Parasieten hond - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
547
page-template-default,page,page-id-547,page-child,parent-pageid-328,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Vlooien

Waarom behandelen tegen vlooien?
Zelfs de best verzorgde hond kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende kleine jeukende beestjes die zich ook prima thuis voelen in uw huis. Als u wilt dat uw hond geen vlooien krijgt, is het verstandig hem of haar te behandelen met een anti-vlooienmiddel.
Sommige honden zijn erg overgevoelig voor vlooien, dit noemen we vlooien-allergie. Ze kunnen van één vlooienbeet al enorme jeuk krijgen en zich helemaal openbijten. Dan zie je de zogenaamde ‘hot-spots’. Kale rode open plekken. In zo’n geval is het zinvol om naar de dierenarts te gaan. Het dier dient in ieder geval behandeld worden tegen vlooien en soms dient de dierenarts ook prednison toe tegen de jeuk.

Hoe weet ik dat mijn hond vlooien heeft?
Wanneer uw hond veel krabt, is het verstandig de vacht eens van naderbij te bekijken. Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de hond vlooien heeft. Vlooien zijn kleine zwarte beestjes van ongeveer 1 à 2 mm grootte.  Ook vlooienpoepjes duiden op een vlooienbesmetting; dit zijn kleine zwarte stipjes op de huid of in de vacht, die als je ze vochtig maakt oranje afgeven. Met een vlooienkammetje kunt u ook de vlooien proberen op te sporen mits de vacht van de hond dit toestaat.

Welk middel kan ik het beste gebruiken?
Een goed vlooienmiddel voor uw hond is veilig, gemakkelijk toe te dienen en onschadelijk voor u bij aanraking. Een aantal vlooienmiddelen is reeds verouderd, waardoor de werking niet meer optimaal is. Koop uw vlooienbestrijding bij de dierenarts, dan bent u verzekerd van modernste middelen voor uw hond.

Wij hebben diverse middelen tegen vlooien op voorraad (Advantage, Stronghold, Seresto, Bravecto, etc.) vraag bij de balie wat voor uw dier het beste middel is.

Teken 

Teken vormen een steeds groter wordend probleem. In elk stadium van hun leven ( larve/ nymfe / teek) zoeken ze een gastheer, zodat ze zich kunnen voeden met bloed. Hierdoor kunnen ze eventueel ernstige ziektes overbrengen op hun gastheren en dit zijn zowel mensen als dieren. Geef ze daarom geen kans en behandel uw dier preventief.

De volwassen teek zuigt bloed, valt daarna weer op de grond en legt eitjes. Uit de eitjes komen larven die een gastheer zoeken, meestal kleine knaagdieren. Deze larven zuigen zich dan weer vol met bloed, om zich daarna om te vormen tot nymfe. De nymfe zoekt ook een gastheer, meestal kleine en grotere knaagdieren, zuigt bloed en vormt zich om tot een volwassen teek. De volwassen teek zoekt meestal een grotere gastheer zoals hond, kat, mens etc.

Wat kan ik doen bij teken?
Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft de teek om ziektes over te brengen.
Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen ervoor dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen, zonder dat er iets in de hond achter blijft. Beter nog is het voorkomen van tekenbeten. Dit is mogelijk met een anti-tekenband (seresto, scalibor) pipetjes in de nek (advantix) of een tablet (bravecto)

Vraag bij de balie wat in uw geval het beste middel is.

 

Wormen

Ontwormen ter bescherming van hond en gezin
Mensen houden van honden, ze maken ons dagelijks leven op veel verschillende manieren aangenamer. Maar als hondenbezitters moeten we ons allemaal bewust zijn van het feit, dat de meeste honden op een bepaald moment in hun leven wormen bij zich dragen. Wormen kunnen de gezondheid van uw hond in gevaar brengen, maar ook de gezondheid van de mensen die met uw huisdier in contact komen.

De spoelworm: studies en feiten

Onderzoek onder kinderen heeft aangetoond dat:

  • 28% van de kinderen hun eten deelt met hun huisdieren (als ze denken dat niemand kijkt);
  • 21% hun vingers na het eten laat aflikken door hun huisdier;
  • 38% in bed speelt met hun huisdier of deze in bed verstopt.

