Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Vlooien en teken

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

Waarom behandelen tegen vlooien?
Zelfs de best verzorgde hond kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine jeukende beestjes die zich ook prima thuis voelen in uw huis. Als u wilt dat uw hond geen vlooien krijgt, is het verstandig hem of haar te behandelen met een anti-vlooienmiddel.

Sommige honden zijn erg overgevoelig voor vlooien, dit noemen we vlooien-allergie. Ze kunnen van één vlooienbeet al enorme jeuk krijgen en zich helemaal openbijten. Dan zie je de zogenaamde 'hot-spots'. Kale rode open plekken. In zo'n geval is het zinvol om naar de dierenarts te gaan. Het dier dient in ieder geval behandeld worden tegen vlooien en soms dient de dierenarts ook prednison toe tegen de jeuk.

Hoe weet ik dat mijn hond vlooien heeft?
Wanneer uw hond veel krabt, is het verstandig de vacht eens van naderbij te bekijken. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de hond vlo vrij is. Vlooien zijn kleine zwarte beestjes van ongeveer 1 à 2 mm grootte.  Ook vlooienpoepjes duiden op een vlooienbesmetting; dit zijn kleine zwarte stipjes op de huid of in de vacht. Met een vlooienkammetje kunt u ook de vlooien proberen op te sporen.

Welk middel kan ik het beste gebruiken?
Een goed vlooienmiddel voor uw hond is veilig, gemakkelijk toe te dienen en onschadelijk voor u bij aanraking. Een aantal vlooienmiddelen is reeds verouderd, waardoor de werking helaas niet meer optimaal is. Koop uw vlooienbestrijding bij de dierenarts, dan bent u verzekerd van de veiligste en modernste middelen voor uw hond.

Wij hebben diverse middelen tegen vlooien op voorraad (Advantage, Stronghold, Seresto etc.) vraag bij de balie wat voor uw dier het beste middel is.


 

Teken


Algemeen

Vooral de laatste jaren vormen de teken een steeds groter wordend probleem. In elk stadium van hun leven ( larve/nymfe/teek) zoeken ze een gastheer, zodat ze zich kunnen voeden met bloed. Hierdoor kunnen ze eventueel ernstige ziektes overbrengen op hun gastheren en dit zijn zowel mensen als dieren.
Geef ze daarom geen kans en behandel uw dier preventief.
De volwassen teek zuigt bloed, valt daarna weer op de grond en legt eitjes. Uit de eitjes komen larven die een gastheer zoeken, meestal kleine knaagdieren. Deze larven zuigen zich dan weer vol met bloed, om zich daarna om te vormen tot nymfe. De nymfe zoekt ook een gastheer, meestal kleine en grotere knaagdieren, zuigt bloed en vormt zich om tot een volwassen teek. De volwassen teek zoekt meestal een grotere gastheer zoals hond, kat, mens etc.

Wat kan ik doen bij teken?
Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft de teek om ziektes over te brengen.
Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen, zonder dat er iets in de hond achter blijft. Beter nog is het voorkomen van tekenbeten. Dit is mogelijk met een anti-tekenband of pipetjes in de nek .

Vraag bij de balie wat in uw geval het beste middel is.


Ziektebeelden veroorzaakt door de teek

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer