Castratie/Sterilisatie Hond - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
537
page-template-default,page,page-id-537,page-child,parent-pageid-328,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Castratie van de reu

Leeftijd
Vanaf de leeftijd van een jaar kan uw hond gecastreerd worden, als er een reden is om uw hond te castreren. Zo wordt castratie geadviseerd bij reutjes met een prostaatproblemen, periananaalkliertumoren of bepaalde geslachtshormoonafhankelijke gedragsproblemen.

De operatie
U kunt uw hond ’s ochtends brengen en ’s middags weer ophalen. Wij nemen uw hond op, waarna de dierenarts het hart, de longen en de algemene conditie zal controleren. Vervolgens brengen wij uw hond onder narcose door een injectie met narcosemiddel in het bloedvat van de voorpoot. Als uw hond slaapt, krijgt hij een kapje op zodat we uw hond zuurstof kunnen toedienen. Bij rassen met een korte neus brengen we een tube (buisje) in de luchtpijp zodat ze altijd vrij kunnen ademen. Deze maatregelen nemen wij om het narcoserisico zo klein mogelijk te maken. Ook krijgt uw hond voor de operatie pijnstillers toegediend. Na de operatie wordt uw hond onder toezicht van de assistente weer wakker.
De twee testikels worden door middel van een snee in de huid naar buiten gebracht. Vervolgens worden de bloedvaten en de zaadstreng afgebonden en kunnen de testikels verwijderd worden. De huid wordt gesloten met onderhuidse hechtingen en de wond behandeld met wondspray. De hond krijgt een kap om zodat hij niet bij de wond en zijn scrotum kan. Deze kap moet hij 10 dagen omhouden. Ook krijgt hij voor drie dagen pijnstillers mee.

Voordelen castratie
– Door castratie verdwijnt een voorhuidontsteking meestal definitief .
– Door het wegvallen van de mannelijke geslachtshormonen wordt de prostaat kleiner en verdwijnen de klachten van een vergrote prostaat of prostaatontsteking.
– Dominante of agressieve reuen kunnen na castratie minder dominant en minder agressief worden. Dit is echter niet bij alle reuen zo, soms zit er een gedragscomponent bij.
– Hypersexueel gedrag zoals rijden op verschillende voorwerpen of mensen verdwijnt vaak na castratie.
– Uw hond kan geen teefjes meer ongewenst dekken.
– Uw hond zal niet meer weglopen om op zoek te gaan naar loopse teefjes.

Nadelen castratie
– Na de castratie verloopt de stofwisseling langzamer. Daarom adviseren wij uw hond na de castratie ¾ van zijn normale portie eten te geven.
– Aan elke operatieve ingreep is een risico verbonden, met de huidige middelen voor de narcose en de goede bewaking tijdens de narcose is dit tot een minimum beperkt.
– De vacht verandert wat. Hij krijgt meer pluizige ondervacht en het lange haar wordt wat piekeriger.

Let op!
Uw hond kan een korte tijd na de operatie nog vruchtbaar zijn omdat er nog sperma in de zaadstreng aanwezig is.

 

 

Sterilisatie van de teef

Leeftijd
De beste tijd om een teefje te steriliseren is ongeveer 3 maanden – 100 dagen na de eerste loopsheid.

Bij een oudere teef is de beste tijd voor sterilisatie tussen 2 loopsheden in, dit is dus drie maanden tot 100 dagen na de loopsheid.

De operatie
U kunt uw hond ’s ochtends brengen en ’s middags weer ophalen. Wij nemen uw hond op, waarna de dierenarts het hart, de longen en de algemene conditie zal controleren. Vervolgens brengen wij uw hond onder narcose door een injectie met narcosemiddel in het bloedvat van de voorpoot.  Als uw hond onder narcose is, krijgt zij een kapje op zodat we zuurstof kunnen toedienen. Honden met een korte neus krijgen een tube (buisje) in de luchtpijp zodat ze altijd vrij kunnen ademen. Deze maatregelen nemen wij om het narcoserisico voor uw hond zo klein mogelijk te maken. Na de operatie wordt uw hond onder toezicht van de assistente weer wakker.

Bij de operatie wordt een klein sneetje in de huid van de buik gemaakt. De eierstokken worden verwijderd, de baarmoeder wordt alleen verwijderd als deze er afwijkend uit ziet. Uw hond krijgt voor de operatie een pijnstiller toegediend. De wond wordt gesloten door onderhuidse hechtingen, soms zijn er 1 of 2 hechtingen zichtbaar. Het voordeel van deze manier van hechten is dat de hond geen kap om hoeft. Op de wond doen we meestal een pleister die na een aantal dagen zelf loslaat. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u de pleister zelf verwijderen. Ze krijgt bij het ophalen nog voor 3 dagen pijnstiller mee, dit voor de napijn na de operatie.

Complicaties
Het kan voorkomen dat de huidwond gaat ontsteken. Dit is eenvoudig te behandelen met antibiotica. In zeldzame gevallen kan er een nabloeding optreden, dan wordt ze sloom, suf en bleek. Af en toe zien we zo’n drie weken na de operatie dat de wond wat gaat zwellen. Dit komt door de reactie van het lichaam op het hechtmateriaal. Meestal verdwijnt deze zwelling weer vanzelf.

Voordelen sterilisatie
– Uw hond kan niet meer loops worden en kan dus ook niet meer ongewenst gedekt worden.
– Schijnzwangerschap behoort tot het verleden.
– Het is niet meer mogelijk om een baarmoederontsteking te krijgen. Dit is een ziekte die bij niet-gesteriliseerde teefjes vaak voorkomt en die zelfs fataal kan aflopen. De enige behandeling is dan alsnog een sterilisatie, maar onder veel ongunstigere omstandigheden, namelijk bij een ernstig zieke hond.
– Minder kans op suikerziekte.
– Minder kans op melkkliertumoren.

Nadelen sterilisatie
– Aan elke operatieve ingreep is een risico verbonden, met de huidige middelen voor de narcose en de goede bewaking tijdens de narcose is dit risico tot een minimum beperkt.
– De vacht wordt anders. De ondervacht wordt dikker en pluiziger, de bovenvacht piekeriger en is wat lastiger te onderhouden.
– Een klein percentage van de honden kan urine-incontinentie ontwikkelen (druppels urine verliezen tijdens de slaap). Mocht dit gebeuren, dan is het goed te behandelen met medicijnen.
– Na de sterilisatie verloopt de stofwisseling langzamer. Daarom adviseren wij uw hond na de sterilisatie ¾ van haar normale portie eten te geven.
– Dominante teefjes kunnen na de sterilisatie nog wat dominanter of agressiever worden.

Ons advies
Wij adviseren een teef waar u niet mee wilt fokken te laten steriliseren. De voordelen zijn naar onze mening groter dan de nadelen. Ook al is het een hele ingreep voor uw hond, de meeste honden zijn na 1 of 2 dagen weer helemaal zichzelf. Mocht u nog vragen hebben dan staan wij altijd klaar om u te adviseren.