Hond - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
328
page-template-default,page,page-id-328,page-parent,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

De oudere hond

Onze honden worden gemiddeld steeds ouder. Dit betekent dat u en wij steeds meer rekening moeten gaan houden met ouderdomskwaaltjes. Door het vroeg signaleren van kwaaltjes en veranderingen in het gedrag van uw hond, kunt u uw hond zo lang mogelijk fit en gezond houden. Bovendien kan een vroegtijdige diagnose van ziekten en stoornissen vaak de levensduur van uw huisdier aanzienlijk verlengen en/of de kwaliteit van zijn leven verbeteren.

Wanneer is uw hond oud?

Veel functies van het lichaam beginnen minder te worden wanneer 2/3 van de verwachte levensduur achter de rug is. Gemiddeld zal dit voor de hond ongeveer 8 jaar zijn. Voor grote hondenrassen (meer dan 30 kg) geldt dit ongeveer vanaf 6 jaar.

Welke veranderingen treden op bij de oudere hond?

Gewrichten
Tijdens het normale verouderingsproces doen zich veranderingen in het gewrichtskraakbeen voor die kunnen leiden tot artrose. Stram lopen en stijf opstaan uit de mand kunnen hiervan verschijnselen zijn. Vaak wordt artrose gezien als een kwaal die “hoort” bij het ouder worden. Toch kan behandeling van artrose verergering vertragen en het leven van uw hond een stuk aangenamer maken. Een behandeling kan bestaan uit het toedienen van pijnstillers/ontstekingsremmers en voedingssupplementen, het bewegingsniveau aanpassen en fysiotherapie. Maar ook uit het geven van een speciaal dieetvoer zoals CJD van Specific.  Dit voer bevat een hoog niveau van EPA, een specifiek omega-3 vetzuur dat met name belangrijk is om de invloed van kraakbeenvernietigende enzymen af te remmen. Ook bevat het een hoog gehalte aan L-carnitine om gewichtstoename tegen te gaan en spiermassa op te bouwen. Voor honden met overgewicht is een formule met minder calorieen verkrijgbaar in de vorm van CRD van Specific.
Orgaanfuncties
Diverse orgaanfuncties gaan op oudere leeftijd achteruit.
We zien vaak braken, verstopping of diarree omdat het maagdarmkanaal niet meer zo snel werkt. Incontinentie (dit is het verliezen van kleine beetjes urine) treedt op omdat de blaasspieren slapper worden. Suikerziekte en de ziekte van Cushing zijn vaak voorkomende kwalen bij de oudere hond.
1 op de 4 seniorhonden krijgt te maken met hartproblemen. Dit kenmerkt zich door hoesten, minder eetlust en minder uithoudingsvermogen.  Verder is nierinsufficiëntie is een veel voorkomende aandoening, die pas klachten geeft als de nieren al erg beschadigd zijn. Je ziet dan meer drinken, minder eetlust, meer plassen en een slechte vachtconditie. Met bloedonderzoek, urine onderzoek en maagdarmonderzoek kunnen we deze ziektes opsporen en er iets aan doen.
Voor al deze kwalen geldt: hoe vroeger de diagnose, hoe beter de levensverwachting!

Gebit
Oudere dieren zijn extra gevoelig voor gebitsproblemen. Vaak omdat ze al jarenlang hun tanden niet poetsen. De problemen beginnen vaak met tandplak en tandsteen en kunnen over gaan in ontstekingen van het tandvlees en kaakbot. Wat pijnlijk is voor de hond. Uiteindelijk kunnen gebitsproblemen zelfs negatieve gevolgen hebben voor het hart, de lever en de nieren. Tijdige behandeling van het gebit kan dit voorkomen.

Tumoren
Goedaardige en kwaadaardige tumoren komen vooral  bij oudere huisdieren voor. Door een vroege diagnose kunnen deze steeds vaker succesvol behandeld worden. Als de ziekte te ver gevorderd is, is controle noodzakelijk om te zorgen dat uw huisdier een zo fijn mogelijk leven houdt met zo min mogelijk pijn. Lees hier meer over kanker bij huisdieren

Zintuigen
Ook de zintuigen gaan minder goed functioneren. Door staar gaat het gezichtsvermogen achteruit. Ook het gehoor en de smaak worden vaak minder.  De reuk blijft in de meeste gevallen onaangetast. Aan de staar kan de hond worden geopereerd. Het verminderd gehoor is tot nu toe niets aan te doen. Bij het uitlaten moet de hond aan de lijn gehouden worden omdat hij niet meer kan zien of horen waar u bent.

Hersenen

Verder kunnen honden last krijgen van vergeetachtigheid, angstig gedrag of onzekerheid. Ook honden kunnen dementieverschijnselen krijgen dan gaan ze ’s nachts lopen spoken, in huis plassen, snappen de werking van de voordeur niet en doen andere vage dingen. Ook een oude hond moet zijn geest wat flexibel houden. Dit kun je doen door nieuwe spelletjes (zowel buiten als binnen, wij hebben een speel-o-theek!), nieuwe commando’s, wisselende uitlaatroutes.

Geriatrisch vestibulair syndroom

Sommige oude honden hebben plotseling last van hun evenwichtsorgaan en vallen om. Dit heeft te maken met een plotselinge stoornis in hun evenwicht, ze houden hun kop scheef, de ogen gaa heen en weer en ze vallen soms. Soms willen ze ook niet eten omdat ze misselijk zijn. Meestal gaan deze verschijnselen vanzelf weer weg in 7-10 dagen. De hond moet bij het lopen geholpen worden en soms is er iets tegen de misselijkheid nodig.

 

Wat kunt u zelf doen?

Ziektepreventie
Net als oudere mensen hebben ook oudere honden minder weerstand tegen besmettelijke ziekten en parasieten. Laat uw hond jaarlijks inenten, geef hem/haar 4 x per jaar een wormkuur en bescherm hem tegen vlooien en teken.

Het belang van voeding
Senior voeding is erop gericht om de ouder wordende lichaamsfuncties zo goed mogelijk te ondersteunen. Het bevat kwalitatief hoogwaardige eiwitten en vetzuren die onmisbaar zijn voor een goede weerstand, een gezonde huid en vacht. Ook levert het een bijdrage aan het voorkomen en vertragen van gewrichtsslijtage en andere ouderdomskwalen. Zo helpt het uw hond zo lang mogelijk fit en gezond te houden.
Bij specifieke problemen schrijven wij meestal een speciaal dieet voor.

Schone tanden
Door het voeren van harde brokken ontstaat er minder tandplak en tandsteen. Maar het beste werkt het dagelijks poetsen van de tanden zodat er geen tandplak ontstaat. U kunt ook uw hond af en toe een kluif geven om het gebit schoon te houden. Ook zijn er speciale brokken om de tanden langer schoon te houden. Vraag onze assistentes om meer informatie of een proefverpakking.

Voorkom overgewicht
Overgewicht verergert rug- en gewrichtsslijtage (artrose), geeft huidproblemen en moeite met ademhalen.
Een goed gewicht (en evt. afvallen) in combinatie met een juiste voeding kan de kreupelheid bij honden met artrose aanzienlijk verminderen. Bij ons kunt u terecht voor advies over het juiste gewicht, verschillende dieetvoeders om gewicht te verminderen en ook voor voeding om de gewrichten soepel te houden.

Tot slot
Uw hond wordt ouder, daar kunnen we niets aan doen. Maar we willen samen met u proberen om uw hond zo lang mogelijk een leuk, fit en plezierig leven te geven!