Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Op vakantie

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

U gaat weer op vakantie! Neemt u uw hond mee? Laat u de buren op uw konijn passen? Gaat uw kat in het pension?
Of u nu in het binnen- of buitenland op vakantie gaat, u zult iets moeten regelen voor uw huisdier(en). Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden. Soms kan uw hond wel mee, let hierbij wel op met reserveren, in veel accommodaties is het houden van een huisdier niet toegestaan.

Thuis blijven of uit logeren

Als u heeft besloten uw dier thuis te laten zijn er een aantal dingen die u in de gaten moet houden:
U kunt uw dier thuis laten, maar dan moet er natuurlijk wel iemand voor zorgen. Voor een konijn, knaagdieren, vogels e.d. is het nog vrij makkelijk. Ze kunnen best wel een paar weken zonder uw aandacht en aanwezigheid. Als ze maar wel elke dag eten, water en aandacht krijgen. Ook moeten kooien en hokken verschoond worden door de oppas.
Voor een kat en hond ligt het wat anders. Een kat kan ook best een week zonder zijn eigenaar, met iemand die eten en drinken geeft en de kattenbak verzorgt. Maar als het een langere periode wordt moet er toch wel een paar keer per week iemand een paar uurtjes bij het dier zijn. Uw dier heeft aandacht nodig. Sommige katten zijn erg van slag als hun baasje/gezin weg is, en stoppen bv met eten. De oppas moet hier wel op letten! Er bestaat een kans dat een kat wegloopt (als hij toegang heeft naar buiten).
Een hond kan niet zo alleen in huis achterblijven met iemand die hem af en toe uitlaat. Het dier moet ergens gaan logeren, waar ze voldoende aandacht aan hem kunnen besteden.

Voor alle dieren en mogelijkheden van oppassen geldt dat er duidelijke instructies achter moeten blijven. De oppas wel moet bv wel weten wie en wie uw dierenarts is! Maak bv een briefje met alle gegevens.
Hier een checklist:

 • Adres en telefoonnummer van de dierenarts.
 • De oppas moet eventuele dierenartskosten kunnen voorschieten. En er moet misschien geld in huis zijn om nieuw voer/kattenbakkorrels te kopen.
 • Het adres waar u verblijft met telefoonnummer. Mocht u rondreizen, bel dan af en toe op om te zeggen waar u bent en hoe u te bereiken bent.
 • De verwachte terugkomstdatum.
 • Telefoonnummers van vrienden/kennissen voor noodgevallen.
 • Instructies voor eventuele medicijnen.
 • Instructies mbt het voeren van het huisdier.

Kennel en pension

Als u uw hond/kat (konijnen, knaagdieren, vogels worden tegenwoordig ook wel geaccepteerd!) in een pension wilt onderbrengen, zijn er ook een aantal dingen die u in de gaten moet houden. Reserveer tijdig! Veel pensions/kennels zitten snel vol bv tijdens de wintersport of zomervakantie.

 • Spreek duidelijk af wanneer u uw dier komt brengen en wanneer u het weer ophaalt.
 • Vraag bij reservering duidelijk wat de eisen zijn mbt vaccinaties. Het is verstandig (en soms een eis) dat honden tegen kennelhoest geŽnt worden. En katten moeten de niesziekte en kattenziekte enting gehad hebben.
 • Bij sommige pensions moeten de dieren tegenwoordig ook gechipt zijn. Vraag dit ook bij de reservering.
 • Neem het voer mee wat uw dier is gewend, vraag bij de reservering of dit wel kan! Geef ook instructies mbt het voeren van uw dier, mocht het op een bijzondere manier moeten gebeuren. Zet het ook op papier.
 • Vaak is er bij een pension wel een dierenarts aangesloten, maar geef voor de zekerheid ook het adres en telefoonnummer van uw eigen dierenarts door. Soms zijn bepaalde gegevens in het bestand erg belangrijk voor een andere dierenarts om te weten.
 • Vraag van te voren hoe het werkt als er extra kosten gemaakt worden voor uw dier.
 • Laat het adres waar u verblijft met telefoonnummer achter. Mocht u rondreizen, bel dan af en toe op om te zeggen waar u bent en hoe u te bereiken bent.
 • Laat telefoonnummers van vrienden/kennissen achter voor noodgevallen.
 • Geef instructies voor eventuele medicijnen, zet dit ook op papier!

Mee in het binnenland

U kunt natuurlijk uw huisdier meenemen als u in het land blijft. Een hond, konijn, vogeltje of knaagdier of een hond kan goed mee, voor een kat is het niet zo verstandig.
Sommige parken/vakantie-adressen stellen eisen, of uw huisdier mag er helemaal niet komen. Zorg ervoor dat u bij de reservering vraagt wat de eisen zijn mbt entingen, chippen en het uitlaten van een hond.
Als het dier meekan, probeer dan wat vertrouwde dingen mee te nemen. Bij een hond bv zijn eigen water/voerbak en de mand. Voor een konijn of vogel neemt u natuurlijk het hok/kooi mee waar het dier al in gewend is. Zorg voor voldoende voer.
Als uw dier een bepaald probleem heeft als suikerziekte of een allergie, is het verstandig om de patiŽntgegevens bij uw dierenarts op te vragen. Deze kunt u meenemen op vakantie. Mocht er in de vakantietijd is mis gaan, kunt u laten zien wat er bij uw eigen dierenarts is gebeurd.

Mee naar het buitenland

Als u uw dier (hond/kat) meeneemt naar het buitenland zijn er ook dingen die u moet regelen. Voor elk land gelden aparte regels, meestal moet het dier een rabiŽsvaccinatie gehad hebben (enting tegen hondsdolheid). Deze enting moet voor de meeste landen minstens 30 dagen voor vertrek gegeven zijn. Voor alle honden en katten, en in sommige gevallen ook vogels en knaagdieren is een gezondheidsverklaring nodig, getekend door een dierenarts.
U bent tegenwoordig verplicht om uw dier te laten chippen als u over de grens gaat. Maar het is sowieso verstandig om uw dier te laten chippen. Mocht uw hond of kat weglopen of zelfs gestolen worden, kunt u altijd bewijzen dat het uw huisdier is.
Als het dier mee kan, probeer dan wat vertrouwde dingen mee te nemen. Bij een hond bv zijn eigen water/voerbak en de mand.
Als uw dier een bepaald probleem heeft als suikerziekte of een allergie, is het verstandig om de patiŽntgegevens bij uw dierenarts op te vragen. Deze kunt u meenemen op vakantie. Mocht er in de vakantietijd is mis gaan, kunt u laten zien wat er bij uw eigen dierenarts is gebeurd.

Invoereisen hond / kat / fret

Voor het reizen met gezelschapsdieren bestaan regels. Aan de invoer van dieren zijn meestal eisen gesteld. Binnen de Europese Unie zijn de regels voor het niet commerciŽle vervoer van gezelschapsdieren vanaf 3 juli 2004 gelijkgetrokken. Deze regels zijn van toepassing op honden, katten en fretten en houden het volgende in:
- de dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort
- de dieren moeten geÔdentificeerd zijn met een microtransponder of tatoeage
- de dieren moeten gevaccineerd zijn tegen rabiŽs (hondsdolheid)

Voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zweden en Malta gelden nog aanvullende eisen zoals een bloedtest op rabiŽsantilichamen en een behandeling tegen teken en wormen. Voor het niet commerciŽle vervoer van vogels, knaagdieren, konijnen, vissen, amfibieŽn en reptielen zijn nog geen (Europese) eisen. In veel gevallen is een gezondheidsverklaring voldoende. Voor specifieke informatie kan men het best contact opnemen met de ambassade (
www.ambassade.startpagina.nl) van het land van bestemming.

Alle landen buiten de Europese Unie hebben eigen eisen gesteld aan de invoer van gezelschapsdieren. Als dieren buiten de EU reizen moet er vooraf soms ook een bloedtest op rabiŽsantilichamen gedaan worden om terug te kunnen keren naar Nederland.

Meer informatie over de invoereisen van gezelschapsdieren van de verschillende (Europese) landen kunnen diereigenaren vinden bij het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (
www.licg.nl)

Bron: LICG & KNMvD

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer