen wij een vermelding op de website www.goededierenarts.nl!!

  Hier zijn wij uiteraard ontzettend trots op. Verder is de informatie heel erg nuttig voor ons en mede dankzij uw feedback kunnen wij onze service richting u nog beter vorm geven. Wij hopen u te mogen blijven verwelkomen op onze praktijk en met die gedachte: Graag tot ziens in 2015!

  Nog even de prijswinnaars die geselecteerd zijn uit de inzenders van de enquete: Mevr. J. Greven, Mevr. A. Visser en Mevr. R. Kuipers. De prijwinnaars zijn reeds telefonisch benaderd.

  Gefeliciteerd!!

  Castratie/sterilisatie-actie kat in februari!

  Nu het voorjaar er weer aan komt, kunt u bij ons terecht voor een castratie of sterilisatie voor een voordelig tarief.
  Heeft u een jonge poes of kater die u graag wilt laten steriliseren of castreren? In de maand februari hebben we een castratie- en sterilisatieactie voor katten.

  De tarieven zijn:

  Castratie kater €42,50
  Sterilisatie poes €87,50

  De tarieven zijn ongeacht het aantal te laten opereren dieren.

  Sterilisatie is altijd aan te raden, wanneer u geen nestje meer wilt en voorkomt het ongemak van een krolse poes en ongewenste nestjes. Uw kater castreren voorkomt dat uw kater meerdere poezen drachtig maakt. Zo kunnen we op deze manier ook samen zorgen voor een vermindering van het zwerfkattenbestand in Franeker en omstreken.

  Sterilisatie en castratie kan vanaf ongeveer 5-6 maanden leeftijd. Bel voor advies en een afspraak naar de praktijk.


  November 2014:

  Let op: gewijzigde openingstijden December

  • Vrijdag 5 december 2014: geopend van 8.30u tot 16.00u
  • Woensdag 24 december 2014: geopend van 8.30u tot 16.00u
  • Donderdag 25 december 2014: gesloten
  • Vrijdag 26 december 2014: gesloten
  • Woensdag 31 december 2014: geopend van 8.30 tot 16.00u
  • Donderdag 1 januari 2015: gesloten

  Chocoladevergiftiging hond

  De sinterklaas- en kerstperiode komen er weer aan en daarmee wordt er ook weer flink wat chocolade gekocht en gegeten. Daarom willen we graag weer even onder de aandacht brengen dat chocolade giftig is voor honden!

  Lees hier meer informatie.

  Vuurwerkangst bij uw huisdier

  Het lijkt nog rijkelijk vroeg maar wij willen toch alvast uw aandacht vragen voor de aankomende jaarwisseling met bijkomende vuurwerk overlast.Wij bieden verschillende mogelijkheden om de angst bij uw dier te lijf te gaan zoals: medicatie, feromonen, voer en gedragstherapie. Voor meer informatie en tips hierover kunt u contact opnemen met de praktijk of lees hier hoe je vuurwerkangst kunt voorkomen of verminderen.

  Lees het oude nieuws in ons nieuwsarchief  Het Want 4
  8802 PV Franeker
  0517 - 392100
     

  Disclaimer