Bedrijfbegeleiding - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
605
page-template-default,page,page-id-605,page-child,parent-pageid-468,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

VRUCHTBAARHEIDBEGELEIDING EN DRACHTIGHEIDSCONTROLE

 Met behulp van mobiele echoapparatuur kunnen wij vanaf 35 dagen dracht vaststellen. Daarnaast kan de drachtlengte worden ingeschat.

Verder kunnen bij de reguliere vruchtbaarheidsbegeleiding (meest gebruikelijk iedere 4 of 6 weken) dieren aangeboden worden die nog niet tochtig zijn gezien, dieren die slecht drachtig worden of verse koeien ter controle van de baarmoeder na afkalven. De dierenarts kan een inschatting maken van het stadium van de cyclus en op basis daarvan adviseren hoe het dier verder behandeld kan worden.

MPR:

VOEDING

 Onze rundveedierenartsen kunnen u onafhankelijk voedingsadvies geven om de koppel gezond te houden en de productie te verbeteren/optimaliseren.

Aan de hand van de kuiluitslagen, het rantsoen aan het voerhek en natuurlijk zicht op de koeien kan de veearts adviseren. Ook kan de dierenarts bij het stellen van en verzamelen van diagnoses van zieke dieren hieraan rantsoenadviezen koppelen om zieke dieren verder te voorkomen en de rest van de koppel ook gezond te houden.

Specifiek in de droogstand is het belangrijk dat de juiste hoeveelheid energie, eiwit, mineralen en met een juiste Kation-Anion balans gevoerd wordt om een goede opstart, voldoende biest en vlot afkalven te realiseren.

Regelmatig contact met uw voerleverancier en waar nodig een keer met elkaar om tafel leidt tot betere resultaten en advies op maat.

KOEKOMPAS

 Onze rundveedierenartsen zijn bevoegd tot het uitvoeren van Koekompas op uw bedrijf.  Hierbij wordt 2x per jaar een uitgebreide analyse van de risicofactoren en verbeterpunten op uw bedrijf gemaakt.

UIERGEZONDHEID

 Mastitis is een belangrijke kostenpost op veel melkveebedrijven en daarnaast ook een aandoening die erg pijnlijk is en in sommige gevallen moeilijk te behandelen. Onze dierenartsen kunnen u ondersteunen in de aanpak van uiergezondheid door advisering op basis van de beschikbare celgetalgegevens. U kun ook individueel of op kwartierniveau het celgetal laten bepalen op onze praktijk mocht u niet deelnemen aan melkcontrole.

Bacteriologisch onderzoek

Naast celgetalbepaling kan op ons gecertificeerde laboratorium direct bacteriologisch onderzoek en gevoeligheidsbepaling worden uitgevoerd. De uitslag duurt 2 of 3 dagen, intussen gaat u de koe met uierontsteking natuurlijk al wel behandelen met het middel van eerste keus  te vinden op uw bedrijfsbehandelplan.  De uitslagen worden opgeslagen in het dossier van de veehouder en met deze gegevens kan uw eigen dierenarts specifieke adviezen uitbrengen gericht op de aanpak van de meest voorkomende verwekkers en de gevoeligheden die aangetoond zijn.

 

Belangrijk is dat het melkmonster zo schoon mogelijk wordt ingeleverd