Antibiotica en waarom wij dit niet ''zo maar'' meegeven - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
1796
page-template-default,page,page-id-1796,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

MIJN HOND HEEFT BLAASONTSTEKING, KAN IK EVEN WAT ANTIBIOTIA KOMEN OPHALEN?

Het gebeurt regelmatig dat klanten bellen of aan de balie komen en vragen om antibiotica tabletjes of antibioticum oog- of oorzalf voor hun huisdier.

 

Sinds januari 2013 kent Nederland nieuwe wetgeving voor het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde. Dit betekent dat dierenartsen anders met antibioticum om moeten gaan, ook in de gezelschapsdierenpraktijk.

Dit is om resistentie in te perken dan kunnen deze middelen behouden blijven om dieren te behandelen.

 

In feite klopt de term antibiotica resistentie bij dieren  niet. De resistentie zit hem in de bacteriën en niet in het dier.

De bacterie kan dan niet worden bestreden met (bepaalde) antibiotica

Zo is er veel resistentie bij de TBC bacterie en u kent vast wel “de vleesetende” bacteriën :de staphylococcus aureus (mrsa) en de streptococcus pyogenes, die erg resistent zijn.

 

Daarom is het gebruik van antibiotica bij dieren aan regels gebonden omdat deze bacteriën overgedragen kunnen worden van mens op dier en weer van dier op mens.

Het gevolg is dat er steeds meer resistentie bij dit soort bacteriën gaat ontstaan en deze vreselijke ziektes niet meer bestreden kunnen worden.

Antibiotica moeten daarom zeer zorgvuldig worden toegepast, ook bij onze huisdieren.

 

HOE WERKT EEN ANTIBIOTICUM?

Het antibioticum zorgt er voor dat de bacterie zich niet meer kan vermeerderen. Doordat de vermeerdering wordt gestopt krijgt uw huisdier de kans om te genezen.

Daardoor zullen er minder mensen en dieren overlijden aan eenvoudige bacteriële infecties, kunnen moeilijke operaties veiliger uitgevoerd worden. Dit geldt ook voor keizersnede, kankerbehandeling en orgaan transplantaties.

Bacterie groei

 

RESISTENTIE BIJ BACTERIEN

Niet alleen onze lichaamseigen cellen muteren maar bacteriën ( en virussen) muteren ook. Meestal heeft een mutatie (een DNA copy fout) een verzwakking van de bacterie tot gevolg maar soms geeft zo’n mutatie een bacterie een voordeel namelijk ongevoelig zijn voor het antibioticum. Deze sterkere bacteriën overleven de antibioticum kuur en vermeerderen zich en geven dit voordeeltje aan kun nakomelingen door terwijl ze nog even schadelijk voor mens en dier blijven.

 

OVERHEID

Door het antibioticum gebruik aan strikte regels vast te leggen wordt het ontstaan van resistentie beperkt.

Deze regels zijn onder andere

. juiste manier van toedienen

. juiste indicatie voor instellen antibioticum

 

ZONDER LICHAMELIJK ONDERZOEK GEEN MEDICIJNEN

Bij oorontsteking kan het zijn dat het trommelvlies beschadigd is. U kunt dat thuis niet zien. Door middel van otoscopie door de dierenarts kan er gekeken worden of het trommelvlies heel is. Wordt dit niet gecontroleerd dan kunnen oor middelen het midden oor beschadigen en ernstig letsel veroorzaken. Dit geldt ook voor oogletsel met kans op verlies van het oog.

Om antibioticum te mogen en kunnen voorschrijven moet uw huisdier eerst door de dierenarts onderzocht worden. Dan kan er bepaald worden of er antibioticum nodig en welke type antibioticum gegeven mag worden.

 

Zo is er onderscheid tussen eerste, tweede en derde keuze antibioticum.

Het liefst schrijven we eerste keuze antibioticum voor. Helaas is er niet altijd een eerste keuze aanwezig en ook moet het gekozen antibioticum wel op de plek komen waar de bacteriën zich bevinden. Sommige dieren zijn allergisch voor bepaalde eerste keuze antibiotica dan zal er een tweede keuze antibioticum moeten worden ingezet.

Antibiogram

Voor het inzetten van een derde keuze antibioticum moet er eerst een kweek worden ingezet met een antibioticum gevoeligheid bepaling. Dan weten wij welk antibioticum in dit geval wel goed gaat werken en voorkomen we zo dat we antibioticumresistentie in de hand werken.

 

TOT SLOT

Wij volgen het One Health beleid van de overheid wat inhoudt dat wij, door de bovengenoemde maatregelen goed na te volgen op alle gebieden zoals de zorg, de diergeneeskundige zorg, het milieu en in het voedsel ,een belangrijke steen willen bijdragen tot het voorkomen van verspreiden van resistente bacteriën. Dit is in het belang van de gezondheid van het dier en de mens.