Gebit cavia - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
581
page-template-default,page,page-id-581,page-child,parent-pageid-563,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Het normale gebit van de cavia

Als de cavia geboren wordt is het zijn volwassen gebit al aanwezig. De cavia begint na de geboorte gelijk met eten. Hij heeft 4 snijtanden en 16 kiezen welke gedurende het hele leven doorgroeien. De snijtanden groeien ongeveer 6-8 cm per jaar. De tanden en kiezen moeten op elkaar afslijten.

Wanneer groei en slijtage niet in evenwicht zijn ontstaan er problemen. Er kunnen dan haken op de kiezen ontstaan welke in de wang of in de tong gaan prikken. Dit doet pijn en de cavia zal minder eten en kwijlen. Wanneer de snijtanden niet goed op elkaar afslijten zullen deze door blijven groeien en kunnen dan tot in de bek gaan groeien en evt. zelfs tot in het gehemelte.

Vitamine C is erg belangrijk Voeding speelt een belangrijke rol voor een goed gebit. Een cavia moet veel hooi eten zodat de kiezen goed op elkaar afslijten tijdens het vermalen. Ook vitamine C speelt een grote rol. Een tekort aan vitamine C zorgt ervoor dat het ligament tussen de tandkas en de snijtand zwakker wordt waardoor deze los komt te zitten en verkeerd gaat afslijten. Ook geeft een tekort aan vitamine C ontstekingen van het tandvlees.

Gebitsproblemen bij de cavia

Wat kunnen de klachten van een cavia met een gebitsprobleem zijn? – wel willen eten maar niet kunnen eten. De cavia komt wel        naar de etensbak maar gaat daarna niet eten. – algeheel ziek zijn – slechte vacht – tandenknarsen: kan een pijnuiting zijn – maagdarmstoornissen zoals diarree of juist obstipatie – vermageren- veel speekselen – proppen maken van het hooi welke je dan in het hok vindt – oog- en neusuitvloeiing.
Wanneer u vermoedt dat uw cavia problemen heeft met het gebit is het belangrijk om gelijk naar uw dierenarts te gaan. Voor een volledig onderzoek van het gehele gebit kan het noodzakelijk zijn om de cavia onder narcose te brengen. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld haken op de kiezen achterin de bek gemist worden of er bij de inspectie een kaakluxatie optreedt.

Oorzaken voor gebitsproblemen bij de cavia: – een tekort aan vitamine C. – aangeboren standsafwijking. Het gebit is verkeerd aangelegd waardoor de snijtanden en kiezen niet goed op elkaar afslijten. – trauma. Wanneer de tand door trauma verloren gaat kan de tand na verloop van tijd weer teruggroeien. Deze kan dan verkeerd groeien waardoor een afwijkende stand ontstaat. Soms groeit de tand helemaal niet meer terug. De tegenoverliggende snijtand slijt dan niet af en zal door blijven groeien. – ontstekingen van de kieswortels waardoor abcessen kunnen ontstaan.