Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact
 
Nieuws m.b.t. paarden

Oktober 2016:

Pas op met esdoorns!

Het is weer de risicoperiode voor atypische myopathie. Atypische myopathie is een aandoening waarbij plots enorme spierafbraak optreedt. Dit wordt veroorzaakt door de stof hypoglycine A, die in esdoornzaden en -bladeren zit.
Uit recent onderzoek blijkt dat enkel de zaden en bladeren van de 'gewone esdoorn' deze stof bevatten. In het onderstaande artikel vindt u meer informatie hierover. Ook staat hier heel duidelijk in beschreven hoe je de verschillende soorten kunt onderscheiden.
Om het artikel te lezen klik hier.


Augustus 2016:

Nieuwsbrief augustus 2016

De nieuwsbrief van augustus staat online! Met daarin ook opnieuw de actie voor gratis bloedonderzoek voor diagnose van PPID. Deze actie loopt van 1 september tot en met 31 oktober 2016.
Om de nieuwsbrief te lezen klik hier.


Juli 2016:

Strengere regels vaccinaties

Per 1 juli zijn door de KNHS de regels omtrent de inentingen aangescherpt. Is de laatste enting dan 14 maanden geleden dan wordt de combinatie voor die wedstrijd gediskwalificeerd. Vroeger mocht je dan die wedstrijd nog starten, maar nu volgt er direct uitsluiting van deelname. Klik hier voor een overzicht van de nieuwe regels.

Voor veel paardeneigenaren is het soms best lastig om op tijd aan de enting te denken. Vanuit de praktijk starten we daarom binnenkort met herinneringskaarten voor de paardenentingen. Wilt u deze post liever niet, geef dat dan even aan bij de praktijk.


April 2016:

Nieuwsbrief april 2016

De nieuwsbrief van april staat online! Met daarin o.a. de onderwerpen insulineresistentie en ijzervergiftiging bij het paard. Om de nieuwsbrief te lezen klik hier.

Bekijk alvast dit filmpje over insulineresistentie en equine metabool syndroom op youtube. Filmpje Cavalor


December 2015:

Kerstwens

Het team van onze praktijk wenst u fijne feestdagen en een mooi paardenrijk 2016!


November 2015:

Nieuwsbrief november 2015

De nieuwsbrief van november staat online! Om deze te lezen klik hier.


September 2015:

Nieuwsbrief september 2015

De nieuwsbrief van september staat online! Om deze te lezen klik hier.

Mocht u de nieuwsbrief graag in uw mailbox ontvangen dan kunt u zich aanmelden bij de praktijk.

Open dag dierenartsenpraktijk

Dierenartsenpraktijk Noord-West Friesland doet dit jaar weer mee aan de landelijke open dag voor dierenartsen. Deze dag krijgt u een kijkje achter de schermen van onze praktijk. Een unieke kans om eens bij ons in de operatiekamer en in het laboratorium te kijken, zien hoe röntgenfoto’s worden gemaakt, zien hoe een infuus werkt en natuurlijk de dierenartsen en assistentes alles te vragen wat je maar wilt weten.


Juli 2015:

Nieuwsbrief juli 2015

De nieuwsbrief van juli staat online! Om deze te lezen klik hier.

Mocht u de nieuwsbrief graag in uw mailbox ontvangen dan kunt u zich aanmelden bij de praktijk.


Juni 2015:

Teken bij het paard

Ook bij paarden kunnen teken voorkomen. Ze kunnen dan ook de ziekte van Lyme overbrengen. Het verband tussen de infectie met de bewuste bacterie, Borrelia burgdorferi, en de ziekteverschijnselen is echter moeilijk aan te tonen bij paarden.

Teken kunnen ook een andere aandoening, genaamd Piroplasmose, overbrengen. Er zijn 2 soorten piroplasmose, één veroorzaakt door Babesia caballi (Babesiose) en één door Theileria equi (Theileriose). Paarden kunnen hier erg ziek van worden en krijgen hier onder andere koorts en dikke benen van.

Een teek moet minstens 18 uur op het paard aanwezig zijn om de ziekte van Lyme over te brengen. Het is dus nuttig om de teek te verwijderen zodra u hem ziet. Gebruik hiervoor een speciale tekentang of -pincet.
Probeer daarbij te voorkomen dat de teek stukgeknepen wordt, want dit vergroot de kans dat er een besmetting plaatsvindt. Dit geldt ook voor verdoving met alcohol.
Na verwijderen van de teek kun je de bijtplek wel ontsmetten, bijvoorbeeld met betadine.

Mestonderzoek!

Ook in de juni editie van de Phryso wordt aandacht besteed aan het belang van mestonderzoek. Het artikel is geschreven door Dhr. Harm Ploeger, parasitoloog werkzaam aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij geeft aan dat mestonderzoek onmisbaar is in een goede wormbestrijding van paarden.

In tegenstelling tot wat vroeger steeds gedacht werd, is het niet zo dat wanneer één paard op de wei veel wormen heeft, dat wil zeggen dat alle paarden besmet zijn. Individueel mestonderzoek is dus zeker nuttig. Misschien hoeft jouw paard helemaal niet ontwormd te worden.

Kijk voor meer informatie ook op Paardenarts.nl

Als u bij ons op de praktijk mest brengt, heeft u meestal dezelfde dag nog uitslag, soms de volgende dag. Zet uw paard 's avonds in een schone stal en haal daar 's ochtends enkele mestballen uit. Stop ze in een plastic zakje of bakje met de naam van het paard erop en lever het bij de balie in. Laat u van meerdere paarden tegelijkertijd mestonderzoek doen, dan is de prijs per mestonderzoek lager. U krijgt de uitslag in EPG, dit is het aantal eieren per gram mest.

Hoe voer jij?

Nu het weideseizoen weer volop is begonnen en paarden lekker gras kunnen eten, ligt overgewicht op de loer. Ook daaraan gerelateerde ziektes als hoefbevangenheid en insulineresistentie kunnen hierdoor ontstaan.

In de media wordt regelmatig aandacht aan voeren en overgewicht besteed.

Wanneer je pony of paard bijvoorbeeld tot de zogenaamde 'sobere' rassen behoort (Shetlander, Fjord, Haflinger etc. maar ook Friezen!) krijgt hij of zij snel te veel binnen.
Lees op www.voervergelijk.nl hoe dit te voorkomen. Vijf tips voor sobere rassen

Bit brengt deze maand de 5 meest gemaakte voerfouten onder de aandacht. Lees op de website van Bit of u deze fouten ook maakt. Bit Magazine

Opnieuw gratis bloedonderzoek voor ACTH-bepaling!

De fabrikant van de tabletten voor PPID heeft opnieuw de actie waarbij de kosten van het bloedonderzoek voor de diagnose van PPID vergoed worden.
De actie loopt dit jaar extra lang, namelijk van 1 juni t/m 31 oktober 2015.

Voor meer informatie over deze ziekte en of uw paard of pony ook symptomen vertoont die hierop kunnen wijzen klik hier.


Mei 2015:

Nieuwsbrief mei 2015

De nieuwsbrief van mei staat online! Om deze te lezen klik hier.

Mocht u de nieuwsbrief graag in uw mailbox ontvangen dan kunt u zich aanmelden bij de praktijk.

Mestonderzoek

Met het voorjaar komt de weidegang er weer aan, helaas worden dan ook de wormen weer actief.

Vanaf dit jaar zijn de tarieven voor mestonderzoek paard verlaagd. Brengt u meerdere mestmonsters tegelijkertijd binnen, dan gaat de prijs per mestonderzoek naar beneden. Natuurlijk hoort bij het mestonderzoek ook een goed ontwormadvies!

Als u wormenkuren komt halen aan de balie is ons advies altijd om eerst mest in te leveren voor mestonderzoek. Dit om de resistentieontwikkeling voor de huidige ontwormingsmiddelen tegen te gaan.

Wegens de strengere regels waar ook wij als dierenartsen mee te maken hebben, willen we graag van alle paarden naam, leeftijd en chipnummer in de computer hebben.
Dit omdat alle medicatie op naam van het paard moet worden afgegeven.

Kijk op onze site voor meer informatie over wormen bij het paard en ontwormen. Informatie paard: ontwormen

Giftige planten in de wei?

Weet u of er giftige planten in uw wei staan? En welke planten uw paard echt niet van mag eten?

De meeste mensen weten wel dat taxus giftig is voor paarden, maar belangrijker is dat je de plant ook echt herkent als hij voorbij komt. En wist u dat klimop en de zogenaamde "paardestaarten" ook giftig zijn voor het paard?

Op de site van de Gezondheidsdienst voor Dieren vind u een mooi overzicht van welke planten giftig zijn. Niet alleen voor paarden, maar ook voor schapen, geiten en koeien vindt u een schema met foto's erbij van de desbetreffende planten en struiken.

Kijk op de site van de GD voor het overzicht. Gezondheidsdienst voor Dieren: giftige planten

Lees voor meer informatie ook eens hieronder het stukje over de esdoorn, bij het nieuws van oktober 2014.


Maart 2015:

Slowfeeder

Een tip om zelf een groot en goedkoop hooinet te maken: koop bij een bouwmarkt (of bij de action of aldi) een aanhangwagennet. Vouw dit dubbel en naai of knoop twee zijkanten op elkaar met een opening waar je het voer door kan stoppen. Bevestig op de hoeken een stuk touw of een musketonhaak om het net handig te kunnen vastmaken. Zo heb je simpel zelf een hooinet gemaakt waarmee je paard lekker lang over z'n hooi of kuil doet.

Ook de Hoefslag besteedt deze week aandacht aan slowfeeders. Klik op de link om te lezen waarom je een slowfeeder zou gebruiken. Artikel slowfeeders Hoefslag.nl

Nieuwsbrief maart 2015

De nieuwsbrief van maart staat online! Om deze te lezen klik hier.

Mocht u de nieuwsbrief graag in uw mailbox ontvangen dan kunt u zich aanmelden bij de praktijk.


Januari 2015:

Kortingsactie gebitsbehandeling

Sinds kort hebben wij bij DAP Noord-West Friesland ook electrisch materiaal voor gebitsbehandelingen bij paarden.
Tot nu toe voerden we wel gebitsbehandelingen uit, maar deden we dat met handraspen. Met electrische raspen kan de behandeling veel nauwkeuriger en grondiger worden uitgevoerd.

In de maanden februari en maart hebben wij daarom voor u een introductieaanbieding wanneer u ons voor een gebitsbehandeling laat komen. U krijgt namelijk 20% korting op de prijs van een gebitsbehandeling! U betaalt dan voor een basisbehandeling slechts €50,- incl. BTW.

Tijdens een behandeling raspen we de kauwvlakken, verwijderen we eventuele doppen (melkkiezen die nog aanwezig zijn), werken we hoogteverschillen in de kiezen bij, eventuele haken worden bijgevijld en tandsteen wordt verwijderd.
Is er aan een gebit heel veel werk dan rekenen we daarvoor een meerprijs. Ook voor het verwijderen van wolfskiezen hebben we aparte tarieven. Hierop is de korting niet van toepassing.

Neem contact op met de praktijk voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Klik op de link voor meer informatie over paardentanden en de gebitsbehandeling. Paardengebitten

Zo kan het ook!

Kijk in dit grappige filmpje hoe men in Brazilië paarden (of muildieren..) op de trailer zet. Klik op de link om het filmpje te bekijken. Daar kunnen onze paarden nog wat van leren.. Filmpje YouTube


Oktober 2014:

Let op voor de esdoorn

Nu het herfst is en de bladeren gaan vallen kan dit voor paarden in de wei mogelijk gevaar opleveren. Eén van de belangrijkste gevaren is het eten van esdoornbladeren en zaden . De ziekte die veroorzaakt wordt door een toxine in de zaden van de esdoornbladeren heet atypische myopathie. Ook in ons praktijkgebied staan veel esdoorns.

Verschijnselen zijn stijfheid, rode urine, liggen en niet kunnen opstaan. Het treedt meestal plotseling op en je kunt daardoor je paard van de ene op de andere dag liggend op de wei vinden. Door de gifstoffen vindt er enorme spierafbraak plaats. Dit is heel erg pijnlijk. Het beeld lijkt een beetje op dat van maandagziekte (spierbevangenheid).

