Voeding cavia - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
584
page-template-default,page,page-id-584,page-child,parent-pageid-563,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Basisvoer

Het is belangrijk te weten dat een cavia, net zoals mensen, geen vitamine C kan maken. Bij het kiezen voor het juiste type voer is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Goed caviavoer bevat extra vitamine C. Je kan kiezen uit korrelvoer/pellets en gemengd voer. Pelletvoer is beter dan gemengd voer omdat hij dan geen keuze heeft wat hij eet. Voer wat al wat ouder is bevat minder vitamine C dan wat op de verpakking staat omdat vitamine C oxideert. Bij een gebrek aan vitamine C zullen cavia’s vermageren, conditie verliezen en moeilijk gaan lopen. De ogen verliezen glans. Eventueel kun je cavia’s Roter-vit. C tabletjes met sinaasappelsmaak geven. Voor een volwassen cavia zijn ongeveer 20 gram brokjes per dag voldoende, beter wat weinig brokjes dan een te dikke cavia.

Groenvoer Naast het normale voer mag je een cavia groenvoer zoals andijvie, winterwortel, witlof (pas op: niet teveel witlof want dit kan buikpijn veroorzaken!), appel, paprika en wortel geven. Als je sla geeft moet je dit in beperkte mate doen. Sla bevat namelijk bepaalde stoffen die een cavia niet in hoge hoeveelheden mag hebben. Wanneer een cavia niet gewend is om groenvoer te krijgen (zoals de meeste cavia’s uit dierenwinkels), kan je het beste beginnen met kleine hoeveelheden en dit langzamerhand opbouwen. Groenvoer geven is natuurlijk ook een manier om ervoor te zorgen dat de cavia voldoende vitamine C binnen krijgt.
Hooi Een cavia moet onbeperkt hooi tot zijn beschikking hebben. Dit hebben ze nodig voor een goede darmwerking en een goed gebit. De maag en darmen moeten altijd gevuld zijn.

Snoepjes Zijn niet nodig en soms zelfs schadelijk, dus niet doen. Beter geef je een stukje fruit of groente als snoepje.
Likstenen Het geven van lik- of knaagstenen aan cavia’s moet je niet doen omdat deze veel mineralen bevatten waardoor de kans op het ontstaan van nier -en blaasstenen wordt vergroot.