Vuurwerkangst Hond en Kat - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
632
page-template-default,page,page-id-632,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Vuurwerkangst

Het lijkt nog ver weg maar voor sommige baasjes en hun huisdier komt het alweer angstvallig dichtbij:
Oud en Nieuw!
Wij bieden verschillende mogelijkheden om de angst bij uw dier te lijf te gaan zoals: medicatie, feromonen, voer en gedragstherapie. Hieronder vind u een overzicht van de middelen en wat tips over wat wel en wat niet te doen bij een angstig dier. Het is belangrijk dat u zich goed houdt aan de tips zodat u het gedrag ook aanpakt niet alleen de symptomen te bestrijdt!


Medicatie

Alprazolam
Honden en katten die al angstig zijn bij de eerste knal kunnen met Alprazolam al van te voren behandeld worden. We gebruiken deze tabletjes nu een aantal jaren en over het algemeen zijn de resultaten erg goed.
Het middel werkt angstremmend en niet verdovend. Dit laatste in tegenstelling tot de Vetranquil en Calmivet die in het verleden veel werden gebruikt. Uit onderzoeken is gebleken dat deze middelen naast het versuffen juist de geluidsgevoeligheid vergroten.
Het is belangrijk dat men begint met de medicatie op een moment dat het dier rustig is. Kom dus sowieso 29 december, of zelfs een paar dagen eerder, om de tabletjes te halen. Als u merkt dat uw dier sloom wordt van de tabletjes of juist drukker moet u altijd even contact opnemen, de dierenarts zal dan de dosering aanpassen waardoor het middel op oud en nieuw optimaal werkt. Pas de dosering niet op eigen houtje aan!

Diazepam
Voor extreem bange honden hebben we het middel Diazepam. Dit zijn ook tabletjes. Diazepam heeft een angstremmend en rustgevend effect. Een bijkomend voordeel van diazepam is dat het ervoor zorgt dat de hond of kat de traumatische ervaring (onweer/vuurwerk) vergeet. De hoeveelheid die een dier moet hebben is zeer dierafhankelijk. Dus voor diazepam geldt net als voor alprazolam dat we ruim voor oud en nieuw al moet testen wat de juiste dosering is voor uw dier.

Zylkene en Telizen
Dit zijn voedingssupplementen die de stress kunnen verminderen. Hierdoor kan het dier beter leren en zal de gewenning aan harde geluiden sneller gaan. U moet hiermee minimaal twee weken van te voren beginnen.

Voer
Calm Diet van Royal Canin bevat voedingssupplementen die stress kunnen verminderen.


Feromonen

D.A.P. spray/verdamper/band (hond)
Dit product geeft feromonen (geurstoffen) af die exact lijken op de geurstoffen die een moederhond uitscheidt via talgklieren. Deze geurstoffen kalmeren en bemoedigen pups in onbekende situaties. Bij volwassen dieren behouden deze geurstoffen hetzelfde effect en stellen het dier dus gerust in angstige situaties zoals bijvoorbeeld bij vuurwerkangst. Het is verkrijgbaar als spray, een verdamper voor in het stopcontact of een band voor om de nek. Hiermee moet u zo’n 2 weken van te voren beginnen. Bij een zeer angstige hond zal de DAP alleen waarschijnlijk niet voldoende zijn. Dan is het aan te raden om er gedragstherapie naast te doen bijvoorbeeld in de vorm van de vuurwerk-cd (zie onder).

Feliway spray/verdamper (kat)
Bij het verkennen van zijn omgeving gebruikt de kat zogenaamde gezichtsferomonen. Deze geurstoffen worden door klieren op de wang en de mondhoeken uitgescheiden en de kat geeft ze af aan objecten d.m.v. kopjes geven. Deze gezichtsferomonen worden d.m.v. een verdamper of in de vorm van een spray verspreidt, hierdoor zal de kat zich meer op zijn gemak voelen. Ook met deze verdamper/spray dient u 2 weken van te voren te beginnen.


Gedragstherapie

Vuurwerk-cd
Er is bij ons een cd verkrijgbaar met daarop o.a. vuurwerkgeluiden. Indien u wilt voorkomen dat uw dier angstig wordt voor vuurwerk of onweer kunt met behulp van deze cd de hond laten wennen aan dergelijke geluiden. Het is echter ook mogelijk om dieren die reeds bang zijn voor deze geluiden te trainen met behulp van de cd zodat ze er minder gevoelig voor worden.
Bij de cd zit een handleiding, lees deze goed door! Hier een verkorte versie om u een indruk te geven: De cd zet u op met een dermate laag volume dat het dier geen angst laat zien. Vervolgens gaat u spelen om het dier af te leiden. Het is de bedoeling het geluid steeds iets harder te zetten zonder dat het dier angstig wordt, dus met kleine stapjes! Ondertussen blijft u met hem spelen. Uiteindelijk moet het geluid op behoorlijke sterkte kunnen zonder dat het dier angstig is. Met deze therapie moet u wel op tijd beginnen, ruim voor het vuurwerk losbarst dus minimaal 1-2 maanden.

Wat wel en niet te doen op 31 december met uw angstige hond

Uitlaten:

  • Zorg dat de hond niet kan ontsnappen, dus aanlijnen!
  • Al vroeg uitlaten op 31 december. Dus als het nog relatief rustig is.
  • Uitlaten met een andere hond die niet bang is voor vuurwerk kan uw angstige hond minder angstig maken.

In huis:

  • Ga met de hond in de woonkamer zitten met de gordijnen dicht en de radio aan. Ga gewoon uw gang zonder de hond steeds aandacht te geven.
  • Indien de hond angstig is niet geruststellen of straffen! Daarmee versterkt u dit gedrag! Op deze momenten moet u de hond negeren of afleiden met een spelletje of geef simpele commando’s (bv ‘hier’ of ‘zit’) waarmee hij wat lekkers kan verdienen.
  • In de lichtere gevallen van vuurwerkangst kan een bezigheidsspeeltje als een Kong (bij ons verkrijgbaar) uitkomst bieden om hem af te leiden. Vooral als uw hond erg gek is op eten zal hij deze onweerstaanbaar vinden, er gaat namelijk eten in!. Uiteraard is het wel belangrijk dat de hond hem niet krijgt op het moment dat hij reeds angstig is anders wordt dit gedrag weer versterkt.
  • Laat de hond niet alleen thuis ten tijde van vuurwerk!