Atypische myopathie is bijna altijd fataal, slechts enkele gevallen kunnen er doorheen komen met een juiste behandeling en verzorging. Lees meer hierover in de nieuwdbrief van oktober. Klik hier.

Afbeelding: Esdoornbladeren en zaden, let op de typische “helicoptertjes”

Nieuwsbrief oktober 2014

U kunt de nieuwsbrief van oktober nu ook online lezen. Klik hier.

Mocht u de nieuwsbrief graag in uw mailbox ontvangen dan kunt u zich aanmelden bij de praktijk.

September 2014:

Zonnebrand bij paarden

Zonnebrand is iets waar vooral paarden met een witte neus wel eens last van hebben. Het is meestal vrij onschuldig, maar kan eventueel te maken hebben met leverschade. Belangrijk is om de verbrande huid uit de zon te houden. Beschermende stof of insmeren met een hoge factor zonnebrandcreme is een goede methode. In sommige gevallen moet het paard opgestald worden. Klik op de link om er meer over te lezen. Zonnebrand bij paarden

Webinar voor paardeneigenaren!

Om de kennis betreffende PPID (voorheen ziekte van Cushing genoemd) te vergroten is er door de fabrikant van het medicijn tegen PPID i.s.m. dr. Ellen de Graaf-Roelfsema van de Universiteit Utrecht een webinar opgenomen. De uitzendingen zijn te volgen vanaf www.ppidbijpaarden.nl en vinden plaats op woensdag 10 september, dinsdag 23 september en donderdag 2 oktober. Aansluitend is er een live vraag- en antwoordsessie. Klik hier voor meer informatie en precieze tijden: Webinar over PPID


Augustus 2014:

Opnieuw gratis bloedonderzoek voor ACTH-bepaling!

De fabrikant van de tabletten voor PPID (Cushing) heeft opnieuw een actie waarbij de kosten van het bloedonderzoek voor de diagnose van PPID vergoed worden. Voor meer informatie klik hier.


Juli 2014:

Nieuwsbrief juli online

Op onze site kunt u ook de nieuwsbrief paard lezen. De nieuwsbrief van juli staat nu online. Aan bod komen o.a. hoefbevangenheid en aangezichtsverlamming bij het paard. Download de nieuwsbrief hier.


Mei 2014:

Handige site met informatie over ontwormen

Nog een tip voor een interessante website. Zoetis, de fabrikant van o.a. de Equest wormenkuur, heeft een webpagina ontwikkeld, met daarop veel informatie over soorten wormen, behandelingsstrategieën, maatregelen om besmetting te beperken en meer. Te vaak ontwormen en vooral ontwormen zonder dat er een besmetting is, is zinloos en werkt resistentie in de hand. Maar te weinig ontwormen kan voor je paard erg gevaarlijk zijn. Houdt in gedachten dat meer dan één paard per hectare zonder goed weidemanagement vaak inhoudt dat een regelmatige ontworming noodzakelijk is. De laatste tijd zien we nogal eens flinke besmettingen met bloedworm, wat je als paardeneigenaar natuurlijk wilt voorkomen. Op de site staat handige en leesbare informatie over wormen en ontwormen. Klik op de link om naar de site te gaan. Ontwormenvanpaarden.nl


April 2014:

Tip: paardenarts.nl

Sinds een tijdje is de website paardenarts.nl online. Naast dat je hierop snel een paardenarts bij je in de buurt kunt vinden, heeft de site ook een erg handige en leuke kennisbank. Een greep uit de onderwerpen die behandeld worden: Droes, weidegevaren, de geboorte van een veulen, luchtwegproblemen, maagzweren, stalondeugden, mok. De artikelen zijn geschreven door paardenartsen en daardoor weet je dat de informatie klopt. Dit is niet altijd het geval met informatie die je op internet vindt. Ook kun je op de site een ent-herinnering aanmaken. Dit voorkomt dat je te laat bent met de jaarlijkse enting. Een aanrader! Klik op de link om naar de site te gaan. Paardenarts.nl

Nieuwsbrief april online

Aan bod komen o.a. castratie van de hengst, wondverzorging en een korte update over pasgeboren veulens.Download de nieuwsbrief hier.


