Castratie/sterilisatie konijn - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
566
page-template-default,page,page-id-566,page-child,parent-pageid-563,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Castratie

Op een leeftijd van 4 maanden kan uw ram ( =mannetjeskonijn) geslachtsrijp zijn. Toch wachten we liever nog even met de ingreep tot het konijn wat groter is en de testikels goed zijn ingedaald. Vandaar dat we meestal adviseren om de ram vanaf 6 maanden te laten castreren.

Op de dag van de operatie brengt u uw konijn ‘s ochtends en kunt u hem ‘s middags weer ophalen. Tijdens de ingreep krijgt hij via een kapje extra zuurstof toegediend en ligt hij op een warmtematje om afkoeling te voorkomen. Na de operatie krijgt hij een injectie om snel weer wakker te worden.

Bij een castratie worden de testikels volledig verwijderd. Dit doen we door middel van een klein sneetje in de balzak. De zaadleiders en bloedvaten worden afgebonden en dan doorgeknipt. De wondjes worden gehecht met oplosbaar hechtmateriaal.

Na de castratie moet u de ram nog 6 weken apart houden van de voedster. Hij kan namelijk nog zaadcellen in het restant van de zaadleider hebben opgeslagen en is daardoor nog een tijdje vruchtbaar.

 

Sterilisatie

Baarmoederkanker

Vrouwelijke konijnen hebben een groot risico om baarmoederkanker te krijgen. Dit risico loopt met de jaren op. Op een leeftijd van 6 jaar heeft 80% van de niet-gesteriliseerde voedsters baarmoederkanker ontwikkeld.

Als u dit wil voorkomen is het advies uw konijn tijdig te laten steriliseren.

Voedsters (=vrouwtjeskonijn), kunnen vanaf 8 maanden leeftijd gesteriliseerd worden, de ingreep is beter uitvoerbaar vanaf 1 of 2 jaar leeftijd. Het is een grotere ingreep dan de castratie bij de ram. Voor de sterilisatie moet de buikholte geopend worden zodat we de eierstokken en baarmoeder kunnen verwijderen.