Parasieten kat - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
504
page-template-default,page,page-id-504,page-child,parent-pageid-526,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

 Vlooien

 

Waarom behandelen tegen vlooien? Zelfs de best verzorgde kat kan vlooien krijgen. Vlooien zijn vervelende bloedzuigende beestjes die zich ook prima thuis voelen in uw huis. Als u wilt dat uw kat geen vlooien krijgt, is het verstandig hem te behandelen met een anti-vlooienmiddel.

Hoe weet ik dat mijn kat vlooien heeft? Wanneer uw kat veel krabt, is het verstandig de vacht eens van dichtbij te inspecteren. Vlooien zitten graag achterop de rug, vlak boven de staart. Als u hier de vacht goed opzij duwt, kunt u misschien vlooien vinden. Vlooien zijn kleine bruine beestjes van ongeveer 1 à 2 mm grootte. Ook vlooienpoepjes duiden op een vlooienbesmetting; dit zijn kleine zwarte stipjes op de huid of in de vacht. Met een vlooienkammetje kunt u de vlooien ook op sporen.

Sommige katten reageren overgevoelig op vlooien, dit noemen we een vlooien-allergie. Een kat met een vlooienallergie kan van één vlooienbeet al enorme jeuk krijgen en zichzelf tot bloedens toe bijten. In zo’n geval is het nodig om zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen. We kunnen uw kat dan zo snel mogelijk helpen met de juiste medicatie en een goede vlooienbestrijding.

Welk middel kan ik het beste gebruiken? Een goed vlooienmiddel voor uw kat is veilig, gemakkelijk toe te dienen en onschadelijk voor u bij aanraking. Een aantal vlooienmiddelen is reeds verouderd, waardoor de werking niet meer optimaal is. Koop uw vlooienbestrijding bij de dierenarts, dan bent u verzekerd van de veiligste en modernste middelen voor uw kat. Wij hebben diverse middelen tegen vlooien op voorraad. Vraag bij de balie wat voor uw huisdier de beste keus is.

Teken

Waarom behandelen tegen teken? Teken komen in principe overal voor, maar vooral in een bos- en heiderijke omgeving. Het komt in Nederland steeds vaker voor dat teken ernstige ziekten overbrengen, waaronder de ziekte van Lyme of Babesiose. Het is dus belangrijk teken zo veel mogelijk te voorkomen. Vooral indien u de kat meeneemt naar het buitenland is het aan te raden uw kat goed te beschermen tegen teken, omdat in bepaalde landen heel schadelijke soorten bestaan.

Wat kan ik doen bij teken? Bij het vinden van een teek op uw huisdier is het aan te raden de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, des te minder kans heeft het om ziektes over te brengen. Voor het verwijderen van teken hebben wij speciale tangetjes te koop. Deze zorgen dat u de teek in zijn geheel kunt verwijderen, zonder dat er iets in de kat achter blijft. U kunt ook altijd bellen voor een afspraak en dan verwijderen wij de teek voor u. Beter nog is het voorkomen van tekenbeten. Hiervoor zijn meerdere middelen verkrijgbaar. Vraag bij de balie wat voor uw kat de beste keus is.

 

 

 

 

 

 

Wormen

 

Ontwormen ter bescherming van huisdier en gezin
Mensen houden van huisdieren, ze maken ons dagelijks leven op veel verschillende manieren aangenamer. Maar als huisdiereigenaren moeten we ons allemaal bewust zijn van het feit, dat de meeste katten en honden op een bepaald moment in hun leven wormen bij zich dragen. Wormen kunnen de gezondheid van uw huisdier in gevaar brengen, maar ook de gezondheid van de mensen die met uw huisdier in contact komen.

Studies en feiten Onderzoek onder kinderen heeft aangetoond dat: • 28% van de kinderen hun eten deelt met hun huisdieren, • 21% hun vingers na het eten laat aflikken door hun huisdier, • 38% in bed speelt met hun huisdier of deze in bed verstopt. Een ander onderzoek naar de verontreiniging van eieren van honden- en kattenspoelwormen in parken en zandbakken in Utrecht wijst uit dat: • 25% van de parken besmet zijn met eitjes van de spoelworm, • 59% van de zandbakken besmet zijn met eitjes van de spoelworm. Veel kinderen spelen regelmatig in parken en zandbakken, waardoor ze de kans hebben een wormbesmetting op te lopen.

Verschillende soorten wormen Naast spoelwormen kunnen onze huisdieren ook nog besmet zijn met lintwormen, haakwormen of zweepwormen.

Waarom ontwormen? • Een wormbesmetting kan vervelende gevolgen hebben, zoals: diarree (met bloed), verstopping, achterblijvende groei, braken, bloedarmoede en een doffe vacht. Bij jonge dieren kan een ernstige wormbesmetting in uitzonderlijke gevallen tot de dood leiden. • U kunt via uw huisdier met wormen geïnfecteerd raken. Vooral kinderen kunnen geïnfecteerd raken als ze op plaatsen spelen die met honden- of kattenuitwerpselen besmet zijn (tuinen, parken, zandbakken). Bij kinderen is er een verband aangetoond tussen het krijgen van astmatische bronchitis en eerder opgelopen spoelworminfecties.

Ons advies: Ontworm uw huisdier regelmatig en minimaal 4x per jaar. Katten die veel muizen of vogels vangen moeten vaker ontwormd worden (vraag aan de balie voor meer informatie). Kittens ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, daarna maandelijks tot de leeftijd van een half jaar. Daarna minimaal 4 keer per jaar. Middelen om te ontwormen: Er zijn meerdere producten bij ons verkrijgbaar. Vraag aan de balie voor meer informatie.