Home Nieuws De praktijk Het team Dieren Contact

Gezelschapsdieren

Landbouwhuisdieren

Paarden

Honden

Veel voorkomende aandoeningen

Vaccinaties

Consulten aan huis

Vlooien & teken

Ontwormen

Chippen

Op vakantie

Castratie/Sterilisatie

Voeding

Huidproblemen

Gebit

De oudere hond

Hartaandoeningen

Schildklierprobleem

Suikerziekte

Veel voorkomende aandoeningen

Voortplanting

Gedragsproblemen

Euthanasie

Links

Oorontsteking (Otitis externa)

De klacht is meestal krabben aan, of schudden met de oren. Soms piept het dier wanneer het over de kop gaaid wordt. Ook kan het dier plotseling doof zijn of gedragsveranderingen vertonen. Vaak stinkt het oor en is de oorschelp rood en vies.

We kijken met een lampje in het oor om te zien of er een oorzaak te vinden is. Dit is bij jonge dieren vaak oormijt. Dit zijn kleine beestjes die de uitwendige gehoorgang irriteren. Ze veroorzaken droge bruinzwarte korstjes. Soms kun je ze met het blote oog zien lopen.

Bij oudere dieren kunnen poliepen of tumoren ook oorzaak zijn van oorproblemen.

In alle gevallen is het nodig dat het oor eerst goed schoongemaakt wordt met cleaner voordat er met de antibioticum zalf kan worden begonnen. In ernstige gevallen spoelen we het oor schoon met lauw water. Hiervoor krijgt het dier een lichte narcose. Soms is het nodig om eerst een kweek te doen van het oorsmeer om te bepalen welke bacterie of gisten er een rol spelen en welke antibiotica hiervoor het beste gebruikt kunnen worden.

Bij oormijt krijgt u speciale druppels mee, Stronghold, dit middel werkt ook tegen vlooien en bepaalde wormen. Het is een pipet die in de nek op de huid aangebracht moet worden. Het trekt dan in de huid en hierdoor gaat ook de oormijt dood. De pipet werkt een maand. Het is meestal nodig om twee tot drie maanden achterelkaar te behandelen. Ook krijgt u een oorcleaner mee. Hiermee kunt u de eerste week de oren dagelijks schoonmaken om de korsten kwijt te raken.

Oogontsteking ( Conjunctivitis)

Symptomen van oogontsteking zijn: rode ogen, opgezette oogleden en vieze ogen. Vaak knijpt het dier met het zere oog.

Er zijn veel oorzaken voor oogontsteking. We maken het oog eerst schoon en kijken dan met een lampje om te zien of er ook een beschadiging van het hoornvlies is. Hiervoor kleuren we het oog aan met een fluorescerende kleurstof die hecht aan beschadigingen. Soms komt het voor dat het dier te weinig traanvocht produceert. De traanproductie kunnen we meten met een stripje dat we even in het oog houden.

In de meeste gevallen krijgt u een antibioticum zalf mee. Voordat u de zalf gebruikt, moet het oog altijd eerst schoongemaakt worden met speciale oogcleaner of uitgekookt water.

Blaasontsteking

Dieren met een blaasontsteking doen steeds kleine plasjes. Soms ziet u bloed bij de urine en soms kan het dier lang zitten te persen op de urine.

Bij verdenking op blaasontsteking is het verstandig om zo snel mogelijk langs te komen en om dan ook verse urine mee te brengen. Als u urine heeft opgevangen en u kunt niet gelijk komen, zet het dan in de koelkast. Maar breng het in elk geval nog dezelfde dag langs. Wanneer urine te lang heeft gestaan, is het onderzoek niet meer betrouwbaar.

Gebruik een goed schoon glazen potje om urine op te vangen, of kom op de praktijk een speciaal potje halen. Om urine van de kat te kunnen opvangen, hebben we speciale korrels waarmee u de kattebak kunt vullen. Deze korrels absorberen de urine niet. Bij de korrels zit een pipet om de urine op te zuigen en een buisje om het in te doen.

De oorzaak van blaasontsteking is vaak niet te achterhalen. In slechts enkele gevallen is er sprake van een bacterieinfectie. Blaasgruis en blaasstenen geven ook blaasontsteking. Blaasgruis kunnen we ontdekken bij het microscopisch onderzoek van de urine.

De meest voorkomende vorm van blaasgruis is struviet. Oorzaak van het ontstaan van blaasgruis ligt in de samenstelling van de voeding. Wanneer we blaasgruis ontdekken, is het nodig om het dier op speciaal dieetvoer te zetten. Dit voer hebben wij altijd op voorraad. Voeding tegen blaasgruis uit de dierenwinkel is vaak niet 100% betrouwbaar. Daarom raden wij aan om altijd het voer van de dierenarts te gebruiken.

Bij katten en dan met name bij gecastreerde katers, kan blaasgruis een verstopping veroorzaken. Dit is een levensbedreigende situatie. De kat kan zijn urine niet meer kwijt en vergiftigt zichzelf. Katten die verstopt zitten, gaan steeds naar de bak of naar buiten. Ze zitten te persen zonder dat er urine komt. Na een tijdje wordt het dier erg sloom. Wanneer u uw kat verdenkt van een blaasgruisverstopping, moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Wij brengen een katheter in om de verstopping op te heffen. In sommige gevallen moeten we eerst de blaas aanprikken en de urine er met een spuit uit zuigen voordat we de katheter in kunnen brengen.

De katheter wordt vastgehecht en de kat blijft drie dagen bij ons in opname. De kat krijgt dagelijks infuus om z'n nieren en blaas goed door te spoelen. Na drie dagen halen we de katheter eruit en kijken we of de kat zelf kan plassen. Wanneer een kat een verstopping heeft gehad, blijft hij altijd gevoelig voor nieuwe verstoppingen. In chronische gevallen besluiten we tot een penisamputatie om nieuwe verstoppingen te voorkomen.

Hoewel bacteriŽn niet altijd de oorzaak zijn van de ontsteking, geven we toch een antibiotica kuur omdat is gebleken dat dit wel helpt bij het herstel van de blaasontsteking.

Bij herhaalde blaasklachten, maken we een rontgenfoto van de blaas om blaasstenen uit te sluiten. Zijn er blaasstenen aanwezig, dan moeten deze operatief verwijderd worden. Afhankelijk van het type steen krijgt het dier speciale dieetvoeding voorgeschreven om nieuwe stenen te voorkomen.

Anaalzakovervulling

De klachten bestaan uit jeuken bij de staart, sleetje rijden, likken en soms een typische geur.

Bij het normale, gezonde dier worden de anaalzakken regelmatig geleegd door de passage van ontlasting. De oorzaak van overvulling is vaak onbekend, maar kan berusten op diarree of tijdelijke afsluiting van de afvoeropeningen door een prop dikke inhoud. Vaak gaat het om steeds terugkerende klachten.

Voor het onderzoek is het nodig om met een vinger rectaal te voelen naar de anaalzakjes. Deze proberen we vervolgens leeg te drukken. Soms is er een abces aanwezig. Bij een ernstige ontsteking krijgt u antibiotica tabletten mee.

Wanneer een dier herhaaldelijk terugkerende klachten heeft, kan overwogen worden om de anaalklieren operatief te verwijderen.

Vlooienallergie

Vlooien zijn de belangrijkste oorzaak voor huidproblemen bij honden en katten. Ze veroorzaken jeuk, met name op de rug en in de liezen.

Dieren die allergisch zijn voor vlooienbeten, kunnen de zogenaamde 'hot spots' ontwikkelen. Dit zijn kale opengebeten plekken die erg kunnen stinken. Een dier kan in een paar uur tijd een hot spot krijgen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Wij scheren de plekken en maken ze schoon. Ook krijgt het dier antibiotica en soms een injectie prednison om de jeuk te remmen. U krijgt een kap mee zodat het dier niet meer bij de wond kan.

Natuurlijk moeten ook de vlooien aangepakt worden. Gebruik hiervoor geschikte middelen zoals Advantage wat bij ons verkrijgbaar is, zodat u zeker weet dat het middel goed werkt.

Het Want 4
8802 PV Franeker
0517 - 392100
   

Disclaimer