Dracht en bevalling kat - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
498
page-template-default,page,page-id-498,page-child,parent-pageid-526,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

De bevalling van uw poes

De dekking en dracht Als een dekking goed is verlopen, is de krolsheid na ongeveer 24 uur totaal over. Ook in de 9 weken (gemiddeld 63 dagen) die de drachtigheid duurt, mag de poes geen krolsheid vertonen anders is dat een teken dat de dekking niet goed verlopen is. Een goed verlopen dekking geeft natuurlijk geen garantie op drachtigheid.

Vaststellen drachtigheid De beste tijd om drachtigheid vast te stellen is vanaf de 21e dag na de dekking. Dit kan door de buik van de poes door de dierenarts te laten bevoelen. In twijfelgevallen kan een röntgenfoto (vanaf dag 45) of een echo (vanaf dag 28-30) uitsluitsel geven.

De naderende bevalling De bevalling vindt plaats tussen de 56 en 67e dag, gemiddeld 63 dagen. Hoe groter het nest, hoe korter de dracht.. Als u weet dat de kat moet bevallen is het verstandig om al een week van te voren op een aantal verschillende plekken een doos weg te zetten met daarin een warme deken of zachte doek. Zet daarbij ook een kattenbak en een bakje met wat eten en water. Zet de doos op een rustige plaats uit de buurt van opengaande deuren. De voorkeur voor een plaats om te werpen is bij elke kat verschillend, de ene kat wil graag bij de mensen in huis zijn als zij gaat werpen, de ander wil misschien wel helemaal met rust gelaten worden en wil graag op een plaats liggen ver van iedereen vandaan. Als u niet wilt dat ze bij u op bed gaan werpen of in de kledingkast, houdt deze deuren dan gesloten.
Voeding Het is niet nodig om de poes extra te voeren in de eerste 7 weken van de dracht. De laatste 2 weken kan de voedingsbehoefte wat stijgen en is het beter vooral uitstekend kwaliteitsvoer, bijvoorbeeld de kittenvoeding van Specific, te geven. Dit is zeer energierijk voer waardoor als ze niet zoveel wil eten toch voldoende voeding binnenkrijgt. Geef dus niet meer dan normaal, maar wel van de beste kwaliteit.

Verschijnselen van de naderende bevalling Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen plaatsvinden.

De bevalling Bij de meeste poezen gaat de bevalling probleemloos, meestal zal de poes het liefst in haar eentje bevallen. Let erop dat de kat tijdens de bevalling rust krijgt, het is een zware gebeurtenis en prettig voor haar als er geen drukke kinderen of buren komen kijken naar haar bevalling. Natuurlijk moet de eigenaar in de buurt blijven om er voor te zorgen dat alles juist verloopt. Tijdens de bevalling is het normaal dat de poes tussen de kittens door een dutje doet.  Het kan dus alles bij elkaar een hele poos duren voordat de bevalling klaar is. Binnen enkele uren nadat het eerste vruchtwater is afgekomen, moet het eerste kitten geboren zijn. Het vruchtwater kan overigens wat groen van kleur zijn, in dat geval moet het eerste kitten binnen 1 uur geboren zijn. Zo niet dan moet u direct de dierenarts waarschuwen.

Wanneer gaat er iets mis en moet u ons bellen: • als de aanstaande moeder ziek is of abnormale uitvloeiing heeft • als de dracht al 67 dagen duurt • als de moeder 30 minuten krachtig perst zonder enige vordering • als de moeder 1-2 uur af en toe zwak perst zonder enige vordering • als de moeder na de geboorte van een jong 2 tot 3 uur niet meer perst, terwijl er nog jongen te verwachten zijn.

Na de bevalling U kunt de navelstrengetjes het beste door de poes laten afbijten. Mocht een navelstreng bloeden dan kunt u deze afbinden met een stevig garendraad, ontsmet met wat spiritus (=85% alcohol). Ook na de bevalling moeten poes en kittens de eerste dagen met rust gelaten worden, de meeste poezen laten de eerste tijd de kittens niet alleen dus zorg ervoor dat ze van alle gemakken is voorzien. Wanneer de poes na de bevalling onrustig blijft, is het verstandig de dierenarts te laten controleren of zij inderdaad ‘leeg’ is. De kittens kunt u eventueel merken met nagellak op een nageltje. Touwtjes om de hals zijn gevaarlijk. Wegen op een nauwkeurige (digitale) weegschaal geeft het beste beeld hoe het met de kittens gaat. Dit dient 2x daags te gebeuren en het gewicht van de kittens moet genoteerd worden. Een ons aankomen per week is normaal. De kittens mogen na de bevalling NIET afvallen. Gebeurt dit wel, dan is er iets mis; of de poes heeft te weinig melk of de kittens drinken te weinig, bijv. door een opkomende ziekte. U moet in een dergelijk geval dan ook direct contact opnemen met de dierenarts voor overleg.

De moederpoes Moederpoes hoeft niet bijgevoerd te worden met melk, integendeel, de kans op diarree is dan erg groot. De poes mag geen troebele of stinkende uitvloeiing krijgen. De uitvloeiing is gedurende 3 dagen rood/bruin en tot de 10e dag mag deze uitvloeiing helder en slijmig zijn. Als u overweegt om de poes te laten steriliseren dan kan dit als de kittens bij de moeder weggaan vanaf zeven weken na de bevalling. Houd er rekening mee dat de poes al snel weer krols kan worden! (2-3 weken na de bevalling).

De kittens Let erop dat moeder en kittens lekker warm liggen, uit de tocht of wind. Kijk regelmatig of er geen kittens apart liggen en dus te koud, u kunt er eventueel een kruikje bijleggen. Zorg er wel voor dat moederpoes kan kiezen of ze warm ligt of niet, soms kan het in een te kleine ruimte al gauw te warm worden. Over het algemeen zorgt de moeder perfect voor haar kittens. Als het goed is slapen de kittens telkens een paar uur en daarna drinken ze even wat. De tepel vinden ze meestal zelf, houd het wel even in de gaten, evt. kunt u ze aanleggen bij de moederpoes (wel eerst goed de handen wassen). Tien dagen na de geboorte gaan de oogjes open en hebben de kittens hun geboortegewicht verdubbeld. De kittens drinken de eerste 4 weken bij de moeder, daarna kunt u ze voorzichtig wat speciaal kittenvoer aanbieden, maak dit in het begin wat nat en klein en geef dit op een ondiep bordje, het liefst voor ieder kitten apart zodat ze allemaal evenveel binnenkrijgen. Eventueel kunt u bij de allerkleinste wat kittenmelkpoeder extra geven. Al snel kunnen ze helemaal zelfstandig eten. Ze geven zelf aan wanneer ze willen eten, probeer zeker 5 keer kleine beetjes eten aan te bieden, de darmpjes moeten nog wennen en dus is het beter om dit in kleine porties te geven over de dag verdeeld. U kunt vanaf 4 weken een bakje met kattengrit erbij zetten met een laag opstapje zodat ze daar gemakkelijk in kunnen. Kittens zijn het snelste zindelijk als u ze in een kleine ruimte zet met een kattenbak, let erop dat de ontlasting er normaal uit ziet en houdt de bak goed schoon.

Wormkuren De eerste wormkuur krijgen ze op de leeftijd van 4 weken. Daarna op 6 weken en 8 weken en daarna 1x per maand tot een half jaar leeftijd. Vanaf een half jaar leeftijd is het aan te raden ze 4x per jaar te ontwormen. De moederpoes wordt tegelijkertijd met de kittens ontwormd.

Inentingen De eerste kittenenting dient het kitten te krijgen als het 9 weken oud is. Deze enting moet 3 weken later nog eenmaal herhaald worden.