Vaccinatie hond - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
549
page-template-default,page,page-id-549,page-child,parent-pageid-328,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Hondenziekte
Hondenziekte, ook wel de ziekte van Carré genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Hondenziekte komt over de hele wereld voor, in Nederland door de vaccinaties maar sporadisch. De eerste symptomen zijn een loopneus en wat hoesten of de hond is acuut erg ziek. Verder veroorzaakt het virus ontstekingen in de darmen, de ogen, de neus, de longen en de hersenen. Meer dan 50% van de zieke honden overleeft het niet. Honden die het wel halen, lopen een grote kans op blijvend hersenletsel.

 

Parvo
Parvo is een uiterst besmettelijke darmontsteking veroorzaakt door een virus. De hond krijgt al snel een stinkende, bloederige diarree. Het dier is doodziek en gaat ook overgeven. Jonge honden die met het Parvo-virus in aanraking zijn gekomen gaan vaak dood aan uitdroging of vallen soms plotseling dood neer door een hartstilstand.

 

Ziekte van Weil
De ziekte van Weil, ook wel Leptospirose genoemd, wordt overgebracht door bacteriën, meestal afkomstig uit de urine van andere honden en ratten. Andere dieren en ook mensen kunnen de ziekte van Weil oplopen van besmette dieren. De ziekte komt regelmatig voor, helemaal hier in Friesland.  Een besmette hond krijgt hoge koorts, plast donkergele urine en de slijmvliezen worden geel door aantasting van de lever en nieren. Alleen een tijdige behandeling met antibiotica kan permanente lever en nierbeschadiging stoppen. Omdat de ziekte kan overgaan op de mens, moet bij de behandeling en verzorging van een besmette hond, de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden.

 

Hepatitis (leverontsteking)
Hepatitis is een leverziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het virus wordt onder andere verspreid via de urine van geïnfecteerde honden. De symptomen variëren van lichte koorts tot een zeer ernstige ontsteking van de lever gepaard gaande met heftige koorts. Het dier eet niet meer en zal vrijwel altijd dood gaan. Mits in een vroeg stadium behandeld, is genezing mogelijk. Bij jonge honden kan hepatitis een zeer plotselinge dood veroorzaken.

 

Besmettelijke hondenhoest (voorheen kennelhoest)
Besmettelijke hondenhoest kan worden veroorzaakt door een tweetal ziekteverwekkers. De hond loopt de ziekte vaak op waar veel honden bij elkaar komen zoals pensions, trainingen, shows, maar ook uitlaatplaatsen. Een besmette hond krijgt een keelontsteking. De hond gaat hierdoor hard hoesten en kokhalzen. Soms kan er als complicatie een longontsteking ontstaan waardoor de hond dan echt heel ziek en benauwd wordt en kan overlijden. Besmettelijke hondenhoest is een ziekte die bijna ieder (na)jaar weer de kop opsteekt.

 

Hondsdolheid oftewel rabies

Hondsdolheid wordt overgebracht door een virus dat in het zenuwstelsel en in het speeksel zit. De besmetting wordt via bijtwonden overgebracht. Besmette honden kunnen door een hersenontsteking erg agressief zijn, gaan bijten en hierdoor het virus overdragen naar een willekeurig ander dier of mens. Rabiës komt tegenwoordig in Nederland niet voor.

 

 

Het buitenland (rabiës)

Als u met uw hond naar de grens overgaat, moet uw hond minimaal 3 weken van te voren tegen rabiës geënt worden. De hond moet ook gechipt zijn en een geldig paspoort hebben. Sommige landen hebben aanvullende eisen voordat je de grens overgaat. Check hiervoor bij de ambassade van het betreffende land of op internet bij landeneisen.

 

Het pension

Gaat uw hond niet mee op vakantie, maar naar een pension, dan dient u bij het betreffende pension na te gaan welke entingen verplicht zijn. Over het algemeen is het verplicht de hond een enting tegen besmettelijke hondenhoest te laten geven voordat hij naar het pension gaat. Deze enting werkt een jaar.