30 mrt Vragen en antwoorden over het nieuwe coronavirus en huisdieren
Kunnen (huis)dieren besmet raken met het nieuwe coronavirus?
De kans is erg klein dat (huis)dieren besmet raken met het coronavirus. Op dit moment zijn er in Hongkong twee honden positief getest en in België is een kat positief getest op het virus.
Zijn er in Nederland (huis)dieren besmet met het coronavirus?
In Nederland zijn er geen gevallen bekend van (huis)dieren met het coronavirus.
Klopt het dat een kat in België besmet is met het nieuwe coronavirus?
Ja. In België is op 27 maart bekend geworden dat een COVID-19 positieve patiënte haar kat heeft besmet met het nieuwe coronavirus. De kat vertoonde klinische symptomen (diarree, braken en hoesten) en testte positief op het virus in braaksel en faeces. Het is niet 100 procent zeker dat deze ziekteverschijnselen bij de kat veroorzaakt werden door het coronavirus of door een andere oorzaak. De kat is inmiddels beter.
Ik ben COVID-19 patiënt. Wat moet ik doen als mijn huisdier ziek wordt?
Vermijd contact met je zieke huisdier. Houd het huisdier uit voorzorg binnen. Iemand die niet ziek is (of geen klachten heeft) mag een zieke hond kort uitlaten. Houd de hond op afstand van andere dieren.
Hoe groot is de kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet?
De kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijkbaar met besmetting van mens op mens. Uit voorzorg adviseert het RIVM mensen die ziek zijn of klachten hebben, contact met huisdieren te vermijden. Dat betekent het huisdier niet aaien of knuffelen en 1,5 meter afstand houden. Ook is het belangrijk regelmatig de handen te wassen met water en zeep.
Kan het nieuwe coronavirus op de vacht van een hond, kat of konijn overleven en door aaien overgedragen worden?
Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus. Mensen met COVID-19 en mensen met klachten zoals koorts, hoesten, keelpijn of verkoudheid wordt geadviseerd het contact met huisdieren zo veel mogelijk vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken. Mocht je huisdier in contact zijn geweest met een patiënt met COVID-19 of mensen met klachten, dan zijn geen extra maatregelen nodig. De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren, zoals handen wassen met water en zeep, volstaan.
Kan ik nog de hond uitlaten?
Als je geen klachten hebt zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je wel een van deze klachten hebt, vraag dan iemand anders je hond uit te laten. Voor iedereen die de hond uitlaat geldt: Houdt tenminste 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd sociaal contact.
Ik heb milde klachten (hoesten, verkoudheid), moet ik contact met mijn huisdieren vermijden?
Ja. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat gezelschapsdieren een rol spelen in de verspreiding, is het uit voorzorg verstandig om als u klachten heeft het contact met huisdieren zoveel mogelijk te vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, of laten likken. Laat huisgenoten de huisdieren verzorgen en uitlaten. Zoals altijd is het goed om daarbij de hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht te nemen, zoals handen wassen en niet laten likken. Indien je zelf voor je huisdier moet zorgen, neem dan extra hygiënemaatregelen in acht, zoals ook je handen wassen vóór contact met je huisdier.
Ik ben COVID-19 patiënt en ik ben in thuisisolatie. Moet ik contact met huisdieren vermijden?
Ja. Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus, maar uit voorzorg wordt geadviseerd dat mensen met COVID-19 het contact met huisdieren zo veel mogelijk vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken. Als je als COVID-19 patiënt in thuisisolatie bent en je woont met meerdere personen, dan verblijf je in een aparte kamer. Laat je huisdieren dan niet bij je in die kamer. Huisgenoten kunnen de huisdieren verzorgen. Zoals altijd is het goed om daarbij de hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht te nemen, zoals handen wassen en niet laten likken. Honden kunnen dus ook gewoon uitgelaten worden door mensen zonder klachten. Ook als je in een eenpersoonshuishouden woont, wordt geadviseerd zoveel mogelijk direct contact met je huisdieren te vermijden. Neem extra hygiënemaatregelen in acht, zoals ook je handen wassen vóór contact met je huisdier, of je kunt iemands anders vragen voor het huisdier te zorgen. Je hond kan gewoon door iemand zonder klachten worden uitgelaten.
Ik ben COVID-19-patiënt en word opgenomen in het ziekenhuis. Wat moet ik doen met mijn huisdier?
Je kunt je huisdier door anderen laten verzorgen. Het is voldoende als zij de hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht nemen, zoals regelmatig handen wassen en niet laten likken. Als het niet mogelijk is dat anderen voor je huisdier zorgen, breng je huisdier dan onder in een dierenpension of zorg voor opvang elders.
Als mijn huisdier naar een dierenpension gaat, moet het dier dan in quarantaine?
Nee. Voor deze centra gelden geen bijzondere vereisten bij opname van dieren van COVID-19 patiënten, maar als uw dier ter verzorging wordt aangeboden bij een pension, spelen ook andere infectieziekten een rol (bv. niesziekte of ringworm bij katten en Giardia bij honden). Afhankelijk van het pension kan het dus zijn dat uw dier wel een korte periode in quarantaine geplaatst wordt. Daarnaast dienen honden wel gevaccineerd te zijn tegen hondenziekte (CDV), parvo (CPV), besmettelijke leverziekte (HCC) en kennelhoest en katten tegen herpesvirus (FHV), kattenziekte (FPV) en calicivirus (FCV). Neem voordat u uw huisdier aanbiedt, eerst contact op met het pension.
Kan mijn huisdier getest worden op het nieuwe coronavirus?
Er zijn (snel)testen beschikbaar om honden en katten te testen op coronavirus, maar deze testen zijn bedoeld om te controleren of honden of katten geïnfecteerd zijn met een coronavirus dat maag-darm-infecties veroorzaakt. Deze testen zijn niet geschikt om mensen te testen, en bovendien niet gemaakt voor het nieuwe coronavirus.
Kan mijn huisdier gevaccineerd worden tegen het nieuwe coronavirus?
Er zijn vaccins tegen coronavirussen die maag-darm-infecties veroorzaken voor honden en katten beschikbaar, maar dit zijn vaccins tegen coronavirussen die maag-darm-infecties veroorzaken. Deze vaccins zijn niet bedoeld voor het nieuwe coronavirus. Er zijn momenteel géén vaccins voor dieren beschikbaar tegen coronavirussen die luchtweginfecties veroorzaken.
Wat zijn dan die algemene hygiënemaatregelen?
- Huisdieren niet laten likken of in bed laten slapen en handen wassen na contact met huisdieren en hun voedsel of uitwerpselen.
- Was je handen vaak met zeep en water gedurende minstens 20 seconden, vooral na gebruik van het toilet; voor het eten; na het snuiten van je neus, hoesten of niezen; en tussen bezoeken van cliënt/patiënt.
- Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een hand desinfecterend middel op alcoholbasis met 60-95% alcohol.
- Raak je ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
- Hoest of nies in je elleboog of gebruik een tissue om je neus en mond te bedekken en gooi de tissue vervolgens in de prullenbak.
Bron: www.diergeneeskunde.nl
Geen reactie's