Voeding konijn - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
572
page-template-default,page,page-id-572,page-child,parent-pageid-563,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Voeding konijn

 

“Je bent wat je eet”. Dit spreekwoord is helemaal van toepassing op het konijn!
Uit onderzoek is gebleken dat veel konijnenziektes kunnen worden voorkomen door een gezond dieet te geven.

Helaas krijgen de meeste konijnen eten wat vergelijkbaar is met “junk food” voor mensen.

Goede voeding is belangrijk!
De volgende problemen kunnen allemaal ontstaan door onvolledige of slechte voeding:
– Gebitsproblemen, zoals doorgroeiende tanden en haken op de kiezen
– Overgewicht
– Diarree
– Gasvorming in de darmen
– Maden door diarree
– Blaasproblemen
Een aantal van deze ziektes kan zelfs dodelijk zijn voor uw konijn!

Wat is een goed konijnendieet?
Gezelschapskonijnen stammen af van het wilde konijn en hun eetgewoonten zijn in principe hetzelfde. De dagelijkse voeding van gezelschapskonijnen en wilde konijnen is in de praktijk echter erg verschillend.
De meeste gezelschapskonijnen krijgen (gemengd) biks met veel koolhydraten en eiwitten en weinig vezel. Wilde konijnen eten van nature vooral gras en hooi (gedroogd gras). Dit bevat veel vezels, geen koolhydraten en slechts een beetje eiwit. Door de grote hoeveelheid vezels hebben wilde konijnen zelden de ziektes die hierboven genoemd worden.
Conclusie: een goed konijnenvoer bevat veel vezels!
Gras, hooi en groenvoer moeten dus de hoofdmaaltijd zijn bij je konijn. Brokjes zijn van ondergeschikt belang.

Hooi en gras
Een konijn moet altijd onbeperkt hooi kunnen eten. Zorg dat het hooi fris en van goede kwaliteit is.
De dierenwinkel verkoopt hooi, maar kunt bijvoorbeeld ook een baal hooi kopen bij een boer.
Zorg dat het hooi niet schimmelig en muf wordt, maar fris en droog blijft. Zorg dat je het hooi in een ruifje of hooiballetje geeft, zodat het konijn er niet op kan poepen of plassen.

Als je je konijn gras geeft, zorg dan dat het lang en stengelig is en pluk het elke dag vers. Jong en vers gras bevat te veel vocht en te weinig vezels. Geef geen gemaaid gras, dit bevat veel vocht.

Groente
Geef je konijn elke dag groente! Varieer met groenten en geef met mate. Geef steeds kleine porties van dezelfde groenten verspreid over meerdere dagen en geef niet de ene dag bv. een witlof en de volgende dag alleen bv. een paprika.
Gezonde groenten zijn:
– Wortels (met loof)     – Bleekselderij
– Paprika                     – Andijvie
– Witlof                       – Wilgentakken
– Klaver                      – Takken van fruitbomen
– Peterselie                 – Gedroogde brandnetels

Geef geen koolsoorten, rabarber, bonen, prei, ui, mais en spruitjes. Pas op met groenten met veel vocht, dit kan diarree veroorzaken. Als een konijn niet gewend is om groente te eten, moet hij hier langzaam aan wennen. Begin met een klein stukje en geef elke dag een beetje meer. Let erop dat de keutels stevig blijven. Geef de groenten elke dag en niet 1 x in de week heel veel, want dan krijgt hij te veel vocht in één keer binnen en kan er diarree ontstaan. Ook als een konijn na de winter plotseling in een ren in het gras komt, kan diarree ontstaan.

Brokjes
In principe kan een konijn gezond leven op alleen hooi, gras en gevarieerd groenvoer. Maar de meeste mensen willen toch ook graag biks geven. Geef niet meer dan 20-30 gram brokjes per dag aan het konijn. Dat is naast hooi en groenvoer voldoende.
Neem geen gemengd konijnenvoer, dan gaat het konijn de lekkere dingen eruit eten en is het geen volledige voeding meer. De enige brokjes die echt goed zijn en een hoog vezelgehalte hebben zijn die van Supreme Science Selective.

Als een konijn te veel brokjes eet, (en dit is al snel!) wordt hij te dik. Bovendien kauwen konijnen minder op de brokjes, dus de tanden worden ook minder gebruikt. Hierdoor slijten ze niet goed af en is er een grote kans op het ontwikkelen van haken en andere gebitsproblemen. Door tandproblemen kan uw konijn stoppen met eten en zichzelf uit gaan hongeren. Ook hebben konijnen met overgewicht een grote kans op blaasgruis en plasproblemen.

Fruit en brood
Fruit en brood moeten beide met mate gegeven worden. Konijnen vinden brood heel lekker, maar dit bevat teveel koolhydraten. Geef een klein stukje en laat het brood eerst hard worden.
Fruit bevat veel suiker dus mag ook alleen met mate gegeven worden.

Likstenen
Het geven van lik- of knaagstenen aan konijnen is niet verstandig omdat ze veel mineralen bevatten waardoor de kans op het ontstaan van blaasstenen wordt vergroot.

Hoe kan ik het dieet van mijn konijn aanpassen?
Het is belangrijk om geleidelijk aan het dieet aan te passen.

Begin geleidelijk met meer hooi en iets minder brokjes te geven. Neem fris geurend en vers hooi. Begin daarna met kleine beetjes groenvoer. Te veel groenvoer in één keer veroorzaakt diarree. Geef het darmstelsel minimaal 2 weken de tijd om zich helemaal aan te passen.

Brokken veranderen: Geef eerst ongeveer 20% nieuwe brokken en 80% oud, doe dit gedurende 3 dagen. Meng dan 40-60 en vervolgens 80-20, steeds gedurende 3 dagen.

Houdt goed de keutels van het konijn in de gaten. Deze moeten stevig blijven en het konijn moet elke dag volop keutelen. Uw konijn produceert trouwens twee soorten ontlasting, de harde keutels en een of twee keer per dag ook zachte keutels. Deze zachte keutels eet het konijn direct op vanuit de anus en horen niet zichtbaar in het hok te liggen. Ze doen dit om hun goede darmbacteriën te behouden.

Bron: deels Gezelschapsdierenkliniek Roosendaal