Maart 2014:

Giftige plant in hooi aangetroffen

Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn afgelopen week in een hooimonster restanten van de giftige plant Herfsttijloos aangetoond. Het hooi is onderzocht nadat er twee paarden op de stal ziek waren geworden. Bij ziekte van meerdere paarden na het aanbreken van een nieuwe partij hooi of kuilvoer is het altijd goed dit in het achterhoofd te houden. Kijk op de site van de sectorraad paarden voor meer informatie. www.sectorraadpaarden.nl

Uitslag gratis bloedonderzoek voor de ziekte van Cushing/PPID

Vorig jaar september en oktober zijn er dankzij de actie van Boehringer Ingelheim meer paarden getest voor de ziekte van Cushing door middel van een ACTH-bepaling. Op de site www.ppidbijpaarden.nl kunt u meer lezen over PPID. Ook op onze praktijk hebben enkele van jullie bloed van hun paard laten afnemen.

Van de 914 paarden die in oktober en november 2013 in heel Nederland getest zijn is tevens het signalement bijgehouden en gevraagd wat de symptomen waren waar de paarden last van hadden.

Van dit onderzoek is nu de uitslag bekend! Van alle geteste paarden in die maanden was 64% positief op PPID. De meest voorkomende symptomen bij de positief geteste paarden waren vachtveranderingen (60%) en hoefbevangenheid (55%). Daarnaast had van de hoefbevangen paarden 69% PPID.

PPID is, zoals uit het onderzoek wel blijkt, erg veel voorkomend, vooral onder oudere paarden en pony's. Mocht u zich ook willen laten voorlichten over PPID, neem dan contact op met de praktijk.

De medicatie tegen de ziekte van Cushing is een pergolide-preparaat en is bij ons op de praktijk verkrijgbaar.


December 2013:

Nieuwsbrief voor paardenhouders

De nieuwe versie van de paardennieuwsbrief staat online. Download hier de nieuwsbrief in pdf formaat.


November 2013:

19 november 2013: Geval van rhino in Gelderland

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden zijn afgelopen weekend de resultaten van een geval van rhinopneumonie bekend geworden. De kliniek heeft in overleg met de Gezondheidsdienst voor dieren de nodige maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Atypische myopathie

Er zijn weer nieuwe gevallen van atypische myopathie bekend. Atypische myopathie is een ernstige acute spieraandoening, waarbij je paard door het eten van esdoornbladeren plots erge spierafbraak heeft. Het komt vooral voor in de herfst door de vallende bladeren. Ook zie je soms na een storm, waarbij veel bladeren zijn gevallen meer paarden met atypische myopathie. Symptomen zijn plotselinge stijfheid of helemaal niet meer kunnen staan en koffiekleurige urine. Een snelle ademhaling, geen koorts en vaak nog wel willen eten zijn andere symptomen. Ook kunnen er meerdere paarden in een weiland ziek worden. Voor meer informatie over atypische myopathie en waar je op moet letten, klik hier.


Oktober 2013:

Nieuwsbrief voor paardenhouders

De nieuwe versie van de paardennieuwsbrief staat online. Download hier de nieuwsbrief in pdf formaat.


September 2013:

Opnieuw gratis bloedonderzoek voor ACTH-bepaling!

De fabrikant van de tabletten voor PPID (Cushing) heeft opnieuw een actie waarbij de kosten van het bloedonderzoek voor de diagnose van PPID vergoed worden. Voor meer informatie klik hier.


Juni 2013:

Nieuwsbrief voor paardenhouders

DAP Noord-West Friesland heeft nu ook een nieuwsbrief voor paardenhouders. Download hier de nieuwsbrief in pdf formaat


Mei 2013:

Gratis ACTH-bepaling d.m.v. bloedonderzoek als diagnosemiddel voor Cushing bij uw paard

Fabrikant Boehringer-Ingelheim heeft op dit moment een actie waarbij zij, wanneer u door ons bloed laat nemen voor het bepalen van de ACTH-waarde, de kosten van het bloedonderzoek voor hun rekening nemen.
Lees hier meer informatie over deze actie en de ziekte van Cushing.


Lees het oude nieuws in ons nieuwsarchiefHet Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer