Castratie/sterilisatie kat - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
496
page-template-default,page,page-id-496,page-child,parent-pageid-526,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Castratie van de kater

Leeftijd Katers worden tussen de 6 en 7 maanden geslachtsrijp. Wij adviseren om uw kater rond 6 maanden leeftijd te castreren. Op deze leeftijd heeft de kater het sproeigedrag meestal nog niet ontwikkeld. Als uw kater al eerder gaat sproeien in huis, is het echter verstandig om direct te castreren. Anders kan het sproeien aangeleerd gedrag worden en heeft castratie niet meer het gewenste effect.

De operatie U kunt uw kat ’s ochtends brengen en ’s middags weer ophalen. Wij nemen uw kater op en vervolgens zal de dierenarts het hart en de longen beluisteren. Vervolgens brengen wij uw kater onder narcose. Uw kat krijgt door middel van een neuskapje extra zuurstof toegediend. Ook krijgt hij een pijnstiller. De testikels worden verwijderd door middel van twee kleine sneetjes in de balzak. De sneetjes blijven open, eventueel wondvocht kan hierdoor nog ontsnappen. Na de operatie wordt de kat onder toezicht van een van de assistentes weer langzaam wakker. Tegen de napijn krijgt u wat pijnstillers mee naar huis waarmee u de tweede dag na de operatie moet beginnen.

Voordelen castratie – Het sproeigedrag voorkomen. Volwassen katers zetten in de natuur hun territorium af door middel van urinemarkeringen .Dit doen ze door tegen allerlei objecten in en om huis urine te sproeien. Deze urine stinkt bij intacte katers meer dan bij gecastreerde katers. Door op tijd te castreren wordt dit gedrag voorkomen. – Gecastreerde katers vechten minder, dus lopen ze minder risico op bijt- en krabwonden en de hierbij horende abcessen en virusinfecties. Door het vechten lopen ze een groter risico om het kattenleukemievirus op te lopen. – Weglopen: Katers die niet gecastreerd zijn hebben in het voorjaar de neiging om dagenlang van huis te zijn. – Dracht voorkomen: Zowel van uw eigen poes als van de poezen buiten. Zo voorkomen we dat er meer zwerfkatten bij komen! Door wisselende seksuele contacten en vechten is het risico op een infectie met het kattenAIDS virus groter.

Nadelen castratie – Het makkelijk dikker worden. Na de castratie verloopt de stofwisseling langzamer. Daarom adviseren wij uw kat na de castratie ¾ van zijn normale portie eten te geven. Eventueel kunt u overgaan op een voer speciaal bestemd voor de gecastreerde kater. – Aan elke operatieve ingreep is een risico verbonden, met de huidige middelen voor de narcose en de goede bewaking tijdens de narcose is dit tot een minimum beperkt.

 

Sterilisatie van de poes

Leeftijd
De beste tijd om een poes te steriliseren is voor of net na de eerste krolsheid op de leeftijd van ongeveer 6 maanden.

De operatie
U kunt uw poes ’s ochtends brengen en ’s middags weer ophalen. Wij nemen uw poes op, waarna de dierenarts het hart en de longen beluistert. Vervolgens brengen wij haar onder narcose door een slaapmiddel in de spier te spuiten. Als uw poes buiten bewustzijn is, krijgt ze een kapje op zodat we haar zuurstof kunnen toedienen.
Deze maatregelen nemen wij om het narcoserisico zo klein mogelijk te maken. Na de operatie wordt ze onder toezicht van een van de assistentes weer wakker.

Bij de operatie wordt de buik in de middellijn geopend. De eierstokken worden altijd verwijderd, de baarmoeder alleen als deze er afwijkend uit ziet. Uw poes krijgt voor de operatie een pijnstiller en antibioticum toegediend zodat deze tijdens de operatie optimaal werken. De wond wordt gesloten door onderhuidse hechtingen, soms zijn er 1 of 2 hechtingen zichtbaar. Het voordeel van deze manier van hechten is dat de poes geen kap om hoeft. Op de wond plakken we een pleister die er na een aantal dagen meestal vanzelf afvalt. Als dat niet het geval is, kunt u de pleister zelf verwijderen.

Voordelen sterilisatie
– Geen krolsheden meer.
– Geen ongewenste dracht.
– Verminderde kans op melkkliertumoren op oudere leeftijd.

Nadelen sterilisatie
– Aan elke operatieve ingreep is een risico verbonden, met de huidige middelen voor de narcose en de goede bewaking tijdens de narcose is dit tot een minimum beperkt.

Na de sterilisatie verloopt de stofwisseling langzamer. Daarom adviseren wij uw kat na de sterilisatie ¾ van haar normale portie eten te geven. Eventueel kunt u overgaan op voer speciaal bestemd voor de gesteriliseerde poes.

Heeft u nog meer vragen dan kunt u altijd bij ons terecht!