Gebit konijn - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
568
page-template-default,page,page-id-568,page-child,parent-pageid-563,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Het normale gebit:

Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 2 stifttanden en 20 kiezen. De melktanden van het konijn wisselen in een periode vlak voor de geboorte tot 3-5 weken na de geboorte.
Stifttanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Dit onderscheid konijnen van knaagdieren zoals de cavia, hamster en de rat.

Knagers
Alhoewel een konijn officieel geen knaagdier is, zijn het wel uitmuntende knagers. Dit komt mede doordat tanden en kiezen diep in het bot verankerd zijn. Ongeveer 2/3 van de tand bestaat uit wortel!

Levenslang groeien
De tanden en kiezen van konijnen hebben een open wortelkanaal en groeien gedurende hun hele leven door. De snijtanden groeien gemiddeld 2 – 2.4 mm per week. Dit is dus bijna 10 cm per jaar! Deze groei word opgevangen door slijtage van de tanden en kiezen. De slijtage vindt plaats als gevolg van het knagen en kauwen op voedsel. Het is belangrijk dat groei en slijtage met elkaar in evenwicht zijn om gebitsproblemen te voorkomen.

Slijtage
Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden iets voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden (zie ook bovenstaand plaatje). Hierdoor slijten de snijtanden beitelvormig af en zijn ze zeer geschikt om mee te kunnen knagen. De kiezen slijten af door het malen op voer. Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen op elkaar af.

Symptomen bij gebitsproblemen
Het gebit van een konijn is door de lange kop en kleine mondopening voor het grootste deel verborgen. Afwijkingen aan het gebit kunnen dan ook ongemerkt ontstaan. Het is daarom van belang op tekenen te letten die kunnen wijzen op een gebitsprobleem:

  • Slecht of moeizaam eten, terwijl er wel interesse is in voer.
  • Spelen met eten en/of proppen maken van het eten.
  • Speekselen, waardoor de huid rond de bek ontstoken kan raken.
  • Oog- en neusuitvloeiing door ontsteking van de traanbuizen (= dacryocystitis).
  • Verhoogde traanproductie.
  • Zwellingen aan de kop door abcessen.
  • Slechte conditie en slechte vacht.
  • Problemen met het maagdarmkanaal, omdat de darmen niet goed meer werken als het konijn niet eet. Zoals diarree of verstopping.
  • Vermageren.

Diagnose…
Wanneer u vermoed dat uw konijn problemen heeft met het gebit is het belangrijk om direct contact met ons op te nemen. Indien nodig kunnen wij dan een gebitsbehandeling uitvoeren.

Ga naar dierengebit.nl voor meer informatie en plaatjes.