Voeding kat - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
508
page-template-default,page,page-id-508,page-child,parent-pageid-526,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Voeding kat

Katten zijn uiterst tevreden met een zekere monotonie (eentonigheid) in hun dieet. Het spijsverteringskanaal stelt zich namelijk in op een bepaalde voeding. Een kat voorzien van een afwisselend dieet is dus niet nodig. De kat eet graag kleine beetjes verdeeld over de dag. Een kattenmaag kan grote hoeveelheden voedsel tegelijkertijd niet goed aan. De plaats van de voerbak is bij katten erg belangrijk, maar om praktische redenen wil de eigenaar het vaak niet zoals de kat het wil. De ruimtelijke ordening van de kat omvat namelijk drie delen: een ruimte voor rust en slaap, een plaats waar de behoeftes worden gedaan en tenslotte een plaats voor water en voedsel. Het is belangrijk om te beseffen dat een kat graag een scheiding wil tussen deze drie ruimtes. Een overlapping van de ruimtes, zelfs al is die maar gedeeltelijk, kan de eetlust negatief beïnvloeden. Er dient minimaal een afstand van 50 cm te zijn tussen deze drie ruimtes om de kat te vrijwaren van iedere onderdrukking met betrekking tot eten, rust en het doen van de behoefte. Eigenlijk is dit ook heel logisch. Wij eten onze boterham liever ook niet naast de wc.

Kant en klaar voer bevat alles wat een kat nodig heeft Bij het gebruik van A-kwaliteit voedingen is het niet nodig om extra voedingssupplementen of vitaminen toe te voegen. Het kan in bepaalde situaties wel verstandig zijn om naast brokken ook blikvoer aan te bieden (denk aan blaasgruis- of nierpatiënten). Als u blikvoer bijgeeft, dan moet de hoeveelheid droogvoer wel aangepast worden zodat uw kat niet te dik wordt. Mengen bij een verandering van voeding Als uw kat overschakelt op een nieuwe voeding, is het verstandig gedurende enkele dagen tot weken de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Uw kat kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken (zoals braken en/of diarree).

Specific voeding voor de kat Een voorbeeld van een A-kwaliteit voeding is SPECIFIC® voeding voor de kat. Dit voer is verkrijgbaar op onze praktijk. De voedingsbehoefte van de kat is op meerdere vlakken anders dan die van de hond. Katten hebben meer eiwit nodig in hun voeding, omdat het vleeseters zijn (carnivoren). Ook het relatief korte darmkanaal zorgt ervoor dat katten grote hoeveelheden zetmeel niet goed kunnen verteren. Daarnaast kunnen katten bepaalde voedingsstoffen niet zelf aanmaken en moeten deze in de voeding aanwezig zijn (bijvoorbeeld taurine). Alle voedingen van SPECIFIC® zijn zodanig samengesteld dat zij tegemoet komen aan de bijzondere voedingsbehoeften van de kat.

Kitten Kittens hebben een hoge energiebehoefte vanwege hun snelle groei, maar ook vanwege het uitbundige spelgedrag. Daarnaast hebben kittens voor de lichaamsgroei veel eiwitten, mineralen en vitamines nodig. SPECIFIC® is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de hoge behoefte aan energie en voedingsstoffen van groeiende kittens. De voeding is bijzonder smakelijk en goed verteerbaar.

SPECIFIC® Kitten biedt: – een sterk en gezond immuunsysteem, dankzij extra vitamines en eiwitten uit vis en ei – sterke ondersteuning van tanden en botten, dankzij een verhoogd calcium-, magnesium- en                             fosforgehalte – een gezonde huid en vacht, dankzij omega-3 vetzuren – minder uitwerpselen en luchtjes in de kattenbak, dankzij de goede verteerbaarheid

Adult Wanneer een kat de volwassenheid bereikt, dan verandert ook de voedingsbehoefte. Katten hebben minder energie, eiwitten en mineralen nodig. Vaak komt bij volwassen katten overgewicht en blaasstenen voor. SPECIFIC® Adult bevat een gematigde hoeveelheid energie wat overgewicht helpt voorkomen. Ook is de samenstelling zodanig dat blaasgruis en blaasstenen worden voorkomen. SPECIFIC® Adult voorziet in de dagelijkse voedingsbehoefte van uw kat door de aanwezigheid van al de benodigde voedingsstoffen.

SPECIFIC® Adult biedt: – het voorkomen van blaasstenen, dankzij de verminderde hoeveelheid mineralen en een lage zuurgraad van de urine – een gezonde huid en vacht dankzij omega-3 en omega-6 vetzuren – hulp bij het voorkomen van overgewicht, dankzij de gematigde hoeveelheid energie

Senior Met de jaren komen (helaas) de gebreken. Zo ook voor oudere katten vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar. Oudere katten hebben regelmatig last van gewichtsverlies, minder goed functionerende nieren, hartkwalen of huidproblemen. SPECIFIC® Senior is de optimale voeding voor de behoeften van de oudere kat.

SPECIFIC® Senior biedt: – een geweldige smaak die gemakkelijk te voeren is aan (zieke) katten. Hiermee wordt vermagering en  niet willen eten voorkomen en zorgt daarmee voor het behoud van een gezond gewicht – een optimaal vezelgehalte voor een gezonde spijsvertering – een samenstelling die de vorming van blaasstenen en -kristallen beperkt – een verlaagd fosforgehalte en een beperkt gehalte aan eiwitten van hoge kwaliteit voor het behoud van een gezonde nierfunctie – een verhoogd taurinegehalte voor het behoudt van een normale hartfunctie en een intact netvlies – een hoog omega-3 vetzuurgehalte, verkregen uit visolie, om een gezonde huid en vacht te bevorderen en de nierfunctie te ondersteunen

Voor vragen en advies over onze onderhoudsvoeding, kunt u terecht bij onze dierenartsen en assistenten. Wij helpen u graag verder. Kijk voor meer informatie ook eens op Specific.nl

 

Veel voorkomende problemen bij katten

Overgewicht Bijna één op de vier katten is te zwaar. Obesitas (overgewicht) kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een kat. De kans op de volgende aandoeningen neemt aanzienlijk toe:

  • de kans op suikerziekte (diabetes mellitus) verhoogd
  • de kans op kreupelheid verhoogd
  • de kans op niet-allergische huidaandoeningen verhoogd

Het is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de kat en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de kat. Een binnenshuis levende kat verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een kat die de hele dag buiten op pad is. Niet alleen beweegt een binnenshuis levende kat minder, maar hij heeft ook minder energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden, binnen is het immers warmer dan buiten. Indien een kat overgewicht heeft volstaat het niet om de kat op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De kat kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen. Een zogenaamde ‘light’ voeding heeft een beperkt vetgehalte maar is rijk aan vezels en eiwitten. Eiwitten en vezels geven de kat een verzadigd gevoel en beperken de afbraak van het spierweefsel. Daarnaast is het belangrijk om de kat meer beweging te geven. Ga dus lekker spelen met uw kat, of geef z’n voeding in een voerbal zodat hij er voor moet ‘werken’. Bel gerust voor meer informatie, wij kunnen u genoeg leuke tips en adviezen geven om uw kat weer in beweging te krijgen!

Blaasgruis Volwassen katten zijn gevoelig voor het ontstaan van kristallen in de urine. Er zijn verschillende soorten kristallen. Afhankelijk van het type kristal moet de kat een speciaal voer krijgen. Blaasgruis veroorzaakt blaasontsteking en soms ontstaan er zelfs blaasstenen. Wij hebben verschillende merken op voorraad. Uiteraard is er eerst een urine onderzoek nodig om vast te stellen welk type blaasgruis uw kat heeft.