Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact
 
Een kleine rondleiding in onze praktijk  

Balie

Bij de balie kunt u dagelijks tussen 8:30 en 17:45 terecht om voer, medicijnen, vlooienmiddelen etc. te halen. En als u bij de dierenarts geweest bent, krijgt u hier de voorgeschreven medicijnen mee.

Wij hebben het liefst dat klanten direct betalen, aangezien het sturen van een rekening voor ons veel extra werk en kosten met zich meebrengt. Betalen kan bij ons contant en met pin of chip.


Wachtkamer

Nadat u zich bij de balie gemeld heeft, kunt u in de wachtkamer plaats nemen tot de dierenarts u roept.


Spreekkamers

We hebben twee spreekkamers tot onze beschikking. Voor de afspraken kunnen we dus met twee dierenartsen tegelijk werken. We werken met het computersysteem Viva. Hierin staan alle gegevens van uw huisdieren opgeslagen.


 

Voorbereiding

De honden en katten die voor operatie komen, worden in de voorbereidingsruimte onder narcose gebracht en gereed gemaakt voor de operatie. Als het dier slaapt, wordt de plek waar geopereerd moet worden, kaal geschoren en schoongemaakt.

In de voorbereidingsruimte hebben we ook een speciaal apparaat waarmee we tandsteen kunnen verwijderen bij honden en katten.


 

 

Operatiekamer

Er is een operatiekamer waar we alle operaties uitvoeren. Operaties worden 's ochtends gepland zodat u uw dier 's middags weer op kunt komen halen.

Tijdens de operatie krijgt uw dier een kapje op zodat we extra zuurstof kunnen toedienen. Dieren met een korte neus of dieren die benauwd zijn, krijgen ook nog een buisje (tube) in hun luchtpijp zodat ze vrij kunnen ademen.Opname

We hebben vier opname kooien voor katten of kleine honden. Ook hebben we nog een speciale bench die we als quarantaine ruimte kunnen gebruiken wanneer er sprake is van besmettelijke ziekten. Deze bench plaatsen we dan in een ruimte waar geen andere dieren komen.

Wanneer uw hond of kat erg ziek is, kan het voorkomen dat we hem of haar een aantal dagen moeten opnemen. Natuurlijk wordt er dan goed op ze gelet. We hebben geen speciaal bezoekuur, maar na overleg met de dierenarts kunt u altijd even bij uw dier komen kijken.


Opname

De opnameruimte heeft vloerverwarming. Na een operatie is het belangrijk dat de dieren goed warm blijven, daarom gebruiken we ook nog extra warmte lampen en electrische warmtematjes.

Grotere honden zetten we vast aan een ketting. De meeste honden hebben hier geen problemen mee.


Röntgenruimte

In onze praktijk hebben we een speciale röntgenruimte. Als we foto's maken van uw dier, is het belangrijk dat hij/zij stil ligt. Soms maken we foto's met de eigenaar erbij zodat het dier rustig blijft liggen. Als het echt niet anders kan, krijgt het dier een roesje zodat we een goede foto kunnen maken.

We maken ook officiele HD en ED foto's voor de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Als er foto's gemaakt moeten worden, krijgt u in de meeste gevallen dezelfde dag nog de uitslag te horen. In sommige gevallen sturen we de foto's op naar een veterinair radioloog om ze te laten beoordelen.

De foto's worden bewaard in ons archief.


 

Echo

Op onze praktijk is het mogelijk echografisch onderzoek te laten doen van uw huisdier. De dierenartsen die dit onderzoek verrichten zijn mevr. A. Nieuwenkamp, mevr. A. de Vries en mevr. A. Bos.

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven met een zeer hoge frequentie (ultrasoon geluid). Deze geluidsgolven worden weerkaatst door de weefsels in het lichaam en op die manier worden de organen in beeld gebracht. De organen worden daarbij beoordeelt op o.a. vorm, grootte, structuur en natuurlijk eventuele afwijkingen. Hierbij kunt u denken aan afwijkingen van onder andere de lever, nieren, blaas, baarmoeder of de milt. Daarnaast wordt de echo vaak gebruikt om vast te stellen of een dier drachtig is en of de ongeboren pups/kittens in leven zijn. Dit onderzoek kan worden uitgevoerd vanaf 28 dagen na de dekking. Het aantal pups of kittens is met de echo niet met zekerheid te bepalen.

Het echografisch onderzoek is niet pijnlijk en veilig voor het dier.

Een echo kan een belangrijk hulpmiddel zijn om een diagnose te kunnen stellen. De kat of hond wordt voor de meeste echo-onderzoeken op een speciaal kussen in rugligging gelegd. Het te onderzoeken gebied wordt geschoren en voorzien van echo-gel. Dieren ervaren een echo-onderzoek vaak niet als vervelend en laten dit makkelijk toe. Een narcose is daardoor meestal niet nodig.


 

Bloeddrukmeting

Een verhoogde bloeddruk, hypertensie, komt vaak voor bij katten. Daarom kunnen we op de praktijk de bloeddruk meten van uw kat. Dit gebeurt met een bloeddrukmeter met een opblaasbare cuff net als bij mensen. Het grote verschil is dat katten heel stressgevoelig zijn en dat er voor de bloeddrukmeting bij de kat ruim de tijd genomen moet worden om de kat op zijn gemak te stellen. Bij stress stijgt de bloeddruk namelijk en is de bloeddrukmeting dus niet betrouwbaar. Vandaar dat er voor de bloeddrukmeting een afspraak van een half uur wordt gemaakt, de kat op schoot mag zitten en de meting diverse keren achter elkaar gedaan wordt om een zo betrouwbaar mogelijke uitslag te krijgen.


Laboratorium

Verder hebben we nog een laboratoriumruimte. Hier staat een Spotchem apparaat waarmee we bloedonderzoek gericht op afwijkingen in bepaalde organen kunnen uitvoeren. Dit apparaat meet o.a. de nier- en leverwaardes. Na zo'n 15 minuten weten we de uitslag. In de meeste gevallen krijgt u ook direkt de uitslag te horen.

Ook hebben we een V-sight, een apparaat waarmee het bloedbeeld van een dier bekeken kan worden. Dit houdt in dat het bloed onderzocht kan worden op de aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam en bloedarmoede. Het bekijken van het bloedbeeld kan direct na de bloedafname gebeuren en duurt ongeveer 15 minuten. Dit betekent dat we direct uitslag hebben en niet meer, net als vroeger, een dag moeten wachten. Wat natuurlijk een snellere behandeling tot gevolg kan hebben.

Willen we nog uitgebreider bloedonderzoek doen, dan sturen we bloed naar een veterinair laboratorium.

Bloedprikken doen we bij honden en katten via de halsader. Hiervoor moeten we wat haren uit de hals wegscheren. Bij grote honden nemen we ook wel eens bloed af uit de poot.

In het laboratorium doen we ook nog urine- en bacteriologisch onderzoek.


Apotheek

We hebben een grote gekoelde apotheekruimte. Hier hebben we de meeste medicijnen ruim op voorraad.

Heeft u iets speciaals nodig? Bel dan even om te vragen of we het hebben. Evt. kunnen we het voor u bestellen.


Diervoeders

Ook hebben we nog een groot assortiment aan hoogwaardige diervoeders op de planken. Dit zijn speciale dieetvoeders voor dieren met specifieke behoeften, maar ook voeders voor de gezonde pups/kittens en volwassen honden en katten.

Merken die we verkopen zijn: Vetxx (voorheen Specific), Hills en Royal Canin. Vetxx is uitsluitend via dierenartsen verkrijgbaar.


Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer