Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Ontwormen

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

Ontwormen ter bescherming van huisdier en gezin

Mensen houden van huisdieren, ze maken ons dagelijks leven op veel verschillende manieren aangenamer. Maar als huisdiereigenaren moeten we ons allemaal bewust zijn van het feit, dat de meeste katten en honden op een bepaald moment in hun leven wormen bij zich dragen. Wormen kunnen de gezondheid van uw huisdier in gevaar brengen, maar ook de gezondheid van de mensen die met uw huisdier in contact komen.

De spoelworm: studies en feiten
Onderzoek onder kinderen heeft aangetoond dat:
• 28% van de kinderen hun eten deelt met hun huisdieren (als ze denken dat niemand kijkt);
• 21% hun vingers na het eten laat aflikken door hun huisdier;
• 38% in bed speelt met hun huisdier of deze in bed verstopt.
Een ander onderzoek naar de verontreiniging van eieren van honden- en kattenspoelwormen in parken en zandbakken in Utrecht heeft uitgewezen dat:
• 25% van de parken besmet zijn met eitjes van de spoelworm;
• 59% van de zandbakken besmet zijn met eitjes van de spoelworm;
• Veel kinderen spelen regelmatig in parken en zandbakken, waardoor ze de kans hebben een wormbesmetting op te lopen.

De lintworm
Naast spoelwormen kunnen er ook lintwormen voorkomen bij onze huisdieren. Deze worden overgedragen door vlooien. De hond neemt de vlo, die besmet is met de lintworm, op door zijn vacht te likken. Deze vlo gaat dood in het maag-darmstelsel en de lintworm zit op zijn plek.

Waarom ontwormen?
• Voor de hond: Een wormbesmetting kan vervelende tot zelfs ernstige gevolgen hebben, zoals: diarree (met bloed), verstopping, achterblijvende groei, braken, bloedarmoede en een doffe vacht.
Bij puppies en kittens kan een ernstige wormbesmetting in uitzonderlijke gevallen zelfs tot de dood leiden.
• U kunt via uw huisdier met wormen geïnfecteerd raken. Vooral kinderen kunnen geïnfecteerd raken als ze op plaatsen spelen die met honden- of kattenuitwerpselen besmet zijn (tuinen, parken, zandbakken). Bij kinderen is er een verband aangetoond tussen het krijgen van astmatische bronchitis en eerder opgelopen spoelworminfecties.

Ons advies:
Ontworm uw huisdieren regelmatig en minimaal 4x per jaar als ze in contact komen met kinderen.
Puppies en kittens ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd en op 4 en 6 maanden en daarna 4 keer per jaar.


Middelen om te ontwormen:
Wij hebben verschillende wormkuren op voorraad, tabletten, pasta's en pipetten.


Hartworm

Hartwormen zijn de meest levensbedreigende hondenwormen, omdat ze zich in het hart en de longslagaderen van de hond vestigen waar zij een tekortschieten van de hartfunctie en uiteindelijk de dood veroorzaken.
Volwassen wormen zijn 10 tot 30 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 1 mm.

Overdracht en levenscyclus

Hartwormen worden overgedragen door muskieten. Wanneer een besmette muskiet een hond bijt, geeft hij de larven van de worm door die vervolgens door het lichaam migreren totdat ze in circa 3-4 maanden tijd hun uiteindelijke bestemming hebben bereikt (hart en longslagaderen); daar groeien ze binnen nog eens 3 maanden uit tot volwassen wormen (macrofilariae) en beginnen larven te produceren (microfilariae) die ongeveer 2 jaar kunnen overleven in de bloedsomloop.

Wanneer een muskiet een besmette hond bijt, pikt hij deze larven op en kan de besmetting zo doorgeven aan andere honden.

Ziekte

Na verloop van tijd veroorzaakt de aanwezigheid van volwassen wormen in het hart en de longslagaderen een ontsteking en een verdikking van de wand van de aderen die leidt tot een verhoging van de bloeddruk en een grotere inspanning van het hart om het bloed door deze aderen te pompen. Als gevolg kan de hartfunctie van de hond tekort gaan schieten, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden. De hond vertoont doorgaans pas klinische symptomen wanneer de ziekte in een zeer ernstig stadium is gekomen (meestal 3 tot 5 jaar na besmetting). De eerste tekenen bestaan uit af en toe hoesten en vermoeidheid; later wordt de hoest chronisch en gaat gepaard met een moeizame ademhaling – vooral tijdens en na lichaamsbeweging –, een lichte bloedarmoede en lusteloosheid. In vergevorderde gevallen kan de hond zelfs al na een lichte lichamelijke inspanning instorten. De meeste honden ontwikkelen uiteindelijk een congestief tekortschieten van de hartfunctie.

Hartwormbesmetting behandelen

De behandeling van een hartwormbesmetting is een lang en riskant proces. Zowel stervende hartwormen als hun larven kunnen leiden tot shock en embolie. Tijdens de behandeling moeten honden streng gecontroleerd worden op bijwerkingen en moet hun activiteit gedurende een paar weken beperkt worden. Bovendien – in vergevorderde gevallen – herstelt hun gezondheid zich niet; zelfs niet na een doeltreffende behandeling.
Om al deze redenen zal het nu duidelijk zijn waarom preventie zo belangrijk is.

Hartwormpreventie

In tegenstelling tot de behandeling is de preventie van hartworm veilig, gemakkelijk en doeltreffend. Voordat er met een preventieve behandeling wordt gestart, moeten honden worden getest op een hartwormbesmetting; besmette honden moeten worden behandeld tegen volwassen wormen en microfilariae, voordat er wordt begonnen met een preventieprogramma. Preventieve middelen worden doorgaans maandelijks toegediend, te beginnen binnen één maand na aanvang van het muskietenseizoen (of de blootstelling aan een mogelijke besmetting, bijvoorbeeld wanneer je naar landen met hartworm reist) tot één maand na het eind van de blootstelling.
Sommige preventieve middelen werken ook tegen alle andere veel voorkomende hondenwormen en zorgen zo voor een volledige bescherming van je huisdier.

Opties voor het voorkomen van hartworm bij uw hond

Met een pipet in de nek:
Een bescherming er tegen kan geboden worden door middel van Stronghold. Dit middel wordt met een pipet in de nek toegediend. Het middel dient vóór de vakantie gegeven te worden en dient tot 1 maand ná de vakantie doorgegeven te worden. Het is dus verstandig om na de vakantie nogmaals 1 pipet toe te dienen. Stronghold is tevens werkzaam tegen spoelwormen, vlooien en mijten.

Met tabletten:
Milbemax tabletten hebben een beschermende werking tegen hartworm. Voor een optimale bescherming dienen 3 tabletten toegediend te worden, met een tussentijd van ongeveer 1 maand: 1 tablet 1 maand vóór u op vakantie gaat, 1 tablet op de dag dat u op vakantie gaat en 1 tablet als u terugkomt van vakantie. Als u langer dan 1 maand op vakantie gaat moet u elke maand een tablet door blijven geven. Bij dieren die een verhoogd risico lopen om met de hartworm in aanraking te komen (bijv. als u regelmatig naar Frankrijk, Spanje of Italië gaat) raden wij aan om het hele jaar door aan hartworm preventie te doen.

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer