Vuurwerkangst Hond en Kat - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
632
page-template-default,page,page-id-632,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Vuurwerkangst

Het lijkt nog ver weg maar voor sommige baasjes en hun huisdier komt het alweer angstvallig dichtbij:
Oud en Nieuw!
Wij bieden verschillende mogelijkheden om de angst bij uw dier te lijf te gaan zoals: medicatie, feromonen, voer en gedragstherapie. Hieronder vind u een overzicht van de middelen en wat tips over wat wel en wat niet te doen bij een angstig dier. Het is belangrijk dat u zich goed houdt aan de tips zodat u het gedrag ook aanpakt niet alleen de symptomen te bestrijdt!


Medicatie

Pexion (Imepitoïne)

Dit is een relatief nieuw medicijn dat oorspronkelijk op de markt is gebracht voor honden met epilepsie. Inmiddels is het ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst door harde geluiden bij honden. Dus uitermate geschikt bij vuurwerkangst.

Het zijn tabletten die u twee keer per dag geeft.

U kunt hier al op tijd mee beginnen bv 5 dagen voorafgaand aan oud en nieuw. Het is ook verstandig om op tijd te testen hoe uw dier reageert op de gestelde dosering.

 

Sileo (Dexmedetomidine)

Sileo is een nieuw inzetbaar medicijn bij honden tegen acute stress en angst door geluid, zoals bij vuurwerkangst. De werkzame stof is dexmedetomidine. In hogere doseringen wordt deze stof voor narcose bij honden gebruikt. In de veel lagere dosering van Sileo vermindert het alleen angst en opwinding tijdens acuut stressvolle situaties.

Sileo is een gel die met een spuit op het slijmvlies van de wangzak achterin de bek aangebracht moet worden. Doorslikken van de gel is niet gevaarlijk, maar de gel is dan minder werkzaam en er zal 2 uur gewacht moeten worden voor het geven van een nieuwe dosis. Daarom moet er een kwartier gewacht worden met het geven van voedsel of beloningen na toediening.

De hoeveelheid toe te dienen gel is afhankelijk van het gewicht van de hond. De hoeveelheid is op de spuit af te stellen zodat een overdosering voorkomen wordt. Bij aanvang van angst of de stressvolle geluiden kunt u beginnen met Sileo. De werking kan vanaf een kwartier tot een uur na toediening waargenomen worden. Het mag iedere 2 tot 3 uur herhaald worden en maximaal 5 keer achtereen toegediend worden

Sileo is 48 uur houdbaar na opening. We raden u aan om voor gebruik de bijsluiter goed door te lezen.

 

Zylkene en Telizen

Dit zijn voedingssupplementen (dus geen medicijnen) op natuurlijke basis die stress kunnen verminderen. Hierdoor kan het dier beter leren en zal de gewenning aan harde geluiden sneller gaan. Het beste kunt u hiermee twee weken van te voren beginnen. Deze middelen zijn het meest geschikt voor dieren met milde vuurwerkangst. De resultaten met deze middelen lopen uiteen.

 

Voer

Calm Diet van Royal Canin en C/D stress van Hills bevatten voedingssupplementen die stress kunnen verminderen.

 

Vuurwerkvrij Pension/park

Mocht uw dier ondanks alles toch nog erg angstig zijn, kan hij/zij nog uit logeren naar een vuurwerkvrij pension of vakantiepark.

 

(Voorheen werd Alprazolam gebruikt. Dit was niet geregistreerd voor gebruik bij honden maar aangezien er geen alternatief was werd dit gedoogd. Nu zijn er geregistreerde alternatieven. Deze worden dus vanaf nu ingezet bij vuurwerkangst bij honden).

 

Nogmaals: Bovenstaande middelen zijn slechts hulpmiddelen die bedoelt zijn om u te helpen een gedragsverandering te weeg te brengen bij uw hond. De combinatie van een andere aanpak en deze middelen geven altijd nog  het meeste resultaat!


Feromonen

D.A.P. spray/verdamper/band (hond)
Dit product geeft feromonen (geurstoffen) af die exact lijken op de geurstoffen die een moederhond uitscheidt via talgklieren. Deze geurstoffen kalmeren en bemoedigen pups in onbekende situaties. Bij volwassen dieren behouden deze geurstoffen hetzelfde effect en stellen het dier dus gerust in angstige situaties zoals bijvoorbeeld bij vuurwerkangst. Het is verkrijgbaar als spray, een verdamper voor in het stopcontact of een band voor om de nek. Hiermee moet u zo’n 2 weken van te voren beginnen. Bij een zeer angstige hond zal de DAP alleen waarschijnlijk niet voldoende zijn. Dan is het aan te raden om er gedragstherapie naast te doen bijvoorbeeld in de vorm van de vuurwerk-cd (zie onder).

Feliway spray/verdamper (kat)
Bij het verkennen van zijn omgeving gebruikt de kat zogenaamde gezichtsferomonen. Deze geurstoffen worden door klieren op de wang en de mondhoeken uitgescheiden en de kat geeft ze af aan objecten d.m.v. kopjes geven. Deze gezichtsferomonen worden d.m.v. een verdamper of in de vorm van een spray verspreidt, hierdoor zal de kat zich meer op zijn gemak voelen. Ook met deze verdamper/spray dient u 2 weken van te voren te beginnen.


Gedragstherapie

Vuurwerk-cd
Er is bij ons een cd verkrijgbaar met daarop o.a. vuurwerkgeluiden. Indien u wilt voorkomen dat uw dier angstig wordt voor vuurwerk of onweer kunt met behulp van deze cd de hond laten wennen aan dergelijke geluiden. Het is echter ook mogelijk om dieren die reeds bang zijn voor deze geluiden te trainen met behulp van de cd zodat ze er minder gevoelig voor worden.
Bij de cd zit een handleiding, lees deze goed door! Hier een verkorte versie om u een indruk te geven: De cd zet u op met een dermate laag volume dat het dier geen angst laat zien. Vervolgens gaat u spelen om het dier af te leiden. Het is de bedoeling het geluid steeds iets harder te zetten zonder dat het dier angstig wordt, dus met kleine stapjes! Ondertussen blijft u met hem spelen. Uiteindelijk moet het geluid op behoorlijke sterkte kunnen zonder dat het dier angstig is. Met deze therapie moet u wel op tijd beginnen, ruim voor het vuurwerk losbarst dus minimaal 1-2 maanden.

Wat wel en niet te doen op 31 december met uw angstige hond

Uitlaten:

  • Zorg dat de hond niet kan ontsnappen, dus aanlijnen!
  • Al vroeg uitlaten op 31 december. Dus als het nog relatief rustig is.
  • Uitlaten met een andere hond die niet bang is voor vuurwerk kan uw angstige hond minder angstig maken.
  • Laat uw kat niet meer buiten na 12:00 uur ‘s middags.

In huis:

  • Ga met de hond in de woonkamer zitten met de gordijnen dicht en de radio aan. Ga gewoon uw gang zonder de hond steeds aandacht te geven.
  • Indien de hond angstig is niet geruststellen of straffen! Daarmee versterkt u dit gedrag! Op deze momenten moet u de hond negeren of afleiden met een spelletje of geef simpele commando’s (bv ‘hier’ of ‘zit’) waarmee hij wat lekkers kan verdienen.
  • In de lichtere gevallen van vuurwerkangst kan een bezigheidsspeeltje als een Kong (bij ons verkrijgbaar) of een activity mat uitkomst bieden om hem af te leiden. Vooral als uw hond erg gek is op eten zal hij deze onweerstaanbaar vinden, er gaat namelijk eten in!. Uiteraard is het wel belangrijk dat de hond hem niet krijgt op het moment dat hij reeds angstig is anders wordt dit gedrag weer versterkt.
  • Laat de hond niet alleen thuis ten tijde van vuurwerk!