KOPER STAPELING BIJ DE LABRADOR - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
1907
post-template-default,single,single-post,postid-1907,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

KOPER STAPELING BIJ DE LABRADOR

Labrador retrievers hebben vaak aanleg voor koperstapeling in de lever. Dit is een ernstige aandoening waarbij de honden het koper dat ze binnenkrijgen via hun voeding onvoldoende uitscheiden. Kleine hoeveelheden koper stapelen zich op in hun lever en veroorzaken daar een ontsteking, wat fataal kan aflopen.
De oorzaak voor deze ziekte is een gen defect waardoor het koper transport in het lichaam verstoord raakt. Nu blijkt er in dit gen een mutatie voor te komen die juist voorkomt dat er koperstapeling in de lever plaats vindt.
Koperstapeling in de lever treedt geleidelijk op. Daardoor merk je in de eerste fase niets aan de hond. Pas als meer dan twee derde van de lever is aangetast krijgt de hond ziekteverschijnselen als braken, verminderde eetlust, sloomheid, geelzucht, bloedstollingsproblemen en een toegenomen buikomvang door vocht in de buik.

Hebt u zelf een Labrador retriever? 

Hebt u zelf een Labrador retriever en wilt u een DNA-test laten doen om meer te weten over het risico op koperstapeling bij uw hond? Overleg dan eerst met ons. De dierenartsen of paraveterinairen kunnen bloed afnemen bij uw hond en dit opsturen naar het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde voor een DNA test.
Bovendien kan er meteen ook de ALT-waarde in het bloed meten. Een verhoogde waarde kan duiden op een afwijking in de lever en al een vroege aanwijzing zijn voor deze erfelijke ziekte. Een normale ALT waarde is geen garantie dat er geen koperstapeling plaats vindt. Deze waarde stijgt namelijk pas als er daadwerkelijk schade aan de levercellen plaatsvindt.

Diagnose:

De diagnose vindt plaats door middel van een leverbiopt. In dit biopt wordt door de patholoog bekeken of er koperstapeling plaats vindt en of er al sprake is van ontsteking.

De DNA test wordt gedaan om dieren van de fok uit te sluiten.

Behandeling:

Wij raden voeding aan met een laag kopergehalte (bij voorkeur voeding zonder extra toegevoegd koper, maar in ieder geval < 5 mg/kg drooggewicht).
De veterinaire diëten Hill’s L/D, Purina Hepatic en Royal Canin Hepatic hebben een kopergehalte onder de 5mg/kg. Zink speelt tegenwoordig geen belangrijke rol meer in dieetvoer.
Als middels een leverbiopt is vastgesteld dat er sprake is van koperstapeling wordt een behandeling met D-penicillamine geadviseerd. De duur van de behandeling is afhankelijk van de hoeveelheid koper die aanwezig is.

Wilt u al die uitgebreide testen niet dan kunt u overwegen om jaarlijks de ALT in het bloed van uw labrador te bepalen. Deze test wordt bij ons op de praktijk gedaan.

De kosten voor een DNA onderzoek zijn: €240,35 euro
De kosten voor jaarlijks ALT check zijn: €144,80 euro

Voor meer informatie kunt u kijken op
https://www.uu.nl/achtergrond/erfelijke-koperstapeling-bij-labrador-retrievers-wees-alert

Geen reactie's

Geef een reactie