Een ander onderzoek naar de verontreiniging van eieren van honden- en kattenspoelwormen in parken en zandbakken in Utrecht heeft uitgewezen dat:

  • 25% van de parken besmet zijn met eitjes van de spoelworm;
  • 59% van de zandbakken besmet zijn met eitjes van de spoelworm;
  • Veel kinderen spelen regelmatig in parken en zandbakken, waardoor ze de kans hebben een wormbesmetting op te lopen.

De lintworm
Naast spoelwormen kunnen er ook lintwormen voorkomen bij onze honden. Deze worden overgedragen door vlooien. De hond neemt de vlo, die besmet is met de lintworm, op door zijn vacht te likken.
Deze vlo gaat dood in het maag-darmstelsel en de lintworm nestelt zich in de darm van de hond.

 

Waarom ontwormen?

  • Een wormbesmetting kan vervelende tot zelfs ernstige gevolgen hebben, zoals: diarree (met bloed), verstopping, achterblijvende groei, braken, bloedarmoede en een doffe vacht.

Bij pups kan een ernstige wormbesmetting in uitzonderlijke gevallen zelfs tot de dood leiden.

  • Kinderen kunnen geïnfecteerd raken als ze op plaatsen spelen die met honden- of kattenuitwerpselen besmet zijn (tuinen, parken, zandbakken). Bij kinderen is er een verband aangetoond tussen het krijgen van astmatische bronchitis en eerder opgelopen spoelworminfecties.

 

Wanneer ontwormen:
Pups en kittens op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd daarna  elke maand tot een half jaar leeftijd. Honden ouder dan een half jaar minimaal 4x per jaar. En als je wormen ziet.

Waarmee ontwormen:
Omdat er verschillende soorten wormen zijn is het verstandig om te ontwormen met een wormiddel wat tegen diverse soorten wormen werkt. Wij verkopen de nieuwere, veiligere ontwormingsiddelen zoals milbemax, drontal, panacur,vitaminthe en stronghold. Deze middelen zijn verkrijgbaar in tabletvorm, als pipetje of als pasta. Vraag aan de balie wat het beste bij uw hond past.

Hartworm
Hartwormen zijn de meest levensbedreigende hondenwormen. Dit omdat ze zich in het hart en de longslagaderen van de hond vestigen waar zij een tekortschieten van de hartfunctie en uiteindelijk de dood veroorzaken.
Volwassen wormen zijn 10 tot 30 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 1 mm.

Overdracht en levenscyclus
Hartwormen worden overgedragen door muskieten. Wanneer een besmette muskiet een hond bijt, geeft hij de larven van de worm door die vervolgens door het lichaam migreren totdat ze in circa 3-4 maanden tijd hun uiteindelijke bestemming hebben bereikt (hart en longslagaderen); daar groeien ze binnen nog eens 3 maanden uit tot volwassen wormen (macrofilariae) en beginnen larven te produceren (microfilariae) die ongeveer 2 jaar kunnen overleven in de bloedsomloop.
Wanneer een muskiet een besmette hond bijt, pikt hij deze larven op en kan de besmetting zo doorgeven aan andere honden.

Ziekteverloop
Na verloop van tijd veroorzaakt de aanwezigheid van volwassen wormen in het hart en de longslagaderen een ontsteking en een verdikking van de wand van de aderen die leidt tot een verhoging van de bloeddruk en een grotere inspanning van het hart om het bloed door deze aderen te pompen. Als gevolg kan de hartfunctie van de hond tekort gaan schieten, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden. De hond vertoont doorgaans pas klinische symptomen wanneer de ziekte in een zeer ernstig stadium is gekomen (meestal 3 tot 5 jaar na besmetting). De eerste tekenen bestaan uit af en toe hoesten en vermoeidheid; later wordt de hoest chronisch en gaat gepaard met een moeizame ademhaling – vooral tijdens en na lichaamsbeweging –, een lichte bloedarmoede en lusteloosheid. In vergevorderde gevallen kan de hond zelfs al na een lichte lichamelijke inspanning instorten.

Hartwormbesmetting behandelen
De behandeling van een hartwormbesmetting is een lang en riskant proces. Zowel stervende hartwormen als hun larven kunnen leiden tot shock en embolie. Tijdens de behandeling moeten honden streng gecontroleerd worden op bijwerkingen en moet hun activiteit gedurende een paar weken beperkt worden. Bovendien – in vergevorderde gevallen – herstelt hun gezondheid zich niet; zelfs niet na een doeltreffende behandeling.

Om al deze redenen zal het nu duidelijk zijn waarom preventie zo belangrijk is.

Hartwormpreventie
In tegenstelling tot de behandeling is de preventie van hartworm veilig, gemakkelijk en doeltreffend. Voordat er met een preventieve behandeling wordt gestart, moeten honden worden getest op een hartwormbesmetting; besmette honden moeten worden behandeld tegen volwassen wormen en microfilariae, voordat er wordt begonnen met een preventieprogramma. Preventieve middelen worden doorgaans maandelijks toegediend, te beginnen binnen één maand na aanvang van het muskietenseizoen (of de blootstelling aan een mogelijke besmetting, bijvoorbeeld wanneer je naar landen met hartworm reist) tot één maand na het eind van de blootstelling.

Sommige preventieve middelen werken ook tegen alle andere veel voorkomende hondenwormen en zorgen zo voor een volledige bescherming van je huisdier.

Opties voor het voorkomen van hartworm bij uw hond:

Met een pipet in de nek:
Een bescherming er tegen kan geboden worden door middel van Stronghold. Dit middel wordt met een pipet in de nek toegediend. Het middel dient vóór de vakantie gegeven te worden en dient tot 1 maand ná de vakantie doorgegeven te worden. Het is dus verstandig om na de vakantie nogmaals 1 pipet toe te dienen. Stronghold is tevens werkzaam tegen spoelwormen, vlooien en mijten.

Met tabletten:
Milbemax tabletten hebben een beschermende werking tegen hartworm. Voor een optimale bescherming dienen 3 tabletten toegediend te worden, met een tussentijd van ongeveer 1 maand: 1 tablet 1 maand vóór u op vakantie gaat, 1 tablet op de dag dat u op vakantie gaat en 1 tablet als u terugkomt van vakantie. Als u langer dan 1 maand op vakantie gaat moet u elke maand een tablet door blijven geven. Bij dieren die een verhoogd risico lopen om met de hartworm in aanraking te komen (bijv. als u regelmatig naar Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland Turkije, Tsjechie, Slovenie Roemenie, Bulgarije of Italië gaat) raden wij aan om het hele jaar door aan hartworm preventie te doen.

Franse Hartworm( komt ook in Nederland voor):

De kleine dunne worm nestelt zich in de kleine bloedvaten van de longen van de hond. De besmetting van de hond gaat via slakken, tussengastheren of rechtstreeks.
Een hond raakt besmet door het opeten van larven. De larfjes gaan uit de darmen via de lever, via het hart naar de longen. Onderweg zijn ze volwassen geworden. De inmiddels 1,5 tot 2,5 cm grote, volwassen wormen nestelen zich in de kleine longslagaders. Alle longwormen leggen eitjes, die jonge larfjes worden. De eitjes of larfjes worden opgehoest, doorgeslikt en (meestal als larve) uitgepoept.
Larfjes in honden- en kattenpoep komen in de natuur terecht en worden opgegeten door slakken. Honden kunnen zich via de ontlasting van andere honden besmetten. Deze worm wordt ook direct van teef op pup overgebracht. Bij de andere twee longwormen is een tussengastheer (slak) nodig: de hond of kat besmet zich door het opeten van een besmette slak of door het opeten van een kikker (hond), muis, vogel of reptiel (kat) die eerder die slak at.

De hartworm geeft algemene klachten:

sloomheid, slechte conditie,

slechte eetlust, vermageren

hoesten, benauwdheid, longontsteking

bloedingen in de huid, in de slijmvliezen en in de longen.

Als er veel wormen zijn, die veel bloedvaten verstoppen, kan het rechter hart het bloed niet meer door de longen pompen. In het ergste geval kan een hond aan deze infectie overlijden.

De ziekte kan worden behandeld met Milbemax® (4x behandelen met een wekelijkse interval) of Advocate® (behandeling na 1 maand herhalen).

Ter preventie kunnen deze middelen maandelijks worden voorgeschreven.