Waarom is vaccinatie van konijnen zo belangrijk?
Myxomatose
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus, dat voornamelijk wordt overgebracht door bloedzuigende insecten, zoals muggen en vlooien. Echter, ook direct contact tussen konijnen kan het virus overbrengen. Het duurt ongeveer 5-14 dagen voordat symptomen zichtbaar worden.
Een besmet dier krijgt dikke, vochtige zwellingen op de kop en snuit en hoge koorts. Daarnaast zien we vaak dikke oogleden, opgezwollen lippen, zwellingen aan de oren en rond de anus en geslachtsdelen. De zwellingen rond de ogen kunnen binnen een paar dagen zo ernstig worden dat ze blindheid veroorzaken. Eten en drinken wordt vaak pijnlijk en gaat steeds moeizamer. Gewoonlijk overlijden de dieren binnen twee weken.
Konijnen kunnen myxomatose overleven, maar de overlevingskans is zeer laag. Slechts 10% overleeft een infectie.
RHD1/RHD2 (Rabbit Haemorrhagic Disease)
RHD wordt ook door een virus veroorzaakt. Ook dit virus kan worden verspreid door contact met besmette (wilde) konijnen of stekende insecten. Daarnaast is het RHD virus erg resistent. Dit betekent dat het nog maanden in de omgeving kan overleven en via voer, strooisel of kleding uw konijn kan besmetten.
Het verloop van de ziekte is anders dan bij Myxomatose. Omdat konijnen die besmet zijn met RHD vaak zeer snel sterven (binnen 2-3 dagen), zijn er meestal geen zichtbare symptomen. Sommige konijnen zijn voorafgaand aan hun plotse dood een paar uur sloom of lusteloos. Ook wordt nog wel eens bloederige afscheiding uit de neus waargenomen. Vanwege het snelle en dodelijke verloop is behandeling meestal niet meer mogelijk.
Naast vaccinatie, kun je beide ziekten voorkomen door:
- Contact met wilde konijnen te voorkomen
- Zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien tegen te gaan.