Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

De oudere hond

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

De oudere hond

Onze honden worden gemiddeld steeds ouder. Dit betekent dat u en uw dierenarts steeds meer rekening moeten gaan houden met ouderdomskwaaltjes. Door het zo vroeg mogelijk signaleren van kwaaltjes en veranderingen in het gedrag van uw hond, kunt u uw hond zo lang mogelijk fit en gezond houden. Bovendien kan vroegtijdige diagnose van leeftijdsgebonden ziekten en stoornissen vaak de levensduur van uw huisdier aanzienlijk verlengen.

Wanneer is uw hond oud?

Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer 2/3 van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de hond ongeveer 8 jaar zijn. Voor grote hondenrassen (meer dan 30 kg) geldt dit ongeveer vanaf 6 jaar.
 
Welke veranderingen treden op bij de oudere hond?

Gewrichten
Tijdens het normale verouderingsproces doen zich veranderingen in het gewrichtskraakbeen voor die kunnen leiden tot artrose. Stram lopen en stijf opstaan uit de mand kunnen hiervan verschijnselen zijn. Vaak wordt artrose gezien als een kwaal die “hoort” bij het ouder worden. Toch kan behandeling van artrose verergering tegengaan en het leven van uw hond een stuk aangenamer maken. Een behandeling kan bestaan uit het toedienen van ontstekingsremmers zoals Rimadyl of Previcox. Maar ook uit het geven van een speciaal dieetvoer zoals j/d van Hills. Dit voer bevat een hoog niveau van EPA, een specifiek omega-3 vetzuur dat met name belangrijk is om de invloed van kraakbeenvernietigende enzymen af te remmen. Ook bevat het een hoog gehalte aan L-carnitine om gewichtstoename tegen te gaan en spiermassa op te bouwen. Voor honden met overgewicht is een formule met minder calorieen verkrijgbaar in de vorm van Prescription Diet j/d reduced calorie. Ga voor meer informatie naar de Hills website.
 
Orgaanfuncties
Diverse orgaanfuncties gaan op oudere leeftijd achteruit.
We zien vaak braken, verstopping of diarree omdat het maagdarmkanaal niet meer zo snel werkt. Incontinentie (dit is het verliezen van kleine beetjes urine) treedt op omdat de blaasspieren slapper worden. Suikerziekte is ook een vaak voorkomende kwaal bij de oudere hond.
1 op de 4 seniorhonden krijgt te maken met hartproblemen. Dit kenmerkt zich door hoesten, minder eetlust en minder uithoudingsvermogen.  Verder is nierinsufficiŽntie is een veel voorkomende aandoening, die pas klachten geeft als de nieren al erg beschadigd zijn. Je ziet dan meer drinken, minder eetlust, meer plassen en een slechte vachtconditie. Met preventief bloedonderzoek kunnen we de werking van de nieren controleren.
Voor al deze kwalen geldt: hoe vroeger de diagnose, hoe beter de levensverwachting!

Gebit
Oudere dieren zijn extra gevoelig voor gebitsproblemen. Deze beginnen vaak met tandplak en tandsteen. Indien dit niet tijdig behandeld wordt, kunnen ontstekingen ontstaan en tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kunnen gebitsproblemen zelfs negatieve gevolgen hebben voor het hart, de lever en de nieren.

Tumoren
Goedaardige en kwaadaardige tumoren komen ook bij huisdieren voor. Door een vroege diagnose kunnen deze steeds vaker succesvol behandeld worden. Als de ziekte te ver gevorderd is, is controle noodzakelijk om te zorgen dat uw huisdier een zo fijn mogelijk leven houdt met zo min mogelijk pijn. Lees hier meer over kanker bij huisdieren

Zintuigen
Ook de zintuigen gaan minder goed functioneren. Door staar gaat het gezichtvermogen achteruit. Ook het gehoor, de reuk en de smaak worden vaak minder. Verder kunnen honden last krijgen van vergeetachtigheid, angstig gedrag of onzekerheid.

Wat kunt u zelf doen?

Ziektepreventie
Net als oudere mensen hebben ook oudere honden minder weerstand tegen besmettelijke ziekten en parasieten. Laat uw hond jaarlijks inenten, geef hem/haar 4 x per jaar een wormkuur en bescherm hem tegen vlooien.

Het belang van voeding
Senior voeding is erop gericht om de ouder wordende lichaamsfuncties zo goed mogelijk te ondersteunen. Het bevat kwalitatief hoogwaardige eiwitten en vetzuren die onmisbaar zijn voor een goede weerstand, een gezonde huid en vacht. Ook levert het een bijdrage aan het voorkomen en vertragen van gewrichtsslijtage en andere ouderdomskwalen. Zo helpt het uw hond zo lang mogelijk fit en gezond te houden.
Bij specifieke problemen schrijven wij meestal een speciaal dieet voor.

Schone tanden
Door het voeren van harde brokken ontstaat er minder tandplak en tandsteen. Geef uw hond af en toe een kluif om het gebit schoon te houden. Ook zijn er speciale gebitsreinigende brokken om de tanden langer schoon te houden. Vraag onze assistentes om meer informatie of een proefverpakking.
 
Voorkom overgewicht

Overgewicht verergert rug- en gewrichtsslijtage (artrose), geeft een verhoogde bloeddruk en moeite met ademhalen. Bovendien hebben honden met overgewicht een hoger risico op het ontwikkelen van suikerziekte.
Een goed gewicht (en evt. afvallen) in combinatie met een juiste voeding kan de kreupelheid bij honden met artrose aanzienlijk verminderen. Bij ons kunt u terecht voor verschillende dieetvoeders om gewicht te verminderen en ook voor voeding om de gewrichten soepel te houden.

Tot slot
Uw hond wordt ouder, daar kunnen we niets aan doen. Maar we willen samen met u proberen om uw hond zo lang mogelijk een leuk, fit en plezierig leven te geven!

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer