HET BELANG VAN BLOEDONDERZOEK VOOR DAT UW HUISDIER ONDER NARCOSE GAAT - D.A.P NOORD WEST FRIESLAND
1639
post-template-default,single,single-post,postid-1639,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

HET BELANG VAN BLOEDONDERZOEK VOOR DAT UW HUISDIER ONDER NARCOSE GAAT

HET BELANG VAN  BLOEDONDERZOEK VOOR DAT UW HUISDIER ONDER NARCOSE GAAT,

In de afgelopen periode hebben wij op de praktijk aan de baasjes van  meerdere senior huisdieren
moeten adviseren om voor de narcose een bloedonderzoek te doen omdat bij het klinisch onderzoek duidelijk werd dat de symptomen niet overeenkwamen met de ingreep waarvoor het huisdier zou komen.
Hieronder wordt dat met twee voorbeelden verduidelijkt.

Patiënt 1:
Een Teckeltje op leeftijd die niet meer zijn harde brokjes wilde opeten maar nog wel wat zacht nat voer opat. Ook dronk en plaste hij meer dan normaal.

Bij het klinisch onderzoek bleek dat het gebit niet de oorzaak kon zijn. Er is toen bloed afgenomen en urine onderzocht en het bleek dat het hondje al in stadium 3 nierfalen zat. Zonder bloedonderzoek en dit dier zonder aangepaste medicatie onder narcose brengen zou het risico op een ernstige verslechtering van de nierfunctie kunnen veroorzaken of nog erger sterfte tijdens de ingreep.

Patiënt 2:
Een 14 jaar oude Boxer die alleen nog maar vers vlees wil eten en de brokjes laat staan zonder verdere klachten zou voor gebitssanering komen.

Ook bij deze senior hebben we eerst bloed afgenomen en wat bleek haar nierfunctie was verminderd met een stijging van het kalium in het bloed. Dit alles kon haar minder eten verklaren. Als we zonder deze controle haar onder narcose hadden gebracht zou het schoonmaken van de gebitselementen geen verbetering van haar eetlust hebben gegeven. Na het reguleren van het kalium in het bloed is zij weer beter gaan eten zonder dat er een narcose voor gebitsreiniging nodig was.

Zeker bij middelbare leeftijd of senior huisdieren is bloed onderzoek van groot belang alvorens het dier onder narcose gaat.
Er kan dan een narcose op maat worden gegeven voor deze hoger risico patiënten.
Ons advies is om voor de ingreep nuchter bloed te laten prikken bij uw huisdier opdat er de meest veilige narcose gebruikt kan worden.

Geen reactie's

Geef een reactie